Hrvatska
Kockari i gospoda igrači na Višnjiku

Kockari i gospoda igrači na Višnjiku

Autor: Paulo Sarić

Šut i dominacija u skoku odveli su Cibonu u finale.

Bio je to novi neugodan poraz za Zadrane. Kao i mnogo puta do sada momčad iz Krešina grada nije bila prava kada je trebalo. Iako je ove sezone čak pet puta pobijedila Cibonu, zamazalo je to oči brojnim ljubiteljima košarke koji su stekli, izgleda pogrešni dojam da su Zadrani kvalitetnija momčad. Sva tri poraza Dalmatinaca, ili sve tri pobjede Zagrepčana, ovisno iz koje perspektive gledate, upisani su u nemjerljivo bitnijim susretima.

- Čestitam Ciboni na zasluženom ulasku u finale. Borili smo se i dali sve od sebe. Kako je i trener Cibone rekao, imali smo problema s ekstra pasovima gdje su nam lako dolazili do obruča i otvorenih šuteva. Zahvaljujem se ljudima što su došli u ovako velikom broju, kao i svim Zadranima i navijačima što su cijelu sezonu bili uz nas. Žao mi je što nismo ušli u finale jer bi to bio lijepi završetak ovosezonske priče – rekao je iskusni Ive Ivanov nakon utakmice i zahvalio se ljudima u klubu u nadi da će netom završena sezona biti zamašnjak buđenja zadarske košarke - hvala suigračima, trenerima i ljudima iz uprave na pravom poslu. Zadar je napravio korak naprijed u odnosu na prethodne sezone i nadam se da ćemo u tom stilu nastaviti i dogodine, ući u finale i osvojiti trofej.

Kao i njegov kolega s druge strane i 32-godišnji je Zadranin naglasio ulogu iskustva u Ciboninom trijumfu.

- Dobili su nas polufinalu kupa i danas u polufinalu. Imaju puno iskusnih igrača koji su igrali mnogo ovakvih utakmica i mislim da je to bila njihova prednost u ovoj seriji – dodao je Ivanov.

FOTO: Šime Zelić - Basketball.hr

Da je protivnik bio bolji, priznao je i domaći trener Aramis Naglić.

- Osjetilo se da teško igramo. Oni su bolje stajali na terenu. Profil njihovih igrača je nešto zahvalniji za igru pet na pet jer su u globalu bolji šuteri od mojih momaka. Nismo imali dobar protok lopte. Nismo pronašli napad. Iako je napad bio manji problem... U obrani patimo već tri utakmice u rotaciji, u 'closeoutu' i 'pick and rollu' i to nam se osvetilo. Cibona ima ekstra kvalitetu u dva veterana koji su gospoda igrači. Znam da je želja bila ogromna, ali ovakve dvoboje igraju igrači koji igraju pedigre. Tomasu je ovo bila možda i najbolja partija sezone, a sam je prije utakmice rekao da obožava igrati ovakve susrete – izjavio je riječki strateg nakon poraza u 'majstorici' i otkrio gdje vidi uzroke ne prolaska u finale - presudio je skok. Prvu smo utakmicu dobili na mišiće i ofenzivni skok. Danas nismo bili dovoljno kvalitetni i dovoljno dobri.

Zadrani su u drugo poluvrijeme krenuli s rekonvalescentom na poziciji jedinice, no ni povratak iskusnog Jakova Vladovića nije pomogao domaćem sastavu.

- Jakov je rekao da je da je spreman te sam mu želio dati minutažu kako bismo dobili mir i protok lopte. U tome je puno sigurniji od Lovre. Lovre je kockar! On ide od genijalnosti do poteza koji te ubiju. Znate i sami da smo deficitarni na tim pozicijama. U završnici smo se približili, no jedan glupi šut s deset metara i promašen kontranapad su nas koštali i potvrdili nesigurnost momčadi koja nije znala prelomiti susret na svoju stranu – kazao je Naglić.

Zadranima je jučerašnjim porazom gotova sezona u kojoj je bilo puno uspona i padova. Dobrih i loših strana. Sada slijedi onaj javnosti nezanimljiviji dio, neki će reći lakši, a zapravo puno bitniji, u kojemu se rade podrobne analize i postavljaju temelji za buduće (ne)uspjehe.