Hrvatska
Kreće i drugoligaški istok - odustali Slavonski Brod, Osječki sokol i Vukovar

Kreće i drugoligaški istok - odustali Slavonski Brod, Osječki sokol i Vukovar

Autor: Nenad Ćorić

Košarkaška regija "Istok" s drugoligaškom sezonom kreće posljednja, u subotu su na rasporedu prve dvije utakmice prvog kola. Već objavljeni raspored morao se mijenjati jer su u posljednji tren odustali Slavonski Brod 1946 i Osječki sokol, a nova ekipa je Olimp Inspekt iz Osijeka.

Liga, kako trenutno stoje stvari, broji samo osam klubova, iako ih je do prije dva dana bilo više. No to ne znači da ih na kraju neće biti devet, ili čak možda i sedam. Sve su opcije otvorene.

Aktualni prvak Đakovo je iskoristio pozivnicu i uspješno nastupa u Prvoj ligi, dok se prošlogodišnji prvoligaš Borovo, nakon odličnog sedmog mjesta, zbog financija odlučilo vratiti rang niže i popuniti tu prazninu.

Vukovar je odavno odustao od svih natjecanja, od škole košarke do seniora, a njegovo mjesto je zauzela Košarkaška akademija Osijek koja je odlučila pružiti svojim nadarenim mladim igračima priliku da igraju Drugu ligu. "Pet do 12" su ligu otkazali Slavonski Brod 1946 i Osječki sokol, a osmog člana je danas popunio Olimp Inspekt iz Osijeka. Olimp je zadnji puta igrao u Drugoj ligi (tadašnja A-2) u sezoni 2014/15, a prošle godine je odustao od Treće lige i svi njihovi susreti su registrirani porazom od 20:0. Tako, Osijek ostaje na dva drugoligaša dok Slavonski Brod, grad s velikom košarkaškom tradicijom, trenutno nema niti jednu seniorsku mušku momčad ni u jednom natjecanju pod ingerencijom Hrvatskog košarkaškog saveza..

Zbog premalo pripremnih utakmica koje igraju klubovi s istoka, teško je izdvojiti ovogodišnje favorite. Ipak, u prošlosezonskom doprvaku Belišću mnogi vide glavnog kandidata za prvo mjesto. U ekipi više nema iskusnih Damira Markote i Gorana Vidakovića, koji su se oprostili od aktivnog igranja, te Tonija Gradinjana, koji ne može uskladiti poslovne obaveze s treninzima. Povratnik u momčad je Marko Soldo, Soldo se vratio iz Kanade i priključio se na početku priprema i sigurno će igrati važnu ulogu i ekipi Hrvoja Čamagajevca.

U subotu je odigrano pretkolo Kupa Krešimira Ćosića u kojemu je Županja (šesto mjesto u prošloj sezoni) sa 16 ubačaja viška slavila protiv Vinkovčana (treće mjesto) koji su bili ugodno iznenađenje lige. Županjci su se osjetno pojačali, a otišao je samo Ivan Erslan (Brčko). Na klupi je prošlogodišnji trener Vukovara Sanjin Kalaica, s njim su došli domaći igrači Bruno Bilić i Ilija Benković (Borovo) te Aleksandar Pejaković, bivši igrač Borova i Vukovara. Županjac Ivan Gvozdić se vratio sa školovanja, a novo lice u svlačionici je i Stipe Mustapić, koji je dobio zaposlenje u Županji pa se priključio treninzima seniora. Za razliku od svog županijskog protivnika, Vinkovčani ne bilježe puno promjena u rosteru, kao i prošle sezone igrat će s domaćim igračima. Iz prve petorke nedostaje Bruno Ćorić te nadareni junior Filip Vujeva. Obojici je novo boravište Zagreb, prvi je na školovanju dok je drugi prešao u Rudeš. Županjci će tako u finalu kupa regije igrati protiv KA Osijek, a pobjednika očekuje susret protiv prvaka Kupa regije Sjever.

U subotu Vinkovčani imaju priliku uzvratiti Županjcima za nedavni poraz dok će Požežani na gostovanje u Belišće. Dan kasnije akademija Osijek igra na uvijek neugodnom parketu u Oriovcu protiv Rekord Tima za koji su prošle sezone igrali Matej i Marko Karlović. Oriovčani će imati jaku momčad pošto im je prišlo više igrača iz dojučerašnjeg drugoligaša iz susjednog Slavonskog Broda. Novi drugoligaš Olimp Inspekt gostuje kod bivšeg prvoligaša Borova koji je u odnosu na prošlu sezonu ostao bez više igrača, ali s konkurentnim rosterom koji predvodi iskusni odlični razigravač Mihael Bekavac.

Druga loiga Istok, 1. kolo