Hrvatska
Kup Krešimira Ćosića: Škrljevo uzvratilo udarac - Sonik bez Final Eighta

Kup Krešimira Ćosića: Škrljevo uzvratilo udarac - Sonik bez Final Eighta

Nadahnuta igra Tonija Jelenkovića.

Košarkaši Sonik Puntamike poraženi su na domaćem parketu u osmini-finala Kupa „Krešimir Ćosić“ od momčadi Škrljeva rezultatom 66-83 te su se propustili po treći put u posljednje četiri sezone plasirati na završni turnir natjecanja koje nosi ime po velikanu zadarske i europske košarke. Ključnom se pokazala serija 0-18 s početka drugog poluvremena kojom su gosti s Kvarnera došli do velike prednosti koju nisu ispuštali do kraja susreta.

Zadrani su bolje otvorili utakmicu i na krilima osam vezanih poena raspoloženog Tomislava Cvitkovića natjerali trenera Rajkovića na ranu minutu odmora. Da momčad iz Mavrinaca u početnim minutama nije imala nekoliko napadačkih skokova mogli su se domaćini rano odvojiti i na dvoznamenkastu razliku, ovako su Puntamičani prve rotacije dočekali sa sedam poena prednosti (17-10).

Ulaskom u igru snažnog Robertsona gosti su dobili prijeko potreban impuls s klupe i učas prišli na samo poen zaostatka, a nije trebalo dugo čekati ni da u potpunosti preokrenu rezultat. Dogodilo se to u 15. minuti nakon slobodnih bacanja Josipa Barnjaka (23-24). Uslijedilo je nekoliko minuta izjednačene košarke tijekom kojih su se momčadi izmjenjivale u vodstvu, a ta igra koš-na-koš, isprekidana izgubljenim loptama s obje strane, rezultirala je s potpuno poravnatih 35-35 pred odlazak na veliki odmor.

Trener Vlašić nije bio zadovoljan izdanjem svoje momčadi u prvih 20 minuta, no prave glavobolje su stigle tek nakon povratka iz svlačionica. Nakon početnog ubačaja Cvitkovića, Zadrani su upali u crnu rupu i narednih šest minuta ostali bez poena, što su gosti iskoristili da naprave seriju 0-18  i odvoje se na velikih 37-53. Jure Gunjina je pokrenuo nalet svoje momčadi, a kada su mu se priključili Boban i Barnjak ni dva time-outa domaćeg stratega nisu uspjela zaustaviti motor momčadi s Kvarnera.

Zovko i Vladović su nakratko „zaustavili krvarenje“ i primaknuli Sonik na minus deset (44-54), ali za potpuni povratak nisu imali snage. Zadrani su upadali iz greške u grešku, dok su gosti s druge strane imali veliki broj raspoloženih igrača, pa se u posljednjih deset minuta ušlo s nenadoknadivih minus 17 iz domaće perspektive.

Posebno valja spomenuti nadahnutu predstavu nekadašnjeg igrača Zadra i Sonika Tonija Jelenkovića koji je odigrao partiju sezone i manirom rutinera vodio svoju momčad do velike prednosti.

Trica Gunjine na otvaranju četvrte četvrtine odvela je Škrljevo na najvećih 20 razlike (45-65), no „Soniksi“ nisu imali namjeru olako potpisati predaju. Povukao je Petani, a uskoro mu se priključio i Zovko, pa je trener Rajković bio primoran pozvati minutu odmora ne bi li smirio svoje igrače.

Ipak, bila je to večer u kojoj je gostima sve polazilo za rukom pa je najbliže što su Zadrani uspjeli prići bilo na 64-75 tri minute prije kraja. A tada je već bilo prekasno.

Vrijedi istaknuti da je u završnici utakmice priliku dobio i 15-godišnji mladi reprezentativac David Pavin kojemu će današnje iskustvo biti vrijedno u nastavku karijere.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Jure Gunjina i Josip Barnjak s 21, odnosno 19 poena, dok je domaćine predvodio Cvitković sa 16 koševa.

Izjave trenera: