Europa i Svijet
VIDEO: Latvija i Poljska uvjerljivo do trijumfa

VIDEO: Latvija i Poljska uvjerljivo do trijumfa

Autor: Paulo Sarić

Susrete su obilježili islandski navijači i izvrsni Porzingis.

U prve dvije utakmice trećeg dana Europskog prvenstva u košarci nije bilo iznenađenja. Papirnati favoriti Poljska i Latvija opravdali su očekivanja i lakoćom došli do svojih prvih pobjeda na EuroBasketu.

Prvi su na teren izišli Poljaci koji su odmjerili snage s Islanđanima. Konačnih 91-61 jasno ukazuje o kakvoj se utakmici radilo. Momci sa samog sjevera Europe držali su se prvih deset minuta, no onda je Poljska ubacila u brzinu više te se odvojila na dvoznamenkastu prednost. Ključnom se pokazala treća četvrtina u kojoj je dobra obrana Poljaka limitirala Island na samo osam zabijenih koševa i odvela ih na plus 23. Do kraja susreta razlika je samo rasla, da bi se zaustavila na konačnih 30 poena.


Poljake je predvodio kapetan Waczynski s 15 koševa i šest skokova, dok je najbolji u redovima Islanđana bio Vilhjalmsson koji je zabio 16 poena. Ipak priča utakmice nije bila vezana za događanja na terenu, već za fantastičnu atmosferu na tribinama za koju su se pobrinuli brojni islandski navijači koji su potegli sve do Helsinkija ne bi li bodrili svoju momčad.

U drugom susretu dana Latvija je svladala Belgiju rezultatom 92-64. Prva je četvrtina ponovno protekla u izjednačenoj borbi, prvenstveno zahvaljujući izvrsnom šutu Belgijanca. No, čim je on stao stala je Belgija. U drugoj je četvrtini Latvija primila samo osam poena, a zabila ih je 23 te je ne samo preokrenula rezultat, već je i na veliki odmor otišla s 14 koševa prednosti. Belgijanci su se pokušali vratiti u trećoj četvrtini, te su zamalo u tome i uspjeli. Serijom 0-8 prišli su na samo četiri poena zaostatka u 29. minuti, no više od toga nisu mogli. Ispuhali su se i motivirali Latviju koja je ponovno podigla intenzitet u obrani i dobila posljednju dionicu s velikih 20 razlike.

Dominirali su Porzingis i Timma koji su zabili po 27 koševa, dok se istaknuo i Strelnieks koji je zabio devet poena, ali i podijelio 13 asistencija. Jedini dvoznamenkasti u redovima Belgije bio je Hervelle s 12 koševa.