Europa i Svijet
Hrvatska
Loša sezona Barcelone okrunjena ispadanjem u četvrtfinalu

Loša sezona Barcelone okrunjena ispadanjem u četvrtfinalu

Autor: Paulo Sarić

U odlučujućoj utakmici sezone Barcelona je pokleknula još jednom te je porazom 67-64 od Valencije zaključila ovogodišnje natjecanje.

Vrlo loš ulazak u susret još je jednom koštao momke Giorgosa Bartzokasa. Valencija je susret otvorila tricom, a u raspucanom je tonu nastavila i u sljedećim minutama te je pogled na semafor već u petoj minuti susreta otkrivao zaostatak od 12 koševa za suigrače Ante Tomića. Bivši igrač KK Zagreb Alex Renfroe tada je preuzeo odgovornost na sebe i spasio Barcelonu od brzog potopa. Dobrom obranom i sa nekoliko trica gosti iz Katalonije su prišli na samo minus dva krajem drugog perioda, no na odmor se otišlo sa pet poena prednosti za Valenciju.

U nastavku su se obje momčadi raspištoljile, a razigrao se i Tyrese Rice što je išlo u prilog gostima koji su nakon skoka u napadu i koša visokog Dubrovčanina gotovo vratili stvari na početak i prišavši na minus jedan primorali domaćeg trenera na minutu odmora u 26. minuti. U posljednju se četvrtinu ušlo sa prednošću domaćina 49-47. Do kraja gledali smo pravu dramu u kojoj je nevisoki Crnogorac gotovo sam igrao protiv cijele momčadi Valencije. Od 17 koševa Barcelone u posljednjoj četvrtini Rice je zabio 12, dok mu je sa dva poena pripomogao mladi Bugarin Vezenkov. Ante Tomić je bio treći čovjek koji je zabio za katalonsku momčad u posljednjih deset minuta susreta, no sva tri njegova poena došla su sa linije za slobodna bacanja sa koje je imao polovičan učinak u trenucima kada se utakmica lomila. Barcelona nikad nije vodila u večerašnjem susretu, a posljednje dvije prilike za poravnanje i produžetak je propustio Rice promašivši dvije trice u zadnjem napadu.

Upravo je Amerikanac koji je nastupao za crnogorsku reprezentaciju bio najbolji igrač u redovima Barcelone, dok su jedina dvojica koji su mu pružili ruku bili bivši igrači Zagreba, Tomić sa 14 koševa i valorizacijom 20 i Renfroe sa 8 poena. U izjednačenoj momčadi Valencije prvo ime je bio Bojan Dubljević sa 10 koševa i 15 skokova, dok je najefikasniji igrač bio San Emeterio sa 13 poena i valorizacijom 21.

Statistika

Valencija je ovom pobjedom izborila plasman u polufinale u kojem će se susresti sa pobjednikom susreta između Baskonije i Gran Canarije koji se igra u nedjelju s početkom u 17 sati, dok je Barcelona zaključila sezonu bez trofeja obilježenu brojnim ozljedama.