Time-out
Love and Basketball: Kako je košarka spojila tornadovca i 'ljutu' maliganku

Love and Basketball: Kako je košarka spojila tornadovca i 'ljutu' maliganku

Autor: Z.D. Photo: Privatni album

Pogodila ga je bocom vode. Slučajno! Sve ostalo je priča kao stvorena za božićno ozračje.

Zadar i  Alkar susrest će se u kratkom vremenskom razmaku dva puta u službenim utakmicama u dva različita natjecanja. Prvo u HT Premijer ligi već u nedjelju 4. prosinca na zadarskom Višnjiku, a onda i 20. prosinca u osmini finala Kupu Krešimir Ćosić u Sinju.

Bolji trenutka za objavu priče o sinjsko-zadarskom navijačkom bračnom paru nismo mogli poželjeti. Izdvojite par minuta za čitanje. Neće vam biti žao. 

Snježana i Kristijan 

Love and Basketball. Zadar i Sinj. Tornado i Maligani. Dva grada košarke, dvije navijačke skupine koje oduvijek prate svoj Zadar i svoj Alkar, u dobru i zlu. Dvije navijačke skupine koje su povezane rivalstvom na tribinama i velikim uzajamnim poštovanjem i prijateljstvom. Ali, i dvije navijačke skupine koje su 16. listopada prošle godine povezane i brakom. Da, dobro čitate, brakom. Kristijan Skoblar i Snježana Trgovac (sada Skoblar), dvoje navijača iz redova ovih navijačkih skupina od prošle su godine u braku, a upoznali su se, pogađate - na utakmici svojih voljenih klubova. Jedna predivna navijačko-ljubavna priča, koja je krenula 29. prosinca 2016. godine, kada je Snježana u najboljoj namjeri svog sadašnjeg supruga pogodila bocom vode.

'Kada u Sinj dolazi Zadar to je praznik košarke, tim više i zbog toga što se naši navijači poštuju. Često bi jedni drugima znali pripremiti nešto za pojesti, hvala Bogu i za popiti jer bi u velikom broju slučajeva oni tu noć i ostali kod nas. Na tribinama pjesma, veselje, navijanje, svatko za svoje, a jedni do drugih.'

Tada dolazimo do ključnog trenutka...

'l na jednoj takvoj utakmici smo se Kristijan i ja upoznali. Igrom slučaja za Alkar je igrao Brandon Johnson. Tvrda utakmica, kako na parketu tako i na tribini. Kraj utakmice neriješeno i nakon produžetka Alkar prelomi i dobije Zadra. Koja je to fešta bila. Tornado je još ostao u dvorani. Kako se njihov izlazak iz dvorane oduljio, momci su pitali vode i tako sam ja uzela par boca i bacila prema njima. Jednu malo nezgodno i pogodim Kristijana. Tu smo se nasmijali, popričali, čestitao je na pobjedi. Poslije se fešta nastavila u Udruzi Maligana i tako je sve krenulo...'

                                                                     Pozivnica za vjenčanje 

Kristijan i Snježana su od malih nogu privrženi svojim klubovima.

'Moja prva utakmica bila je u prvom razredu osnovne škole. Vodio me otac i njegov rođak zvani Ćospa, koji je bio zagriženi navijač. Na prvu sam se zaljubila u to ludilo na tribinama i s obzirom na to da sam stanovala u centru grada, dvorana mi je bila udaljena dvije minute hoda te je lako bilo nastaviti. Intenzivno je počelo kroz srednju s prijateljicom Josipom Pisac,  poslije s Marijanom Erceg. Sjećam se prve gostujuće utakmice, stopiranja, i kroz to vrijeme imale smo sve članke iz novina zaljepljenje u bilježnice. Moja sreća je bila da imam četvero braće (Ivan, Deno, Draško i Mario) i sestru Jelenu, koji su u Malignima, pa sam išla na veliki broj gostovanja. Svako posebno na svoj način. Znali bi se i izgubiti putem, pokvari se auto, ma bilo je tu svega', u jednom dahu govori Snježana.

'Od malena pratim svoj Zadar. Imam doma stotine karata s raznoraznih utakmica. Pravi sam Tornadovac, za mene su utakmice Zadra praznik. Naravno, idem na svako gostovanje Zadra kad mogu, pratim klub u svakom pogledu. Cijelo mi je društvo u Tornadu, to je jedna posebna strast i veliki dio mojeg života - nadovezuje se Kristijan.

Nije baš česta situacija da jedna žena toliko strastveno prati jedan košarkaški klub. Kako na to gleda Kristijan?

'Kao na najnormalniju stvar. Znam da bi velikom dijelu muškaraca to bilo čudno, ali meni je to super. I sam sam navijač svoga kluba od malena, shvaćam da je to jedna posebna vrsta ljubavi, tako da mi je super da i ona voli i prati svoj klub. Apsolutno je u tome podržavam, zajedno pratimo i Zadar i Alkar, kasnije komentiramo. Stvarno uživamo u tome i to nam je jedna poveznica koja nas čini sretnima i ispunjenima!

Snježana je jedno vrijeme bila u Upravi Alkara, kao prva žena na nekoj od takvih funkcija u klubu. Financijski to je bilo teško razdoblje za klub, ali uspjeh na parketu nije izostajao. Alkar je u tom periodu pod vodstvom trenera Damira Milačića osvojio povijesno 5. mjesto u Prvenstvu Hrvatske i redovno ostvarivao ostanak u Ligi.

'Denis Glavan je bio predsjednik kluba kad me pozvao u Upravu kao prvu ženu na toj funkciji u klubu. Ne mogu reći da je bilo lako, jer nije. Sve to košta puno živaca, vremena i novaca, ali kad nešto voliš sve ostalo je nebitno. Vodila sam se s tim da svi igrači koji nisu iz Sinja moraju imati sve da se osjećaju da tu pripadaju i da danas sutra mogu reći da im je bilo lijepo u klubu. Sigurna sam da je bilo i grešaka. Žao mi što nisam još koju humanitarnu utakmicu organizirala kao što je bilo za Centar za odgoj i obrazovanje 'Juraj Bonači'. Druženje te djece i igrača koja su ih dočekala s himnom Alkara je nešto posebno. Također sam ponosna na utakmicu humanitarnog karaktera za oca našeg pokojnog igrača Manovića koji se našao u životnoj neprilici. Tada kao predstavnica kluba morala sam malo zatomiti moje gorljivo navijanje, jer sam par puta bila upozorena da će me izbaciti iz dvorane. Ljudi koji su tada bili u klubu - Stipe Blajić, Ivica Župić Punko, bivši predsjednik Denis Katić i članovi te Uprave, nevjerojatni su ljudi. Da Zadar to ima, bilo bi mu puno lakše i bolje. Moram spomenuti i jednog od najvećih navijača kluba i vječitu podršku svima u klubu, Franu Vučemila, poznatijeg kao Maći te tadašnjeg trenera Damira Milačića. Moram reći kako sam jako sretna i ponosna što poznajem te ljude.

Danas Snježana živi u Privlaci, odakle je njen suprug. Kako je biti daleko od Sinja i sve gledati sa strane?

'Privlaka je super. Malo mjesto idealno za život, a Zadar je blizu. Svi prate košarku, uvijek je to tema za razgovor. U Privlaci je Josipa Zanki, trenerica koja vodi ŽKK Zadar i nevjerojatno, imamo dva košarkaška kluba, KK Sabunjar i KK Privlaka. Oboje smo napravili pretplate za Zadar i idemo koliko stignemo jer oboje radimo. A U Sinj idem kad mogu. Par utakmica sam propustila, ali onda pratim na mobitelu ili gdje stignem. A naravno da bi voljela da sam u Sinju, da mogu pomoći klubu na bilo koji način, ili pronalaskom nekog sponzora ili podrškom oko tehničkih stvari.'

Kako Kristijan i Snježana gledaju na sadašnje stanje u svojim klubovima?

'Mislim da je rezultat s obzirom na okolnosti dobar. Međutim, kompletno stanje sigurno da nije dobro. Bolje reći katastrofalno je. Politika je uništila klub, ponos grada Zadra. Klub je u velikim financijskim dubiozama, i pitanje je što će s klubom biti u budućnosti. Nadam se kao veliki navijač kluba da će se stanje u budućnosti popraviti i da će se Zadar vratiti na one staze gdje ga svi mi koji ga pratimo želimo vidjeti - a to je da bude financijski stabilan', riječi su Kristijana.

'Mišljenja sam da je rezultat mogao biti i bolji. Iako imamo tri pobjede, neke smo utakmice tijesno izgubili, ali što je, tu je. Ima podosta prostora za napredak! Mislim da sadašnji predsjednik kluba Denis Bobeta radi dobar posao i dajem i klubu i njemu punu podršku', nadovezuje se Snježana.

Kao što smo već spomenuli, Zadar i Alkar u kratkome razdoblju igraju dvije utakmice, jednu u Prvenstvu Hrvatske, drugu u Kupu Krešimira Ćosića. Kakve su prognoze?

'Zadar pobjeđuje u Prvenstvu, Alkar u Kupu', mišljenje je Kristijana, dok Snježana kao "iz topa" i kroz smijeh kaže - 'daj Bože bilo koju!'

Pripreme za utakmicu idu dobro?

'Sreća da nam poslovne obaveze dozvoljavaju, tako da idemo na utakmicu. Moji iz Sinja dolaze, baš me danas brat zvao da dovodi naše legendarne navijače Kaću i Bebu. Veselim se. Bit ćemo sigurno na suprotnim stranama, ali čestitat ćemo pobjedniku. Nadan se on meni, kroz smijeh će Snježana', pa nastavlja:

'Sigurna sam u trenerov rad, bit će još pobjeda u Ligi, imali smo težak raspored. Nadam se da ćemo se i pojačati pa da bude lakše, ali kad je u Alkaru bilo lagano?'

Kristijana je jako pogodio poraz Zadra protiv Budućnosti.

'Nakon utakmice sam bacio preplatu, onako ljut rekao da više neću ići. Ali naravno, vrlo sam se brzo ohladio i jedva čekam nove utakmice i izazove. Stvarno me taj poraz jako pogodio, međutim svjestan sam da se u sportu i ovakve stvari događaju...'