Europa i Svijet
Mađari zakomplicirali u skupini C, Latvijci zamalo sebi život

Mađari zakomplicirali u skupini C, Latvijci zamalo sebi život

Autor: Branko Tabak

Mađari i Britanci zakuhali, svatko na svoj način.

Završene se prve dvije utakmice petog dana Eurobasketa. Latvija je pobijedila Veliku Britaniju 97-92 u skupini D, a Mađarska Češku u skupini C.

Latvija je trideset minuta dominirala protiv Britanaca da bi u posljednjoj četvrtini bivši igrač Zadra Andrew Lawrence i društvo stigli na korak od senzacije.

Latvija je imala +26 na ulasku u zadnju dionicu, a na kraju je spašavala živu glavu. Nevjerojatnih 13-34 u tih deset minuta nije bilo dovoljno za uspjeh.

Porzingis je predvodio Latvijci s 28 poena i 8 skokova. Kod Velike Britanije dva su igrača utakmicu završila s double-double učinkom; Lawrence (11 poena, 10 asistencija) i Olaseni (23 poena, 10 skokova).


Latvija je nakon tri kola na omjeru 2-1, Britanci na 0-3. U 4. kolu Latvijci će na Turke, a otočani na Ruse.

Mađarska je pobjedom nad Češkom zakomplicirala borbu za plasman među 16 najboljih na Eurobasketu odnosno za prva 4 mjesta u skupini D. Češka i Mađarska sada imamu po jednu pobjedu i s podjednakim izgledima dočekuju završna dva kola.

Mađari su tijekom cijele utakmice držali Čehe na sigurnoj distanci te na krilima fantastičnog Hange (31 poen, 8 skokova, 8 asistencija) i uvijek razigranog Vojvode (18 poena) stigli do prve pobjede.


Kod Čeha istaknuli su se Satoransky i Palyza koji su zabili po 18 poena. U četvrtom kolu Česi se sastaju s Crnogorcima, a Mađari s Rumunjima.