Europa i Svijet
Hrvatska
Marčinković: "Naježim se od pomisli da nas detalji dijele od toga da postanemo Olimpijci”

Marčinković: "Naježim se od pomisli da nas detalji dijele od toga da postanemo Olimpijci”

Autor: Branko Tabak

“POKUŠAVAM SE KAO PUZLA UKLOPITI I DATI NEŠTO VIŠE I DRUGAČIJE.”

Pavle Marčinković je bio junak pobjede Hrvatske nad Tunisom u odlučujućoj utakmici protiv Tunisa za plasman u polufinale Olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Splitu.

Trica, dvije osvojene lopte tri napadačka skoka u trenucima kada se lomila utakmica putokaz su kako Hrvatska može do Tokija.

Izbornik Veljko Mršić ne samo da ga je pohvalio za takav pristup nego mu se na tome i zahvalio.

– Koliko se možemo popraviti? Možemo, ako se ugledamo na Pavla, kako je igrao i što je sve radio za momčad. Lopta zna tko je kakav pa ga nagradi onom tricom na dva poena razlike. Ako se ugledamo na njegov pristup onda imamo šanse. To želim od ove ekipe, naglasio je Mršić.

Pavle je potom svojim riječima u susretu s novinarima ponovno briljirao:

– Prvo poluvrijeme je bilo odlično. Ostavili smo ih na manje od 15 poena po četvrtini što nam je jedan od ciljeva u obrambenoj pripremi utakmice. U toj trećoj četvrtini bili smo nestrpljivi, da se blago izrazim, željeli smo što prije riješiti utakmicu, a Tunižani su to znali kazniti. Pogađali su neke lude šuteve, skakali su u napadu, kod nas nije bilo komunikacije u obrani. Krenimo od sebe. Postoje te neke stvari koje se mogu popraviti koje mogu puno više podignuti našu igru. To više nije stvar napadačke ili obrambene taktike. Koncentracija nas dovodi u ovakve probleme. Kod skoka, kod preuzimanja, zagrađivanja. Žao mi je što sami sebe dovodimo u ovakve situacije i to zbog stvari koje stvarno možemo sami kontrolirati. Imamo dan i pol za pripremu utakmice s Njemačkom. Ne želim ovdje govoriti kakva je to momčad i što nas očekuje. Trebamo krenuti od sebe i podići taj obavezni dio na višu razinu. Ako to uspijemo i rezultat će biti povoljan. Jedino ako smo svi zajedno možemo postići naš cilj. Moramo gledati u tom smjeru jer nas samo neki detalji dijele od toga hoće li neki od nas prvi puta postati Olimpijci. Naježim se kada mi je ta misao u glavi i kada izađem na parket dajem sve od sebe. Siguran sam i da svi dečki oko mene isto tako razmišljaju. Ako ćemo mi to htjeti mi ćemo to i ostvariti. Tu je kraj priče. Jer mi kvalitetu imamo. Budimo optimistični. Vidi se pomak u odnosu na Brazil dvadeset i plus minuta.

Nakon toga oborio je svojim riječima sve prisutne:

– Ako se odlučiš naći u nekom sistemu, koncentriran si i imaš volje stvarno možeš napraviti puno. Iako to brojka možda neće pokazati ja sebe pokušavam natjerati da si nađem suživot s igračima koji sigurno neke druge stvari rade puno bolje od mene i pokušavam se kao puzla uklopiti i da dam nešto više i drugačije, da kliknem sa suigračima i da to bude moj adut da provedem odrađene kvalitetne minute na terenu. Kada daješ cijelog sebe na kraju će te nagraditi i lopta. Uz ovako napadački kvalitetne igrače koje imamo mi ostali se moramo naći u drugim ulogama bez obzira kakve mi one bile u našim klubovima. To je način na koji ćemo kao reprezentacija napredovati.