Hrvatska
Marko Banić se vratio na hrvatske košarkaške parkete

Marko Banić se vratio na hrvatske košarkaške parkete

Autor: Teo Cilar

Veliko pojačanje za Cedevitu!

Nakon što je Cedevita raskinula ugovore s Pablom Aquillarom i Joshom Magetteom, novo pojačanje hrvatskog prvaka Cedevite je iskusni Marko Banić (34, 204 cm). Zadarski krilni centar vraća se na hrvatske i ABA ligaške parkete nakon 13 godina izbivanja i igranja u inozemstvu. 

Nakon što je 2005. sa Zadrom osvojio naslov prvaka države poslije dugih 19 godina čekanja, Marko se otisnuo u inozemstvo. Poseban trag je ostavio u španjolskom Bilbau gdje je igrao najbolju košarku karijere i gdje je bio odabran u najbolju petorku španjolske ACB lige. Baš u to vrijeme kada je bio među pet najboljih igrača druge najjače lige na svijetu, iza NBA lige, tadašnji izbornik Hrvatske, Jasmin Repeša nije ga zvao u reprezentaciju jer mu se Banić nije "uklapao" u koncepciju. 

U karijeri je osvojio zlato s juniorskom reprezentacijom Hrvatske na Europskom prvenstvu 2002. godine u Njemačkoj, zatim Goodyear ligu sa Zadrom 2003. godine, a 2005. i toliko željeno hrvatsko prvenstvo. Sa Bilbaom je bio viceprvak Španjolske i treći u Eurocupu. 

Cedevita je dobila veliko pojačanje ispod koševa, igrača s velikim iskustvom i odličnom leđnom tehnikom. Nakon Zadra i Bilbaa, put ga je odveo u ruski Unics, uslijedio je povratak u Španjolsku, točnije Estudiantes, a zatim je igrao u Njemačkoj za Albu iz Berlina pa opet za Unics i prošle sezone u Turskoj za Pinar Karsiyaku. Prošle je sezone bio na prosjecima od 8.16 poena te 2.6 skokova u turskom prvenstvu dok je u Fibinoj ligi prvaka ubacivao 6.6 poena i 2.7 skokova. 

Ove je sezone čekao pravu ponudu, a ona je stigla od Cedevite koja je dolaskom Slavena Rimca na klupu i postavljanjem Veljka Mršića za sportskog direktora očito odlučila naglasak staviti na domaće igrače za razliku od početka sezone kada je momčad vodio Sito Alonso. Hoće li Marko debitirati već danas protiv Igokee, još nije poznato.