Hrvatska
Regija
Mega lako protiv Zadra

Mega lako protiv Zadra

Autor: KK Zadar Photo: ABA league j.t.d./Dragana Stjepanović

Utakmica u kojoj se puno eksperimentiralo

Košarkaši Zadra porazom od Mege MIS okončali su nastup na ABA Superkupu u Podgorici, čime su na kraju osvojili šesto mjesto. Od početka utakmice srpska momčad bila je bolji protivnik, gradila je prednost, kontrolirala utakmicu i na kraju slavila rezultatom 78:101 (13:21, 18:27, 22:30, 25:23). Zadru oslabljenom neigranjem Božića i Drežnjaka turnir je bio dobra priprema za sezonu koja počinje utakmicom HR Premijer lige protiv Cibone 28. rujna.

Junak jučerašnje pobjede Lovro Mazalin dobio je poštedu na početku utakmice, a kako u rosteru nema Božića i Drežnjaka trener Danijel Jusup utakmicu je započeo s Lakićem, Mekićem, Ramljakom, Jambrovićem i Mazalinom. Nije to izgledalo dobro i Beograđani su već u 3. minuti imali prednost 9:0. Sve što je Zadar do tada napravio bile su izgubljene lopte i promašene trice. Post je tricom prekinuo Žganec, ali Mega MIS novom serijom 16:4 u 8. minuti ima prednost 20:7.

 Kao momčad kojoj je vanjski šut slaba strana Zadar se oslonio na trice, koje je u prvoj četvrtini gađao 2-11, a samo četiri napada pokušao je završiti šutom za 2 poena. Zaostatak 13:21 bio je puno manji nego jučer FMP-a protiv Zadra (12:32) pa se nije trebalo prepuštati očaju.

Mladu poletnu momčad Mege nosili su 18-godišnji Nikola Topić i 19-godišnji Andrija Jelavić (u momčadi imaju samo dvojicu „starijih“ od 25 godina). S druge strane povremeno su priliku dobivali Klarica, Sikirić i Njegovan, a razlika je rasla do -21 (25:46). Čak 11 izgubljenih lopti i šut za tricu od 17 posto bili su dovoljni tek za 31:48.

Jedini svijetli trenuci treće četvrtine bile su povremene akcije mladog Njegovana, koji je pokazivao da je spreman za iskorak u ovoj sezoni, makar i u utakmicama domaćeg prvenstva. Nakon njegove trice za 48:67 Mega je opet pojačala ritam i serijom 11:3 došla nadomak 30 poena razlike (50:78).  S obzirom da krajnji rezultat nije bio posebno važan Jusup je iskušavao niz varijanti koje će dobro doći za početak natjecateljske sezone, s mišlju kako će uz Božića i Drežnjaka to izgledati puno bolje.

Posljednja četvrtina bila je jedina koju je Zadar dobio (25:23), ponajviše zbog četiri uzastopne trice Arijana Lakića, ali zbog 101 primljenog poena u utakmici dojam je nešto gori nego bi bio da Miljenović nije imao priliku iz slobodnih bacanja postaviti konačni rezultat.

Lakić je na kraju bio i najbolji strijelac Zadra sa 17 postignutih poena, Ramljak je postigao 13, a veseli učinak Njegovana, koji je iskoristio priliku za 9 poena i čak 8 skokova. Najbolji igrač utakmice bio je Topić, koji je Zadranima ubacio 27 poena.

Zadar je u konačnici završio na 6. mjestu, što je u skladu s očekivanjima i snagom momčadi, posebice kada se zna da je klub u Podgoricu doputovao bez najboljeg igrača Luke Božića, dok je drugi nositelj igre Dario Drežnjak odigrao samo prvu utakmicu.

Danijel Jusup, trener Zadra: Današnja utakmica je bila drukčija od prethodnih jer smo protivniku dopustili da postigne svoj plan. Neke sam stvari malo eksperimentirao, gledao kako će pojedini igrači reagirati, dao više šanse mladim igračima da vidim koliko možemo na njih računati. Na početku utakmice njihov ofenzivni skok i tranzicija su nam stvarali problem, primili smo 30 poena iz fast breaka, na tome moramo poraditi. Veseli me što su danas igrači s klupe zabili 31 poen, inače zabijemo dvadesetak. Nitko se nije ozlijedio, bilo je iscrpljujuće tri dana u tri utakmice, predstoji nam napraviti neke korekcije. Što se tiče Mege, Topić je odigrao vrhunski, sve iskažnjavao, kao da ima 30 godina a ne 18.