Hrvatska
Mršić: Nije na nama da dajemo neke bombastične najave, to bi bilo neozbiljno

Mršić: Nije na nama da dajemo neke bombastične najave, to bi bilo neozbiljno

Autor: Sport 023

Najava prve utakmice finala doigravanja - zadarski kantun!

Pred košarkašima Zadra završni je čin sezone. U srijedu u 18 sati u Dvorani Krešimira Ćosića očekuje ih prva utakmica finala doigravanja prvenstva Hrvatske protiv Splita, piše Sport023. Nakon finalne serije, koja se igra na tri dobivene utakmice, netko od ova dva kluba prekinut će dugi post bez naslova prvaka. Zadarski traje 13 godina (2008.), a splitski još pet više (2003.).

- Ostvarili smo našu prvu želju, plasman u finale, a čim smo tu, znači da imamo šansu osvojiti naslov. Do kraja su došle dvije momčadi podjednake kvalitete, koje su najviše pokazale tijekom cijelog prvenstva i očekujem dobru i zanimljivu seriju. Dat ćemo sve od sebe da odigramo najbolje što možemo pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti. Treba ići utakmicu po utakmicu - kaže Veljko Mršić, trener Zadra.

Zadar je ligaški dio završio na prvom mjestu s omjerom 29-4, nakon čega se u četvrtfinalu lako obračunao sa Šibenkom (2-0) te nešto teže, ali i dalje bez većih problema u polufinalu s Goricom (2-1). Split je u ligi bio drugi (26-7), da bi u doigravanju s 2-0 riješio prvo Zabok pa Cibonu.


- Nije me iznenadilo što je Split pobijedio Cibonu, možda tek lakoća s kojom su riješili drugu utakmicu, jer su dan prije u Splitu igrali majstoricu za ostanak u ABA ligi protiv Sparsa. Mislio sam da će Cibona imati više šanse, ali Split je očito u pravom trenutku došao u dobru formu i zasluženo izborio finale. Šanse su nam podjednake, svaka utakmica može promijeniti stanje momčadi, što se najbolje vidjelo na nedavnom primjeru Splita. Do domaćeg poraza od Sparsa nisu izgledali dobro, a onda ih je pobjeda u Sarajevu itekako digla.

Zadar i Split ove sezone sastali su se već šest puta, od čega su Zadrani dobili četiri susreta, uključujući posljednja tri, redom u finalu Kupa Krešimira Ćosića, ABA ligi te HT Premijer ligi.

- Bile su to važne pobjede za nas, ali u kontekstu finalne serije to može i ne mora ništa značiti. Moguće je da igračima takve stvari dijelom ostaju u podsvijesti, ali Split ima preiskusnu momčad da bi živio u prošlosti. Isto tako ja od svojih igrača tražim da sve ono što je bilo zaboravimo i budemo fokusirani samo na svaku sljedeću utakmicu, odnosno svaki posjed. Takvo razmišljanje može nas dovesti do željenog cilja.

I u najavi finala Mršić je pokazao koliko respektira ovog protivnika.

- Split ima kvalitetu i najširu momčad u Hrvatskoj. Prošlu utakmicu su van sastava ostavili Đokovića, vidjet ćemo koga će ovu. Nije na nama da sada dajemo neke bombastične najave, to bi bilo neozbiljno. Priča se na terenu i to je mjesto gdje želim da moji igrači pokažu ono što znaju i mogu. Svaki dan im ponavljam da se ne smijemo opterećivati krajnjim ishodom nego ići korak po kora. Idemo sada odigrati prvu utakmicu najbolje što možemo, a kad ona završi, razmišljat ćemo o drugoj.

O želji i motivu u zadarskim redovima suvišno je pričati. O tome najbolje svjedoči ova Mršićeva izjava.

- Svakoga dana od svojih igrača očekujem više i uvijek iz guram maksimalno do ruba. Praktički svaki trening nam je na rubu, incidenta, svađe, rata i to u onom pozitivnom smislu. To nas je i dovelo do ovoga, nismo slučajno u finalu. Veseli me što smo sve utakmice ove sezone, kada nam je gorjelo, odigrali dobro i pobijedili. To je pokazatelj da momčad funkcionira i nadam se da ćemo tako nastaviti do kraja. Naravno, nešto se pita i protivnika, ali na nama je da damo sve od sebe.

Na upit koliko bi mu osobno značilo da se upiše na listu trenera Zadra s dvostrukom krunom, Mršić odgovara:

- Sigurno bi mi to puno značilo. U Zadru je već veliki uspjeh kao trener početi i završiti jednu sezonu, a kamoli osvojiti dva trofeja. Ali najviše bi mi značilo zato što vidim koliko to znači navijačima i građanima Zadra. Ovaj trofej bi učinio mnoge ljude sretnima, a to i je razlog zbog kojega se bavimo sportom. Velika je stvar sporta da može tako djelovati na populaciju i nadam se da ćemo mi Zadranima pokloniti to veselje.

I sutra će Zadar biti bez podrške s tribina, jer dvorane ostaju zatvorene za gledatelja, a nije realno očekivati da će se nešto promijeniti do petka, kada se na Višnjiku igra druga utakmica. Što će biti kasnije, teško je prognozirati.

- Jučer su bile neke naznake da Zadar i Split idu prema stožeru s inicijativom da se dozvoli četvrtina kapaciteta dvorane, ali nažalost to se nije realiziralo. Žao mi je, jer bi sigurno bilo mnogo ljepše igrati ovakvu seriju pred navijačima, ali što je tu je. Ako to i do kraja sezone ne bude moguće, napravit ćemo sve da usrećimo naše navijače, a oni će već pronaći način za slavlje - za kraj će Mršić.