Intervjui
Mulaomerović. ABA liga je potrebna ovim prostorima, HT Premijer liga je pala na amaterizam

Mulaomerović. ABA liga je potrebna ovim prostorima, HT Premijer liga je pala na amaterizam

Izbornik Kosova o ABA ligi i regionalnoj košarci.

Hrvatska košarkaška legenda Damir Mulaomerović očekuje da će sljedeća sezona ABA ligi biti iznimno zanimljiva. Trener reprezentacije Kosova drži da veliki broj klubova ima visoko postavljene ciljeve, što pokazuju i dosadašnja pojačanja, iako je do početka sezone ostalo još nekoliko mjeseci.

- Prvo bih želio istaknuti da je ABA liga potrebna na ovim prostorima i nadam se da će iz godine u godinu biti sve bolja. Mislim da je ona jedino rješenje za klubove jer u ligi sudjeluju najbolje momčadi, što automatski diže i kvalitetu košarke. Dobro je da ima rivalstva, samim tim i promocija ovog sporta je veća - kazao je Mulaomerović i nastavio:

- Vidim da se za sljedeću sezonu dosta klubova ozbiljno pojačava. Prije svega mogu pohvaliti Mornar. Uprava na čelu s braćom Pavićević radi odličan posao, a najbolji pokazatelj je dovođenje kvalitetnih i iskusnih košarkaša za sljedeću sezonu. Očigledno se žele uključiti u sam vrh ABA lige, jer do sada je problem bio što se samo nekoliko momčadi borilo za naslov prvaka. Čini mi se da ove sezone puno više ekipa pretendira na sam vrh. Partizan želi biti konkurentan, Crvena zvezda i Budućnost su standardno dobri, a vidjet ćemo što će donijeti spajanje Olimpije i Cedevite. Najvažnije je kakav će roster napraviti kako bi se uključili u borbu za vrh. Žao mi je moje Cibone, posljednjih godina se nalazi u teškoj financijskoj situaciji, ali kad bi se i ona priključila najboljim ekipama, to bi bilo pravo respektabilno natjecanje, u kojem bi se nekih šest klubova borilo za trofej. I u najboljima ligama Europe kada se toliko klubova bori za najviši plasman je za svako poštovanje. Siguran sam da će i ostale momčadi u ABA ligi biti kvalitetne i željne dokazivanja te sposobne pomutiti račune favoritima.


Damir Mulaomerović priznao je da hrvatskoj košarci ne cvjetaju ruže, ističući da je najveći problem loša gospodarska situacija.

- Hrvatskoj fale dobri igrači, a samim tim i košarka gubi na popularizaciji. Zadnjih godina najveći problem su financije, klubovi koji trebaju biti baza za stvaranje igrača su u lošoj situaciji, nemaju novca, kvaliteta pada, a interes za ovaj sport je sve manji. Sama hrvatska liga je pala na amaterizam, većina klubova samo preživljava, igrači su plaćeni vrlo malo, a i to malo ne dobivaju na vrijeme. I onda se događa da košarkaši odlaze u lige poput islandske.

Mulaomerović se dotaknuo i hrvatske reprezentacije.

- U jednom trenutku bio sam kandidat da preuzmem izborničku funkciju, ali to su bili samo informativni razgovori i na tome se završilo. Istina, imao sam viziju kako bi izgledala hrvatska reprezentacija, jer već imam izborničkog iskustva, bio sam na klupi Bosne i Hercegovine i sada Kosova. Za sada je tako, što će se dogoditi u budućnosti, to se nikad ne zna. Siguran sam da će Veljko Mršić napraviti dobar posao i svima koje vode hrvatsku košarku želim sve najbolje – poručio je Mulaomerović.

Damir se osvrnuo i na neuspjeh hrvatske reprezentacije u kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini koje počinje krajem kolovoza.

- Činjenica je da je hrvatska reprezentacija ostvarila neuspjeh. Gubili smo od nekih reprezentacija koje nisu na visokom nivou, iako se i kod njih podignula kvaliteta. Puno više ulažu u košarku nego što je to slučaj u Hrvatskoj. Problem naše reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo je bio i taj što se nije moglo računati na najbolje igrače koji nastupaju u NBA, a samim tim bio si prisiljen raditi selekciju od košarkaša koji su na dispoziciji. Po meni kroz kvalifikacije je prošao veliki broj igrača, čak 36. Roster je trebalo biti kraći.

Mula je mišljenja da bi država i lokalna samouprava trebali ozbiljnije uključiti u financijsku pomoć klubovima čime bi pomogli hrvatskoj košarci.

- Košarka bi ponovo bila popularna, vratila tamo gdje joj je mjesto, a to je u Hrvatskoj neophodno. Cibona godinama ima problem s tim, to je bio slučaj i kad sam ja bio tamo. Imate dobre igrače koji su jako motivirani, ali nemate financijsku stabilnost, što sigurno utječe na čitav kolektiv. Košarci je potrebna pomoć, a onda će se i publika vratiti na tribine.

Ipak, i pored problema u hrvatskoj košarci, Mulaomerović naglašava da ima nekoliko talenata koji mu se izuzetno sviđaju.

- Postoji nekoliko mladih igrača koji su se izdvojili, prije svih to je mali Roko Prkačin, mislim da ima sve predispozicije da bude košarkaška zvijezda, samo je bitno da se razvija u dobrom pravcu. Veliki potencijal, dobro je što je prošle sezone zaigrao u ABA ligi. Naravno tu je i Luka Šamanić. Otišao je prvo u Barcelonu pa se vratio ovdje, da bi ove sezone otišao na draft. U svakom slučaju Šamanić je zanimljiv igrač od kojeg se može očekivati dosta u budućnosti.


Nekadašnji sjajni bek koji je igrao za Efes, Panathinaikos, Olympiacos, Fortitudo, Real, PAOK i druge klubove ističe da cijela regija ima veliki broj talenata, a to se najbolje vidi po tome koliki broj igrača je otišao u najbolje NBA i europske klubove.

- Definitivno da je ABA liga odlična za napredak svakog igrača, samo pogledajte koliko je posljednjih godina košarkaša s ovih prostora otišlo u NBA i u najjače europske klubove. Od oba Bogdanovića, Šarića, i mnogih drugih. Naravno, i u Crnoj Gori i Srbiji ima veliki broj talenata i mi smo u svijetu po tome poznati. Tu je Mega koja je poznata po stvaranju talenata.

Damir vjeruje u povratak Cibone u sam vrh regionalne košarke.

- Ciboni mora vratiti stari sjaj, to bi bilo odlično za Hrvatsku, ali i regionalnu košarku. Onda bi se ponovo igrali stari derbiji protiv Partizana, Crvene zvezde, Budućnosti. Svi se sjećamo kakve su to utakmice bile ranije, i kako je publika mogla uživati u košarci. Za Cibonu je trenutno najvažnije da se financijski stabilizira. Nadam se da će ponovo biti ona prava ekipa, koja je privlačila publiku širom regije -  zaključio je Mulaomerović.