Europa i Svijet
Hrvatska
Mulaomerović progovorio koliko mu je bilo teško donijeti odluku tko će među 12 odabranih

Mulaomerović progovorio koliko mu je bilo teško donijeti odluku tko će među 12 odabranih

Autor: Z.D. Photo: Marin Sušić/HKS

Kreću službene utakmice

Nakon posljednje pripremne utakmice sa Slovenijom izbornik Damir Mulaomerović odlučio je skratiti popis reprezentacije na finalnih 12 reprezentativaca koji će Hrvatsku predstavljati na nadolazećem Europskom prvenstvu, ali i na pretkvalifikacijskim utakmicama za Euro 2025.

Izbornik od početka naglašava kako su svi zaslužili put na Europsko prvenstvo, je li bilo kakvih nedoumica?  “Najteži je zadatak bio odrediti tri igrača koji trebaju ispasti. Sva trojica su vrhunski momci i zaslužuju biti tu. No, moj je posao da odredim 12 igrača. Što se nedoumica tiče, odlučio sam se za Mavru koji možda ima više islustva na poziciji 1, kao trećeg playmakera. Najteže mi je bilo donijeti odluku o Marčinkoviću jer je on svojim radom i ponašanjem u vrhu, zapravo sva trojica (i Filipović i Drežnjak, op.a.) su zaslužili biti dio ove ekipe, međutim na toj poziciji imamo dosta igrača, tako da je ovih dvanaestero finalni izbor. Naravno da, ako se ne daj Bože, nešto dogodi, svaki od njih ostaje u opciji da ga se vrati, ali nadamo se da će proći bez ozljeda.”


Prva službena utakmica reprezentacije je dio pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025, Hrvatska putuje za Varšavu. “Poljska je reprezentacija vrlo nezgodna, bit će to vrlo teška utakmica. Oni su u posljednje dvije pripremne utakmice pobijedli Gruziju i jaku Tursku, tako da nas sigurno čeka težak posao”, kratko je podvukao Mulaomerović.

Nakon Poljske, Hrvatsku u Opatiji očekuje utakmica sa Švicarskom.

“Tu utakmicu nakon što, nadam se,  dođemo s dobrim vijestima iz Poljske moramo odigrati dobro. Sjetimo se, ta je Švicarska u posljednjim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo pobijedila Srbiju. Ne smijemo nikoga podcijeniti, moramo biti maksimalno koncentrirani i zatim u pozitivi krenuti na EuroBasket.”

Hrvatskoj slijede službene utakmice – dvije pretkvalifikacijske utakmice za EuroBasket 2025 (25. kolovoza u Poljskoj i 28. kolovoza protiv Švicarske u Opatiji) i Europsko prvenstvo od 1. do 18. rujna.

Ulaznice za Hrvatska – Švicarska (28. kolovoza u 20:00) mogu se nabaviti putem sustava ulaznice.hr ili na blagajni dvorane ‘Marino Cvetković’ u Opatiji na dan utakmice.

Utakmice pretkvalifikacija prenosi Sport Klub, a Europsko prvenstvo Sport Klub i HRT.

SLUŽBENE UTAKMICE HRVATSKE–> PRETKVALIFIKACIJE ZA EP 2025
• 25. kolovoza 2022. Poljska – Hrvatska
• 28. kolovoza 2022. Hrvatska – Švicarska
–> EUROPSKO PRVENSTVO, 1.-18. rujna 2022.
• Hrvatska – Grčka 2. rujna 2022. u 17:00
• Velika Britanija – Hrvatska 3. rujna 2022. u 14:15
• Hrvatska – Estonija 5. rujna 2022. u 14:15
• Italija – Hrvatska 6. rujna 2022. u 21:00
• Hrvatska – Ukrajina 8. rujna 2022. u 14:15

Mrežna stranica FIBA Europsko prvenstvo 2022

Mrežna stranica FIBA pretkvalifikacija za EP 2025