Europa i Svijet
Hrvatska
Na pomolu Oostendizacija belgijske košarke

Na pomolu Oostendizacija belgijske košarke

Autor: Paulo Sarić

Gierga poveo u belgijskom finalu

Oostende hrvatskog trener Darija Gjergje pobijedio je na domaćem terenu momčad Basic-fit iz Bruxellesa rezultatom 78-70 i poveo sa 1-0 u finalnoj seriji belgijskog prvenstva. Domaćin je od samog početka bio bolja momčad i zasluženo je slavio. Gosti iz glavnoga grada su zadnju prednost u utakmici imali pri rezultatu 6-9, a nakon toga Gjergjini momci rade seriju 14-0 i prelaze u vodstvo. U drugoj dionici smo gledali izjednačenu igru u kojoj je gostujući sastav u jednom trenutku i priprijetio, te čak izjednačio. No, do vodstva nisu uspjeli stići. Na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 40-33.

Momčad zemuničkog stručnjaka furiozno je krenula u nastavak. Serijom 18-6, nošeni nezaustavljivim Raškom Katićem, prelomili su susret. Newbil je polaganjem u 28. minuti odveo svoju momčad na velikih plus 20, čime je susret praktički bio riješen. Brussels se do kraja susreta pokušavao vratiti u igru, ali minus je bio prevelik. Na jednoznamenkasti zaostatak prišli su tek dvije minute prije kraja, a tada je već bilo prekasno.

Domaćina je ponovno predvodio izvrni Raško Katić koji kvalitetom očigledno odskače od ostatka lige. Visoki Srbin je večeras zabio 26 koševa za manje od pola sata na parketu. Vrlo dobar je bio i Walden s 18 poena. Vrijedi istaknuti da se na klupi domaćeg sastava našao i mladi Splićanin Luka Kotrulja, ali nije ulazio u igru. Najefikasniji u redovima gostiju bio je Aleksander Lichodzijewski s 14 koševa.

Finale belgijskog prvenstva igra se na tri pobjede, a idući susret je na rasporedu u petak u Bruxellesu, s početkom u 20.30h.