Hrvatska
Najava 20. kola HT Premijer lige: Cibona na Višnjiku

Najava 20. kola HT Premijer lige: Cibona na Višnjiku

Autor: Branko Tabak

Tri utakmice se igraju u petak

VRIJEDNOSNICE OSIJEK – ALKAR (PETAK 4. VELJAČE, 17 SATI)

Osijek je u krizi rezultata, Alkar u usponu forme. Dolaskom Vladimira Krstića ne mjesto trenera Sinjani su spojili dvije važne pobjede. Nakon slavlja u Dubravi protiv Furnira nadigrali su na svom parketu i prvaka Hrvatske momčad Zadra te napravili ozbiljne korake prema sredini ljestvice.

Osijek je bez velikog otpora pao na Baldekinu i doveo se u situaciju da se mora grčevito boriti za ostanak. Za Brokere ovo je jedna od onih utakmica koja se mora pobijediti. Alkar upravo tu, ali i dobroj atmosferi u svlačionici, može tražiti svoju šansu.

SPLIT – ŠIBENKA (PETAK 4. VELJAČE, 18 SATI)

U dalmatinskom derbiju Split protiv Šibenke ima ulogu favorita, no to valja pokazati i na parketu. Šibenčani su se rezultatski stabilizirali i prilično rasterećeni stižu na Gripe. Žuti, s druge strane, nakon kiksa Zadra kod Alkara napadaju startnu jedinicu. Istina, puno je utakmica do razigravanja, ali baš na ovakvima se odlučuje konačni poredak i stječe prednost domaćeg terena u borbi za naslov prvaka. Split je protiv Sonik Puntamike u Kup utakmici pokazao da zna kontrolirati utakmice u kojima su ‘bodovi unaprijed upisani’, no u tome im je pomoglo i 16 pogođenih trica. Protiv Šibenke morat će se osloniti i na druge elemente igre.

ZADAR – CIBONA (PETAK 4 VELJAČE, 18 SATI, ARENA SPORT)

Kad god igraju, gdje god igraju i kakav god ulog bio Zadar i Cibona igraju derbi. Utakmice su to koje donose više od bodova, rivalitet koji traje desetljećima, prilike za prekretnice sezone. Cibona je promijenila trenera, ostala bez Jakova Mustapića i Antonija Vrankovića, i dalje ne može koristiti usluge Roka Prkačina, no u zadnje vrijeme djeluje stabilno. Poraz od Zaboka bio je okidač za promjene koje za sada donose rezultat. Pravi test vrijednosti ipak je Zadar koji s druge strane ima priliku vratiti mir u svoje redove nakon kiksa u Sinju.

CEDEVITA JUNIOR – SONIK PUNTAMIKA (SUBOTA 5. VELJAČE, 16:30 SATI)

Susret je ovo dviju momčadi potpuno drugačijih ambicija i okruženja rada. Vitaminima možda i nije najbolje pao poraz od Gorice, no i uz njega su sigurni u gornjem domu poretka i samo čudom mogu izgubiti mjesto među prve četiri momčadi HT Premijer lige. Štoviše, nastave li suparnici s neočekivanim porazima (Cibona kod Zaboka, Zadar kod Alkara, Split kod Šibenke…) otvaraju im se mogućnosti i za napad na startnu jedinicu. Sonik Puntamika je prošle sezone bila hit lige. Ovo je realnost malo drugačija pa momčad iz zadarskih Jazina očekuje velika borba za ostanak u društvu najboljih. U utakmica Kupa Krešimira Ćosića protiv Splita su pokazali da predaja nije opcija. Sigurno je da će protiv Cedevite tražiti svoju priliku.

FURNIR – GORICA (SUBOTA 5. VELJAČE, 17 SATI)

Dubravaši su se porazom od Alkara na svom parketu doveli u vrlo nezavidnu situaciju. Za momčad Jeronima Šarina svaka sljedeće utakmica je kvalifikacijska. Gorica ima u rukama vizu za Ligu za prvaka i u Dubravu dolazi rasterećena i osokoljena nakon pobjede protiv Cedevite Junior. Kvaliteta jest na strani gostiju, ali Furnir ne valja unaprijed otpisivati…Momčad je to koja može iznenaditi i one najbolje, a odigravanje ‘biti ili ne biti’ utakmica im je postala svakodnevica pa tu valja zaigrati i na kartu iskustva.

ŠKRLJEVO – ZABOK (SUBOTA 5. VELJAČE, 19 SATI)

Škrljevo je dvije od tri utakmice kojima cementira svoje mjesto u Ligi za prvaka apsolviralo vrlo uvjerljivo. Nakon Cedevite Junior ostvarena je i pobjeda u Jazinama kod Sonik Puntamike, a pobjeda protiv Zaboka pogurala bi Zelene do petog mjesta poretka. Zabok se vraća na parket nakon još jedne pauze izazvane zarazom koronavirusom i vrlo je nezahvalno prognozirati u kakvom stanju će momčad Jakše Vulića predstaviti. Kvalitetom mogu parirati domaćinima, no je li to dovoljno u ovom trenutku teško je predvidjeti. Pobjeda bi Zaboku donijela toliko potreban mir i stavila u vrlo povoljan položaj s kojeg je dohvatljivo i doigravanje.