Hrvatska
Regija
Najbolji juniori regije u Zadru. Nedostaje nam iskustva, ali od nekih igrača očekujemo…

Najbolji juniori regije u Zadru. Nedostaje nam iskustva, ali od nekih igrača očekujemo…

Autor: Paulo Sarić

Domaćini će nastupiti bez ozlijeđenog Roka Erslana.

Jadranska liga već godinama širi opseg svog djelovanja, a lani je svoje aktivnosti proširila i uvođenjem juniorskog turnira koji se održava krajem studenoga. Prošle su sezone nastupala dva hrvatska kluba: Cedevita i Cibona, a prvak je na koncu postao KK Mega Bemax koji je u finalu u Laktašima uvjerljivo svladao vršnjake iz Crvene zvezde. Ove godine na turniru sudjeluje i KK Zadar koji je i domaćin jedne od dviju polufinalnih skupina.

- Zadovoljan sam što je Zadar sudionik juniorske ABA lige. Smatram da je za razvoj mladih igrača potrebno igranje što je moguće više kvalitetnih utakmica, a ovaj nam turnir to i pruža. Što se tiče kvalitete i snage protivnika, sve momčadi koje se natječu na turniru su vrhunske ekipe – rekao je u uvodu trener juniora Zadra Jure Ružić.

Zadrani su domaćini Budućnosti, Ciboni, Crvenoj zvezdi, Olimpiji i Partizanu te će se boriti za jedno od prva dva mjesta koje vode na samu završnicu čiji će se domaćin naknadno odrediti. Ipak, pritiska na domaće mladiće nema.

- Znamo da je Srbija aktualni juniorski prvak Europe, a ne trebam ni govoriti o kvaliteti Cibone i Olimpije pogotovo ako dođu s Rokom Prkačinom i Lukom Šamanićem, dok je Budućnost centar crnogorske košarke. Ne znam kako bih nas usporedio s ostalim ekipama. Rekao bih da nam nedostaje iskustva i igranja ovakvih utakmica. S druge pak strane, Cibona je već godinama sudionik euroligaških turnira u juniorskoj kategoriji te ima potrebno iskustvo. Nama to nedostaje. Zato sam dodatno zadovoljan što ćemo imati priliku igrati ove utakmice – dodao je nekadašnji hrvatski reprezentativac.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Može li Zadar biti konkurentan s obzirom na snažnu konkurenciju?

- To ćemo vidjeti. Tek smo tri mjeseca skupa, a ja sam tek od ljeta s momčadi. Vjerujem da možemo igrati dobru košarku. Dat ćemo sve od sebe, pa što bude – nije želio stavljati pritisak na svoje momke trener Ružić prisnaživši - rezultat u mlađim kategorijama nije bitan. Bitno je da se ovakve utakmice igraju, da se igrači međusobno nadmeću. Da testiraju sebe i čitavu momčad te da vidimo što nam fali, što imamo, a što nemamo. Gdje smo dobri, a gdje nismo. Što se mene osobno tiče, a vjerujem da i ljudi u klubu razmišljaju na isti način, rezultat je u drugom planu.

Udarna snaga Zadra bit će mladi hrvatski reprezentativac Jure Planinić koji je prije nešto manje od godinu dana pristupio dalmatinskom abaligašu te je praktički odmah priključen seniorskoj momčadi. Narednih će se par dana vratiti među svoje vršnjake i pokazati kakav je u odnosu na konkurenciju. Zadnji put, na juniorskom prvenstvu Europe prošlog ljeta, nije mu loše išlo te je s 13,9 koševa i 7,9 skokova u prosjeku bio ponajbolji igrač Hrvatske.

- Bit će odličan turnir. Dobro smo trenirali i spremili smo se. U ime cijele ekipe mogu reći da ćemo svaku utakmicu dati sve od sebe te bih pozvao navijače da nas dođu podržati i time nam pomognu da dođemo do pobjede – kazao je mladi visoki igrač i dodao - favorita nema. Svaka će momčad svaku utakmicu imati priliku za pobjedu i na kraju će se vidjeti tko će trijumfirati.

Iako je turnir juniorskog karaktera na njemu će nastupiti i dosta igrača koji već imaju seniorsko iskustvo i na regionalnoj razini poput Dalibora Ilića ili Martina Jančara Jarca, ali i momaka koji dobivaju priliku u HT Premijer ligi ili Prvoj muškoj ligi poput Roka Radoviča, Karla Matkovića ili Roka Prkačina.

- Znam dosta igrača, svaka ekipa ima jednog ili dvojicu seniora u svom sastavu. Bit će nam teško jer su sve momčadi kvalitetne, ali i mi smo dobri i nadamo se pobjedi u svakoj utakmici – dodao je mlađi brat Darka Planinića iskoristivši priliku da još jednom pozove navijače i sve košarkaške zaljubljenike čija će pomoć mladim Zadranima itekako puno značiti - nadam se da će doći što je moguće više navijača, uz sam Tornado, i da će nam biti vjetar u leđa koji će nas nositi do pobjede.


FOTO: fiba.basketball

Pošto se u gradu već nekoliko dana zagrijava adventska atmosfera, cilj je spojiti košarku s blagdanskim šušurom na Poluotoku i Trgu pet bunara kako bi se naredna četiri dana u Zadru moglo uistinu uživati u cjelokupnoj ponudi. Stoga će se sve utakmice igrati u kultnom „Hramu košarke“, dvorani Jazine.

- Igrat će se u Jazinama i mislim da smo s time pogodili, neovisno što su u Višnjiku daleko bolji uvjeti – izjavio je direktor KK Zadar Željko Žilavec koji je prilikom predstavljanja polufinalnog turnira juniorske ABA lige naglasio - smatramo da Zadar zaslužuje biti domaćin ovakvog natjecanja. Velika je to stvar i za klub i za grad i drago mi je što smo uspjeli dovesti turnir u Zadar.

Kao ni nekadašnji kapetan Zadra i član momčadi koja je osvojila prvi trofej u neovisnoj Hrvatskoj, Kup „Krešimir Ćosić“ davne 1997. godine, niti čelni čovjek hrvatskog abaligaša nije želio stavljati pritisak rezultata na domaće igrače.

- Slažem se s trenerom Ružićem, a mislim i da ćemo se svi složiti da nema potrebe momcima stavljati pritisak na leđa. Drago nam je što smo domaćini, drago nam je što sudjelujemo, drago nam je što će naša juniorska ekipa svojim nastupima pokazati gdje je i što može. Momci će biti neopterećeni rezultatima, ali će imati priliku pokazati dobru igru i vidjeti gdje su u odnosu na konkurenciju. Bit će nam drago ako pobijede, ali igra treba biti u prvom planu, dok od pojedinaca očekujemo da pokažu određenu razinu te da pokažu da je Zadar sredina koju u zadnjih godinu, godinu i pol nastojimo pokrenuti i čitav omladinski pogon dignuti na višu razinu. Kako sa stručnim kadrom, tako i s dovođenjem mladih igrača. Nadam se da će to biti lijepi vikend košarke u Zadru – zaključio je Žilavec.

Natjecanje započinje sutra utakmicom između Zadra i Partizana koja je na rasporedu u 9:30 sati, dok će preostale dvoboje domaća momčad igrati u popodnevnom i večernjem terminu.

Za razliku od Cibone i Zadra, treći hrvatski predstavnik Cedevita nastupa na turniru u Baru gdje će joj protivnici biti domaći Mornar, aktualni prvak Mega Bemax te Krka i Igokea.