Europa i Svijet
Hrvatska
Najstariji debitant u hrvatskoj reprezentaciji požurio u Cluj

Najstariji debitant u hrvatskoj reprezentaciji požurio u Cluj

Autor: Paulo Sarić

Bivši igrač Cibone u Rumunjskoj će zamijeniti iskusnog reprezentativca Vlada Moldoveanua.

Hrvatski krilni centar Željko Šakić napustio je redove Cibone i prešao u rumunjskog prvaka U-Banca Transilvania Cluj-Napoca. Naš će reprezentativac u rumunjskoj momčadi zamijeniti Vlada Moldoveanua koji je odlučio karijeru nastaviti u jačim ligama.

- Došao sam u Cluj zato što se radi o velikom klubu koji iz godine u godinu ima ambiciju osvajati naslove. Nadam se da ćemo naredne sezone doći i do daljnjih faza europskih natjecanja. Želim pomoći momčadi koliko god mogu, te se nadam da ću ispuniti svoje ciljeve u narednoj sezoni – rekao je bivši Vuk za službene stranice svog novog kluba.




Šakić je karijeru započeo u omladinskom pogonu Cibone, no nije dobio priliku iskušati se u seniorskom sastavu. U jednom se trenutku čak i premišljao hoće li se nastaviti baviti košarkom, no srećom odlučio je otići u Dubravu u čijim je redovima pružao vrlo dobre partije, da bi 2010. potpisao za Zrinjski. Kvalitetne igre u bosanskohercegovačkom prvenstvu nisu prošle nezamijećene te uskoro prelazi u redove abaligaša Širokoga u čijim se redovima zadržava dvije sezone. Zahvaljujući kvalitetnim partijama zapao je za oko talijanskom Montegranaru, da bi 2014. godine preselio u Manresu. Iako je u obje avanture u južnoeuropskim državama bio na dvoznamenkastom prosjeku, sljedeća stanica mu je bio bugarski Lukoil s kime je došao do naslova državnog prvaka. Za vrijeme priprema za lanjsku Olimpijadu sve je dogovorio s Vukovima te je tako zatvorio krug vrativši se na mjesto gdje se i počeo baviti košarkom. Prošloga je ljeta ujedno postao i najstariji debitant u službenim utakmicama u povijesti hrvatske košarkaše reprezentacije s 28 godina.


- Vlada smo uspjeli zamijeniti kvalitetnim igračem sličnih karakteristika. Jasno, uz određene razlike. Hrvatski je reprezentativac, a gledao sam ga već prošle godine kada još nisam znao da Vlad odlazi. On je pobjednik. Gdje god je igrao donosio je trofeje. Želim mu dobrodošlicu i nadam se da ćemo zajedno napraviti dobar posao – izjavio je trener rumunjske momčadi Mihai Silvăşan za službene stranice kluba.

Šakić je prošle sezone bio jedan od najefikasnijih igrača Cibone s 14.4 koševa, šest skokova i dvije asistencije u prosjeku.