Hrvatska
Regija
Najvažnija pobjeda u sezoni košarkaša Zadra

Najvažnija pobjeda u sezoni košarkaša Zadra

Autor: 057info

Sve zaboraviti osim pobjede.

Nakon više od 30 godina Zadar je doputovao u Čačak kako bi u utakmici s izravnim konkurentom izborio opstanak u ABA ligi. Momčad trener Veljka Mršića u tome je uspjela, pobijedila je 61:65 i time ostvarila dvostruki cilj - došla do pobjede više od Borca u ligi, uz bolji međusobni skor, što znači da bi današnji protivnik morao pobijediti u obje preostale utakmice. 

Kada bi do toga čudom i došlo, Zadar bi i dalje bio u prednosti pred Krkom i Splitom, a definitivnu sigurnost donijela bi pobjeda u jednoj od dvije utakmice protiv Cibone. Pravo čudo moralo bi se dogoditi da Zadar na kraju padne na poziciju koja bi ga vodila u kvalifikacije za opstanak, piše portal 057info.

Od početka se najviše gledalo kako će nakon nedavnih nesuglasica funkcionirati suradnja Mavra-Onuaku. Već u drugoj akciji, nakon trice Palokaja, Mavra je Onuakua gurnuo u zicer, i kasnije su njih dvojica dosta dobro funkcionirali u suradnji i individualno, pa je Zadar uspio doći do vodstva 10:13. Malo je domaćine podiglo zakucavanje Nerandžića kroz tri zadarska igrača, ali je uzvratio Palokaj još atraktivnijim košem preko stražnje strane table. Mršić nakon osam minuta vadi cijelu petorku osim Bursaća, a ulaze Junaković, Jordano, Justice i Vuković, koji održavaju stečenu prednost pogotkom Jordana u posljednjoj sekundi (16:19).

Onuaku se vratio u drugoj, ali dosta loše krenuo, s osobnom pogreškom u napadu (drugom) i izgubljenom loptom. Mršić je uskoro povukao Amerikanca kako ne bi prerano ušao u probleme s prekršajima, Planinić i Vuković su solidno kontrolirali visoke pozicije, a nakon njih Bursać i Kraljević. Došao je Zadar do najviše prednosti od 4 razlike na kraju poluvremena (29:33), a moglo je biti i više da je netko od šutera bio raspoložen kao nedavno protiv Škrljeva. Nakon sedam trica zaredom u prošloj utakmici, Justice je u prvom poluvremenu promašio sve tri upućene, a najbolji strijelac bio je Bursać sa 7 poena. No domaćini su s druge strane bili još i gori - uputili su šut za tricu čak 23 puta, a pogodili samo šest!

Izvrsno je Zadar krenuo u drugom poluvremenu, poveo 32:40, no Onuaku opet radi jedan bespotreban prekršaj u bloku (treći), što izbacuje iz takta Mršića. Čim krene glatko, nešto pođe po zlu. Srećom, taktika Borca "valjda će nam početi ulaziti trice" pokazala se u ovim trenucima promašenom, pa je Zadar opet poveo 35:44, a prednost od desetak poena prednosti uglavnom držao tijekom cijele posljednje četvrtine.

Prve tri minute završnice Zadar je i dalje stajao odlično, ali dvije minute bez koša Borac kažnjava dolaskom na samo sedam poena razlike (51:58). Onuaku je napravio četvrtu osobnu (niti jednu u obrani), Mavra važnom tricom spašava privremeno situaciju, ali Borac ide dalje, a Onuaku radi i petu osobnu. U posljednjoj minuti Borac stiže do 59:63, Kraljević radi prekršaj u napadu, domaćini polažu za 61:63. Opet Kraljević gubi loptu, Borac ima 24 sekunde za napad i odluku, ali Jonesu ispada lopta. Carter pogađa oba bacanja u rješava pitanje pobjednika.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore