Europa i Svijet
Hrvatska
Nakon +18 Hrvatice uz osmijeh sreće izborile ostanak u eliti

Nakon +18 Hrvatice uz osmijeh sreće izborile ostanak u eliti

Autor: Branko Tabak

Prva pobjeda na Europskom prvenstvu hrvatskih juniorki.

Ženska juniorska reprezentacija Hrvatske u dramatičnoj je završnici izborila pobjedu protiv Litve 69-67 razigravajući za plasman od 9. do 16. mjesta na Europskom prvenstvu u mađarskom Sopronu.

Na ovaj je način Hrvatska izborila nastup u A diviziji i sljedeće godine. Naše djevojke u subotu s početkom u 19.45 sati igraju protiv Bosne i Hercegovine u borbi za poredak od 9 do 12 mjesta.

U slučaju pobjede u nedjelju će igrati za 9., a ako izgube za 11. mjesto. Od 16. ekipa tri posljednjeplasirane napuštaju A diviziju.

Do prve i ostanka vrijedna pobjede na Europskom prvenstvu Hrvatice su došle nakon velike borbe u završnoj četvrtini u kojoj su spašavale živu glavu nakon komornog vodstva koje su imale tijekom prvih tridesetak minuta igre.

Nakon prve četvrtine bilo je +12 za igračice izbornika Željka Ciglara (25-13). Raspoložena Anđela Katavić vukla je svoju ekipu i u drugoj četvrtini u kojoj je prednost rasla do +18 (39-21). Matea Tadić i Karla Erjavec su uz Katavić bile osigurači koji nisu dopuštali Litvanka rezultatsko približavanje.

U posljednju četvrtinu Hrvatska je ušla s 10 poena viška (56-46). Tko je mogao vjerovati da će nakon što je Kostić zabila za 65-50 na pet minuta od kraja Hrvatska čupati pobjedu.


Na tri minute prije kraja još uvijek je vladao mir jer je 67-56. Uslijedila je minuta igre bez poena s obje strane, a onda kreće serija Litvanki koje su se serijom 10-0 u sljedećih 100 sekundi približile na 67-66, U završnih 20 sekundi drama nad dramama. Kostić je pogodila jedno bacanje za +2 (68-66), Donskichyte promašila polaganje. Ostale su tri sekunde do kraja. Nakon time-outa Litva pravi brzi prekršaj (vrijeme nije ni krenulo) na Katavić koja zabija jedno (i to drugo bacanje) za 69-66. Uslijedila je nova minuta odmora Litvanki, prekršaj Erjavec na Masionyte, 1,9 sekundi prije kraja, koja pogađa prvo i nemjerno promašuje drugo bacanje. U skok igri lopta se od naših djevojaka odbija izvan igrališta. Litvanke su imale 0,7 za izvođenje i šut. Potpuno sama pod košem je ostala Segzdaite, koja je promašila zicer i produžetak uz zvuk sirene sa zapisničkog stola.

Bio je to znak za veliko slavlje Hrvatica.


Na drugoj strani Segzdaite je bila neutješna.


Katavić je 21 poenom bila najefikasnija u redovima hrvatske reprezentacije, Erjavec i Tadić su postigle po 14, a Kostić 10 poena.