Hrvatska
Regija
Nakon Brazilaca, stigli i Cedevitini Amerikanci

Nakon Brazilaca, stigli i Cedevitini Amerikanci

Autor: KK Cedevita

Želimo pobjeđivati.

Nakon Brazilaca u Zagreb su stigli i Cedevitini Amerikanci. Istina, Magette će pristići tek slijedećeg tjedna, no prve liječničke preglede već po dolasku u Zagreb odradili su Elgin Cook, Justin Cobbs i James Bell. Prvo smo razgovarali s Amerikancem Jamesom Bellom, koji je prošlu sezonu s Darussafakom osvojio naslov u 7Days Eurokupu.

„Sretan sam što sam ovdje. Uzbuđen sam što ćemo sutra početi s pripremama i veoma sam uzbuđen što ću sve upoznati.“ Što znaš o Zagrebu i Hrvatskoj? „Naučio sam ne dolaziti u nova mjesta s nekakvim očekivanjima jer se onda možeš razočarati. Znam da je Zagreb sjajan grad, da imamo odličnu skupinu igrača i veselim se početku sezone.“ Što znaš o Cedeviti? „Znam da imamo sjajnog trenera i želim pomoći klubu da stvori slavnu povijest. Pobjeđivanje je važno i to je ono što nam je cilj.“ Imaš puno iskustva u Europi. Koliko ti to znači kao igraču? „To mi definitivno pomaže. Znam koliko rada treba uložiti, znam što možemo napraviti i koliko dobri možemo biti.“ Koliko igrača poznaješ iz nove momčadi?„Upoznao sam Elgina Cooka i Justina Cobsa. Ne znam sve igrače, no prošle sezone sam igrao protiv Augusta Lime, a igrao sam i protiv Cedevite prošle sezone.“ Imaš li kakve dodatne slobodne aktivnosti osim fokusa na košarku? „Volim američki nogomet i volim se družiti sa svojom kćeri“, izjavio je Bell.

Popričali smo zatim s Elginom Cookom, koji je sin poznatog NBA igrača Alvina Robertsona, četverostrukog All-Star igrača, koji je jednom proglašen i obrambenim igračem godine. „Moj otac je sjajan čovjek. Dok sam odrastao uvijek me je poticao da napredujem. Kad god sam mislio da sam sjajno igrao on bi potpuno analizirao moju igru u detalje i pokazao mi koje stvari mogu napraviti bolje. Tako da se sada trudim da uvijek budem najbolji što mogu.“ Kakvi su ti dojmovi po dolasku u Zagreb i Cedevitu? „Znam da je Zagreb glavni grad Hrvatske. Ovdje se ima za vidjeti mnogo toga, a čuo sam i da je Sito Alonso sjajan trener. Uzbuđen sam, spreman sam da počnemo i da upišemo puno pobjeda.“ Što nam možeš reći o svojem iskustvu u europskoj košarci (prošla sezona u Ludwigsburgu bila mu je prva profesionalna nakon sveučilišne karijere na Oregonu)?„Morao sam naučiti neka nova pravila. U početku sam radio mnogo koraka i nisam znao da možeš loptu izbaciti s obruča. No, naviknuo sam se. Pokušavam napredovati dalje i dalje raditi na sebi.“ Prošle sezone u Ludwigsburgu si igrao vrlo dobro…„Imali smo sjajnu sezonu. Završili smo treći u Bundesligi i treći u FIBA-inoj Ligi prvaka. Bilo je to za mene sjajno iskustvo iz kojeg sam mogao učiti i mislim da sam ga iskoristio najbolje što sam mogao.“ Što najviše voliš u košarci? „Volim pobjeđivati. Volim igrati obranu, zabijati, kupiti skokove, sve što je potrebno da bi moja momčad pobijedila to ću napraviti.“ 

I Justin Cobbs do Zagreba je dugo putovao. „Putovao sam 16 sati. Zaustavio sam se u Beču, a onda sam nastavio prema Zagrebu. Bilo je to dugo putovanje“, rekao nam je novi playmaker Cedevite Justin Cobbs. Dobro poznaješ Europu, s obzirom da si tu odigrao više sezona… „Ovo mi je peta europska sezona. Igrao sam u Njemačkoj, Latviji, Turskoj i Francuskoj, a sad ću igrati u ABA ligi, Eurokupu 7Days i HT Premijer ligi. Veselim se početku sezone, upoznavanju trenera i suigrača i igranju košarke. Dolazim ovdje nakon sjajne prošle sezone u Francuskoj. Osvojili smo prvenstvo i uzbuđen sam zbog novog početka, nove momčadi i nove lige. Pokušat ću dalje napredovati u karijeri, učiti od novog trenera i od novih suigrača.“ U toj momčadi (Le Mans) koja je osvojila naslov ti si bio prvi strijelac i asistent... „Ponosim se time što konstantno pokušavam biti sve bolji, a i važno mi je da suigrače uključim u igru jer kad su svi sretni sve je puno lakše. Mogu i zabiti, no najvažnije mi je pobjeđivati. Što god mogu učiniti da pomognem momčadi, to ću učiniti.“ Rekao si da poznaješ Miru Bilana, bivšeg kapetana Cedevite koji sada igra u Francuskoj (prošle sezone igrao za Strasbourg, a ovog ljeta potpisao za Asvel) i Willa Cherryja, prošlogodišnjeg playmakera Cedevite. Što nam možeš reći o njima? „Znam Bilana. On je čvrst i iskusan igrač. Igrao je šest godina za Cedevitu, tako da je očito nešto radio dobro. Svidjelo mi se što sam od njega vidio prošle sezone u Strasbourgu. Što se tiče Willa, znamo se otkad smo bili djeca. Rekao mi je samo dobre stvari o Cedeviti i Zagrebu, tako da sam uzbuđen da što prije počnemo i da se uselim u svoj novi stan.“ Cedevita je ove sezone dovela puno novih, ali kvalitetnih igrača. Bit će važno da se momčad brzo uklopi u cjelinu. Što misliš o momčadi Cedevite? „Nije si dobro postaviti previsoka očekivanja, no sviđa mi se novi izazov i nova momčad. Tako je to često u europskoj košarci. Negdje si jednu godinu, možda dvije ili tri, a ponekad seliš u novu destinaciju i onda je važno dobro se prilagoditi na novu situaciju. Moraš naći svoj ritam i prilagoditi se na svoju ulogu u momčadi“, izjavio je Cobbs.