Hrvatska
Regija
Nakon najtežeg poraza Cibone u povijesti velikog derbija, Ivan Velić pričao – o kompleksima Zadrana

Nakon najtežeg poraza Cibone u povijesti velikog derbija, Ivan Velić pričao – o kompleksima Zadrana

Autor: Paulo Sarić

Zagrepčani su rano ušli u gostujući mlin te iz njega nisu izišli do kraja utakmice.

Bio je to najteži poraz Cibone od Zadra u povijesti. Sama ta činjenica, ne ulazeći u detalje igre dovoljno govori o jučerašnjem susretu osmog kola Jadranske lige u kojem su Zadrani usred Zagreba slavili s velikih 31 razlike (66-97).

- Čestitam Zadru na zasluženoj pobjedi. Mi, ne da smo odigrali lošu utakmicu, nego kao da se nismo ni pojavili na susretu. [Bili smo] van ritma, van energije. Mentalno nismo bili unutra. Ekipu Zadra smo razigrali u prvoj četvrtini. Sve ono što smo trebali imati: agresiju, pritisak, kontrolu ritma – to nismo dobro radili. Sliku cijele utakmice predstavlja onaj šut Bašića na isteku četvrtine. Šut za tri poena od table… Oni su nagrađeni za ono što su radili na terenu gdje su bili puno agresivniji od nas i gdje su pametniji igrali – rekao je nakon utakmice domaći trener Ivan Velić i nastavio - s druge strane mi smo mislili da će pobjeda doći sama od sebe. Protiv ozbiljnih protivnika ne može se tako ući u utakmicu. Kada smo ušli u promjene obrane, nije nam išlo. Izgubili smo sigurnost te u situacijama kada smo u par navrata odigrali dobru obranu, pritom mislim na otvaranje treće četvrtine, to nismo kapitalizirali pametnim napadom. Bili smo daleko ispod svoje razine, i šuterski i energetski, i još jednom čestitam Zadru.


FOTO: KK Cibona - Bakšaj/Vranar/Laušić

Pitanje je gdje su sinoć bili 'Cibosi' koji su unatoč 19 ofenzivnih skokova uvjerljivo poraženi na domaćem terenu. Doduše, i nije veliki problem imati toliko skokova u napadu kada je šut momčadi ispod 30 posto…

- Zadar nije puno toga promijenio u odnosu na prvu utakmicu. U nekim trenucima su preuzimali, ali nije to odlučilo utakmicu. Odlučila je njihova veća energija. S druge strane mi smo ta preuzimanja rješavali šutem za tri poena, umjesto da smo ih rješavali prodorom. Tu je ključ. Nismo radili ono što je po meni trebalo raditi: spustiti loptu dolje, tražiti povratni pas i iz njega dobiti otvoreni šut. Mi smo tražili šut iz driblinga što nije pametno. Iz tog šuta iz driblinga oni su dolazili do laganih poena iz kontranapada. [Zabili] su puno laganih koševa iz kontre i polukontre. Kada ne igrate s glavom, gubite sigurnost. Kada razigrate protivnika i ono što možete, više ne možete – dodao je bivši trener Širokog i Jollyja.

Jučerašnja je pobjeda 'Vukove' spustila na devetu poziciju na ljestvici ABA lige samo pobjedu iznad posljednjeg mjesta, a dodatni je problem Zagrepčanima uvjerljiv poraz kojim su dodatno pogoršali već otprije negativnu koš-razliku. Stoga je novinare zanimalo je li poraz tim bolniji znajući da bi na koncu možda mogao presuditi ako se na kraju sezone dogodi da više momčadi bude imalo jednak omjer i da – odlučuje koš-razlika.

- Ma kakvi krugovi. Gdje je kraj sezone, ljudi moji. Nisam takav da od poraza stvaram dramu, kao ni od pobjede neko slavlje. To je košarka, to je sport. Ako nisi dobar – gubiš, ako si dobar možeš svakoga pobijediti. To je to. Daleko su krugovi, daleko su računice… Ne bih se obazirao na to što će biti za dva mjeseca – nije se želio baviti gatanjem domaći strateg.

FOTO: KK Cibona - Bakšaj/Vranar/Laušić

Zadar je jučer, za razliku od većine utakmica ove sezone, igrao od prve do posljednje minute. Poučen iskustvom iz prošlog kola regionalne lige kada su na domaćem terenu u samoj završnici prosuli osam poena prednosti protiv Mege, trener Ante Nazor od svojih je momaka tražio profesionalan pristup do zadnje sekunde. Ipak, ta je činjenica zasmetala nekim ljudima iz Cibone koji su oštro reagirali smatrajući da su gosti trebali ubaciti u brzinu niže i dozvoliti častan poraz domaćinima. Domaći je trener imao zanimljivo viđenje situacije.

- Pa dobro, gledaj… Ne smeta [mi to]. To je njegov stil. Kompleksi su čudni. Vi možda ne pratite, ali koliko ja imam pobjeda protiv Zadra to je brdo jedno – kazao je Velić koji je u dosadašnjoj karijeri uistinu bio „crna mačka“ za momčad iz Donatovog grada koju je pobijedio ravnih deset puta i nastavio - vjerojatno je to razlog. Poštujem to. Oni su nas došli pobijediti. Imaju pravo na revanš, osjetili su krv, 'išli u fulu' i ja to poštujem. Bolje i to nego da su 'spustili ručnu' ili da su ubacili neke klince koje vjerojatno ni nemaju. Nemam tu što komentirati. Samo kažem da ja tako ne radim. Nije moj stil da idem do daske. Mogao sam i ja zvati 'time-out'. Imao sam jedan ili dva do kraja. Ali nisam... A vidjeli ste na prošloj utakmici kako se 'time-out' zvao na minus 25. Ali sve to poštujem. Nema tu nikakve zamjerke.

Za kraj, domaći je strateg objasnio zašto mladi Karlo Uljarević nije dobio veću priliku.

- Procijenio sam da u zadnjih nekoliko utakmica nije na potrebnoj razini i to je moja odluka – zaključio je Velić.

Cibona iduću utakmicu igra u subotu, također u regionalnoj ligi, a protivnik će joj biti Mega Bemax.