Europa i Svijet
NBA PREVIEW: Los Angeles dobio svog kralja

NBA PREVIEW: Los Angeles dobio svog kralja

Legendarni LeBron James stigao je u Los Angeles i u Lakersima sanjaju novi „Showtime“.

Divizija „Pacific“:

No ovog ljeta Lakersi nisu uspijeli LeBronu pridodati još jednog all-star igrača i bit će zanimljivo vidjeti koliko će jedan od najvećih igrača ikada moći na svojim leđima nositi ovu poprilično osebujnu momčad. 

LOS ANGELES DOBIO SVOG KRALJA

LOS ANGELES LAKERS: NBA prvaci (16): 1949-50, 52-54 (kao Minneapolis Lakers), 72, 80, 82, 85, 87-88, 00-02, 09-10 ; skor u povijesti 3296-2237 (59,6%)

TRENER: Luke Walton, 2 sezone, skor 61-103, *neslužbeno imao skor 39-4 kao trener Warriorsa za vrijeme bolesti Stevea Kerra

LANI: skor 35-47, 11. na Zapadu. Play-off: nisu se plasirali

PROMJENE: Lakersi su ovog ljeta ulovili najveću ribu u liku LeBrona Jamesa (Cleveland). Uz „Kralja“ stigli su i odlični Rajon Rondo (New Orleans) te igrači upitne košarkaške inteligencije Michael Beasley (New York), JaVale McGee (Golden State) te Lance Stephenson (Indiana). Kraj klupe upotpunit će novaci Moritz Wagner, Isaac Bonga te Ukrajinac Sviatoslav Mykhailuk. Lakerse su napustila dva bivša all-star igrača Brook Lopez (Milwaukee) i Isaiah Thomas (Denver), igrač s velikim potencijalom Julius Randle (New Orleans), te dvojica mladića; Thomas Bryant (Washington) te Tyler Ennis kojeg smo nedavno gledali u Zadru u dresu FenerbahčeaUz to su i očekivano otpustili Loula Denga.

ŠTO OČEKIVATI: Nakon pet godina ispodprosječnosti i pet godina bez doigravanja košarka se vratila u Los Angeles velikom bratu Lakersima. Magic Johnson je iskoristio blještavilo Los Angelesa i Hollywooda i doveo najboljeg igrača današnjice LeBrona Jamesa. Iako ima na plećima 34 godine i preko 54 tisuća odigranih minuta (za usporedbu Michael Jordan se umirovio sa 39 godina i 48 tisuća minuta) i lani je pokazao da je „nepoderiv“ i gotovo sam je doveo prosječnu momčad Cavsa do finala.

 

Lakersi su planirali uz Jamesa dovesti još jednu superzvijezdu, no Paul George je produžio ugovor s OKC-om , a Kawhi Leonard je mijenjan u Raptorse. Nakon toga Lakersi su odlučili „puntati“ ovu sezonu. Sve nove igrače potpisali su na samo jednu godinu, otpustili su Denga i razvukli njegov ugovor i sad će i idućeg ljeta biti u poziciji da kao slobodnom igraču ponude nekoj zvijezdi maksimalan ugovor. Uz Leonarda ime koje se najčešće spominje je Jimmy Butler. I dok bi, ako im se ostvare planovi, iduće sezone mogli biti iznimno opasni, teško je predvidjeti što mogu ove sezone. Lista pojačanja je u najmanju ruku čudna i riječ je o skupini vrlo osebujnih likova od kojih svaki ima svoje mušice za koje nismo sigurni da će se dopasti LeBronu. Trener Luke Walton morat će donijeti nekoliko važnih odluka. Da li na mjestu playmakera startati lanjskog rookiea Lonzo Balla ili superiskusnog bivšeg all-stara Rajona Ronda. Da li na „dvojki“ startati LeBronovog kompića Kentaviousa Caldwella-Popea ili MVP-a ljetne lige Josha Harta. Tu su i „opićeni“ Lance Stephenson i rookie Isaac Bonga.

Na krilima će uz LeBrona Jamesa najvjerojatnije startati supertalentirani 21-godišnji Brandon Ingram, a tu su i ugodno lanjsko iznenađenje Kyle Kuzma, nepredvidljivi Michael Beasley i ukrajinski rookie Sviatoslav Mykhailuk.

„Brandon Ingram je sjajan. Njegova svestranost, mogućnost da igra četiri pozicije...Nevjerojatan je talent i sretni smo što ga imamo u momčadi. Siguran sam da će u svojoj trećoj sezoni napraviti veliki iskorak. Ima sve preduvjete da postane nova velika NBA zvijezda“ – LeBron James je pun hvale za svog mladog suigrača Ingrama.

Startni centar bi trebao biti sjajan atleta niskog košarkaškog IQ-u JaVale McGee, a veliku šansu da izbori startnu petorku imat će i naš reprezentativac Ivica Zubac. Konkurencija mu i nije prejaka jer je tu osim McGeea tek rookie Moritz Wagner.

PROGNOZA: Iako su mnogi nakon dolaska LeBrona Lakerse svrstali među kandidate za naslov, neki analitičari smatraju da su veće šanse da Lakersi propuste doigravanje nego da ugroze Warriorse. Lakersi će svakako biti opasni, no trebat će im vremena da se upoznaju. A na ovako izjednačenom Zapadu to bi mogao biti problem. Nakon dugo vremena LeBron uz sebe nema pravog all-star igrača, a i jednom će i on morati usporiti.



ZANIMLJIVOST U BROJKAMA: 12000000- sad već bivši krilni centar Lakersa Julius Randle lani je postigao 12-miljuntni poen u NBA povijesti.