Europa i Svijet
NBA PREVIEW: Počinje era Luke Dončića

NBA PREVIEW: Počinje era Luke Dončića

Nijemac Dirk Nowitzki je Europljanin koji je ostavio daleko najdublji trag u NBA. Hodajuća legenda odlučila je odigrati i svoju 21. NBA sezonu i tako je dočekao briljantnog Luku Dončića koji bi jednog dana mogao Dirku preoteti tu laskavu titulu.

Divizija „Southwest“

 

 

POČINJE ERA LUKE DONČIĆA

DALLAS MAVERICKS: NBA prvaci (1): 2011 ; skor u povijesti 1539-1529 (50,2%)

TRENER: Rick Carlisle, 16 sezona, skor 718-578 (437-367 kao trener Mavsa)

LANI: skor 24-58, 13. na Zapadu. Play-off: nisu se plasirali

PROMJENE: Pobjednici su drafta jer su imali 5. izbor, no uspjeli su dogovoriti zamjenu s Hawksima i ugrabiti slovenskog „wunderkinda“ Luku Dončića. Luka je već u predsezoni pokazao da se od njega mogu očekivati velike stvari.

 

Na draftu su uzeli i Jalena Brunsona. Iz drugog pokušaja potpisali su odličnog centra DeAndre Jordana (LA Clippers)a po treći put u njihove redove vratio se i playmaker Devin Harris (Denver). Dallas su napustili Nerlens Noel (Oklahoma City), Yogi Ferrell (Sacramento), Doug McDermott (Indiana) i Seth Curry (Portland).

ŠTO OČEKIVATI: Mavsi su lani imali najgoru sezonu u posljednje 24 godine. Ostarjelu legendu Dirka Nowitzkog okružili su sa blijedim rosterom. Trener Rick Carlisle izvlačio je maksimum iz momčadi, no jednostavno nedostajalo je talenta. Nowitzki je ovog ljeta odlučio da će odigrati još jednu sezonu, rekordnu 21. u dresu Mavsa. I dok će 40-godišnji Dirk na parketu imati relativno skromnu ulogu, njegova uloga mentora 19-godišnjeg genijalca Luke Dončića bit će neprocjenjiva. Za uzvrat, mladi bi Luka mogao pomoći Dirku da se u svojoj posljednjoj sezoni plasira u doigravanje i ode u mirovinu u velikom stilu.

„Lukina tranzicija u NBA će sigurno biti lakša nego moja. Njegov engleski je mnogo bolji nego moj kad sam dolazio. Igra s mirnoćom kakvom ja nisam imao. Fantastično je kako se ponaša na treningu i koliko različitih stvari može raditi na parketu. Oduševio me njegov pregled igre. U svojoj karijeri nisam vidio ni jednog 19-godišnjaka s takvim pregledom igre“ –pun hvale za Dončića je Dirk Nowitzki, NBA MVP, NBA prvak i sa 31187 poena 6. najbolji strijelac u cjelokupnoj NBA povijesti.

Svakako su bolji nego lani i neće više biti kanta za napucavanje. No, da li će biti dovoljno dobri za doigravanje? Teško je reći jer je konkurencija velika, a najbolji igrači Mavsa još golobradi. Trener Carlisle mogao bi startati s dvojcem Dennis Smith Jr (21g) / Luka Dončić (19g).

Tu su veterani, bivši all-star Devin Harris, Portorikanac JJ Barea, Jalen Jones te rookie Jalen Brunson. Na krilima su prvi strijelac momčadi Harrison Barnes i legendarni Dirk Nowitzki, a na klupi opasni veteran Wesley Matthews, Nijemac Maxi Kleber, Dorian Finney-Smith.  Startni centar bit će fenomenalni skakač i odlični bloker DeAndre Jordan, a tu su još i Dwight Powell te Tunižanin Salah Mejri. Najave su da bi ostarjeli Nowitzki po prvi puta od svoje rookie sezone trebao ulaziti s klupe. Tad bi u petorku trebao upasti odlični šuter Matthews, a Dirk bi u stvari većinu svojih minuta vidio na pozicji centra.

PROGNOZA: Da je Nowitzki deset godina mlađi, ovo je momčad koja bi se borila za veliko finale. Ovako, ukoliko Dončić nastavi tamo gdje je stao u Europi bit će opasni. No, kratka klupa i neiskustvo dvojca Smith/Dončić najvjerojatnije će uzrokovati novo propušteno doigravanje.

 

ZANIMLJIVOST U BROJKAMA: 34- veliki Dirk Nowitzki treba odigrati 34 utakmice za Mavse da obori jedan veliki rekord. Riječ je o broju odigranih utakmica za jednu momčad. Rekorder je John Stockton koji je za Utah Jazz odigrao 1504 utakmica, dok je Dirk trenutno na brojci 1471.