Europa i Svijet
Hrvatska
NBA SPECIJAL New York Knicks - Novi početak 'Air Maria'

NBA SPECIJAL New York Knicks - Novi početak 'Air Maria'

Hezonja u novu sezonu ulazi prepun samopouzdanja.

NBA PREVIEW 2018/19

 

ISTOČNA KONFERENCIJA:

Divizija „Atlantik“:

NOVI POČETAK „AIR MARIA“

NEW YORK KNICKS: NBA prvaci (2):  1970, 73; skor u povijesti 2761-2878 (49,0%)

TRENER: David Fizdale, 2 sezone, skor 50-51 (0-0 kao trener Knicksa)

LANI: skor 29-53, 11. na Istoku. Play-off: nisu se plasirali

PROMJENE: Akvizicije Knicksa su naš Mario Hezonja (Orlando) i krilni centar Noah Vohlen (Chicago), dok dosta očekuju od svojih draft izbora Kevina Knoxa i Mitchella Robinsona. Centar Kyle O'Quinn potpisao je za Indianu, dok je nepredvidljivi ljevoruki strijelac Michael Beasley novi član Lakersa.

ŠTO OČEKIVATI: Daleko najbolji igrač Knicksa, latvijac Kristaps Porzingis u travnju je pokidao ligamente koljena i postoji bojazan da bi mogao propustiti čak čitavu ovu sezonu. To je loša vijest za novog trenera Davida Fizdalea, no potencijalno dobra vijest za našeg Maria Hezonju. Dubrovčanin je čitavo ljeto krvavo radio, kako u teretani tako i na šutu i u novu sezonu ulazi prepun samopouzdanja i spremniji nego ikad.

 

Kako u Knicksima neće biti imperativa rezultata za očekivati je da Mario dobije dovoljno minuta i slobode u igri da pokaže što zna. Do Porzingisovog  povratka trener Fizdale moći će računati na sljedeće igrače. Na bekovskim pozicijama bit će playmakeri Francuz Frank Ntilikina i Brazilac Emmanuel Mudiay, dok će šuteri biti Tim Hardaway Jr i veteran Courtney Lee. Na krilnim pozicijama uz našeg Hezonju tu su rookie Kevin Knox, Noah Vonleh, Lance Thomas te Luke Kornet.

„Trener Fizdale traži da budem uvijek agresivan, uvijek u napadačkom modu. No isto tako tražit će od mene i da čuvam najboljeg protivničkog igrača. To je velika odgovornost, no odgovornost koju objeručke prihvaćam“ – izjavio je 9. izbor drafta Kevin Knox.

 Pod obručem su odlični Turčin Enes Kanter, rookie Mitchell Robinson i francuski veteran Joakim Noah na kojeg ne računaju i samo je pitanje vremena kad će biti otpušten. Ovo je vrlo limitirana momčad. Čak i sa zdravim Porzingisom teško bi do doigravanja. Ovako? Ponavljanje prošlosezonskog skora 29-53 je njihov apsolutni plafon.

 

PROGNOZA: Porzingis će propustiti veći dio, ako ne i čitavu sezonu. To znači da će Knicksi i šestu godinu zaredom propusiti doigravanje. Na njihovu sreću, na idućem draftu bit će nekolicina iznimnih igrača koji bi mogli ubrzati njihov povratak u relevantnost.

ZANIMLJIVOST U BROJKAMA: 45- Knicksi su jedna od najslavnijih košarkaških momčadi na svijetu, a od njihovog posljednjeg naslova prošlo je 45 godina. Te davne 1973. naslov su im donijeli legendarni igrači poput Walta Fraziera, Willisa Reeda, Davea DeBusscherrea, Jerrya Lucasa, Earla Monroea, Billa Bradleya i kasnijeg velikog trenera Phila Jacksona.