Time-out
Nebeski koš na drugi obruč (2):  Ništa bez kraljica

Nebeski koš na drugi obruč (2): Ništa bez kraljica

Feljton

Zadarskoj se košarkaškoj bajci ubrzo pridružuju žene i kada su zadarske dnevne novine San Marco u petak 11. lipnja 1937. godine objavile prvi članak o zadarskoj ženskoj košarci, najavu prijateljske utakmice između dviju ekipa sastavljenih od “lokalnih” igračica koja će se odigrati u sljedeću nedjelju, u kojemu konstatira kako su košarkašice ovu tešku i napornu igru svladale za samo mjesec dana treniranja u sklopu priprema za predstojeći pokrajinski turnir i državno prvenstvo mladih, sve je već bilo spremno za ljepotu. Žene kao istinske kraljice dolaze na gotovo kako bi svojom prirođenom nježnošću i uglađenošću, svojim tankoćutnim osjećajem za stvarnost i ono što je važno, u Zadru toj igri podarile puninu.

Prve lopte bile su drugačije


San Marco u srijedu 16. lipnja 1937. godine donosi prvi izvještaj pod naslovom „Ženska košarkaška utakmica“. Prijateljski susret odigran je u nedjelju 13. lipnja, na svetoga Antu, sveca svega svijeta, između dvije ženske ekipe sastavljene od sportašica koje će sudjelovati u sljedećoj pokrajinskoj ligi. Novinar kaže kako su se u ovoj igri mogli diviti svim mogućnostima naših sportašica, koje su u relativno kratkom vremenu vidno napredovale i usvojile ono što je u košarci najbolje pa se čini kako bi mogle doprinijeti ženskoj košarci “naše provincije”. Nakon početne napetosti intenzitet  je postupno nestajao da bi se u posljednjim minutama pojačao u borbi za što veći broj koševa. Bijele su izgleda bile bolje, ali je plavi tim pobijedio a novinar konstatira kako bi Pavlidis II trebala biti manje vatrena i sebična te ističe izvrsnu „Mussapi“, “koja je uspjela stvoriti najljepše akcije” za suigračice Pavlidis II i Riboli. U pobjedničkoj ekipi one su postigle po 6 koševa za pobjedu 12:8, a dobrom obranom istaknule su se Pavlidis I i Stefani.

Bijele: Stulić, Calebotta, Sofonio, Galvani 2, Lubin 2, Rugi 4.

Plave: Pavlidis I, Stefani, Musap, Pavlidis II 6, Riboli 6, Skrivanić.

Zadarska kupališta Maria i Spiaggia tih godina

Tako je spomenuta „Mussapi“, Musap, prva za koju bi se možda moglo reći kako je bila izvrsnog pregleda, u svakom trenutku usredotočena na najbolji potez koji može poslužiti ekipi, nesebična i puna radosti u igri koja te može obuzeti pa uranjaš u beskrajno velik i neopisivo zanimljiv prostor. Vjerojatno podjednako okrenuta obrani i napadu, unoseći duh nesebičnosti, na najbolji način shvaćajući nestvarno raskošnu ljepotu te čudesne igre koja se stvorila naizgled sasvim slučajno kako bi živahno protrčala svijetom. Dekan Odsjeka za tjelesni odgoj YMCA Collegea u Srpingfieldu 1891. Luther Halsey Gulick pozvao je suradnike ne bi li pronašao novu sportsku igru nakon što je uočio potrebu za igrom koja bi tijekom zimskih mjeseci mogla nadomjestiti atletiku i gimnastiku. Ozbiljno ga je shvatio James Naismith te je košarka nastala vrlo brzo, a nakon tri godine i tvorac odbojke William G. Morgan pa je tako Gulick izravno zaslužan za dva planetarno popularna sporta.

James Naismith 1927. sa suprugom Maude, jednom od prvih košarkašica

Naslovna fotografija:

Košarkašice Zadra na fotografiji iz 1940. godine slijeva gore: Cecilia Caravani, Tina Serentino, Lolly Svirić, Mirella Lubin, trener Livio de Grisogano, Uča Ćurković, Dora Varisco, neidentificirana. U donjem redu: Luiggia Ippolito, Madera Kalmeta, Lia Orlić, Nora Godnić, Melina Serrentino