Europa i Svijet
Neven Spahija ne staje s pojačanjima

Neven Spahija ne staje s pojačanjima

Autor: Paulo Sarić

Bivši igrač Anadolu Efesa zamijenio je jednog bivšeg hrvatskog izbornika drugim.

Nakon što je već doveo nekoliko prinova, izraelski div Maccabi iz Tel Aviva jučer je potpisao još jednog igrača. Riječ je o 25-godišnjem američkom krilu Deshaunu Thomasu koji je prošlu sezonu odradio u dresu Anadolu Efesa našeg stručnjaka Velimira Perasovića. Thomas je ukupno sedmo pojačanje sastava s obale Sredozemnog mora, a pitanje je hoće li biti zadnje. Naime, zna se da je osnovni cilj Maccabija osvajanje naslova prvaka Izraela u čemu prošle sezone nisu uspjeli, te se nikako ne želi riskirati da se takvo što dogodi dvije godine zaredom.

Thomas je bio velika srednjoškolska zvijezda u SAD-u, a nakon tri godine na sveučilištu Ohio State izišao je na draft gdje su ga 58. odabirom izabrali San Antonio Spursi. Ipak ugovor s NBA momčadi nije dobio, pa je karijeru počeo graditi preko Europe. Prvu je sezonu proveo u francuskom JSF Nanterreu, da bi nakon još jedne odrađene Ljetne lige s teksaškim sastavom postao suigrač našem Anti Tomiću potpisavši za Barcelonu. San igranja u najjačoj ligi svijeta umalo mu se ostvario 2015. kada je potpisao ugovor sa San Antonijom, no otpušten je nekoliko dana prije početka sezone. Tu je godinu odradio u Razvojnoj ligi iz koje je prošlog ljeta prešao u Istanbul kod bivšeg hrvatskog izbornika Perasovića. Iako je u turskoj ligi bilježio dobre prosjeke od gotovo 12 koševa i 3.2 skoka po susretu, uz tricu iznad 45 posto, lošije partije u Euroligi i turskom doigravanju presudile su Amerikancu kojemu nije aktivirana druga godina ugovora s Anadolu Efesom.


Sada već iskusni krilni igrač može igrati na pozicijama tri i četiri, a odlikuju ga snažno tijelo i dobar šut za tri poena zahvaljujući kojima predstavlja opasan miss-match za većinu suparnika. Ugovor s Ponosom Izraela potpisao je na dvije godine, po formuli 1 + 1 i očekuje ga težak posao da uvjeri Šibenčanina na klupi Maccabija da ga ostavi u žutom dresu i naredne sezone.