Europa i Svijet
Hrvatska
Neven Spahija potvrđen na klupi Maccabija

Neven Spahija potvrđen na klupi Maccabija

Autor: Paulo Sarić

Službeno predstavljanje hrvatskog trenera bit će u nedjelju.

Iako se već neko vrijeme špekuliralo o tome, praktički otkad je David Blatt dao iznenađujuću odbijenicu izraelskom klubu, hrvatski stručnjak Neven Spahija danas je potvrđen kao novi trener Maccabija. Donedavni pomoćni trener Atlanta Hawksa preuzeo je klupu izraelskog velikana i potpisao ugovor na dvije godine.

Spahiji će to biti drugi mandat na klupi momčadi iz Tel Aviva nakon što je u sezoni 2006./07. odveo klub do naslova prvaka i doigravanja Eurolige. Iskusni strateg trenersku je karijeru započeo vrlo mlad, sa samo 24 godine u šibenskom Elemesu. Nakon Zrinjevca odlučio se za prvi samostalni posao na klupi Gradine Pula da bi preko ljubljanske Olimpije došao do Cibone. Nakon odlaska s mjesta prvog trenera zagrebačkog sastava preuzeo je hrvatsku reprezentaciju koju je vodio naredne četiri godine sve dok FIBA nije odlučila da Španjolska mora proći u polufinale Eurobasketa koji se 2005. godine održavao u Srbiji. Paralelno je trenirao Krku i Avtodor Saratov, da bi se nakon odlaska s klupe reprezentacije otisnuo prema europskim velikanima.

Prvo je vodio Lietuvos Rytas, da bi preko Maccabija, Tau Cerámice i Valencije došao do turskog velikana Fenerbahçea. Sredinom 2013. godine nakratko je preuzeo medijski vrlo ambiciozno prezentiran projekt Cibone, no kada je uvidio da on nema pokrića nakon nekoliko mjeseci je napustio Vukove koji su na kraju te sezone iznenađujuće, na krilima Blassingamea i Darija Šarića, došli do naslova prvaka regionalne lige. Posljednje tri godine proveo je u gradu Coca-Cole i CNN-a gdje je bio pomoćnik jednom od boljih NBA trenera i bivšem učeniku Gregga Popovicha Mikeu Budenholzeru.

U trofejnoj karijeri 54-godišnji stručnjak osvojio je ukupno 12 titula, od čega šest nacionalnih prvenstava u šest različitih država – Hrvatskoj, Izraelu, Litvi, Sloveniji, Španjolskoj i Turskoj.