Regija
Ništa od iznenađenja u Beogradu. Zvezda će braniti jadransku krunu

Ništa od iznenađenja u Beogradu. Zvezda će braniti jadransku krunu

Autor: Paulo Sarić

Borba za Euroligu kreće idući ponedjeljak u Beogradu.

Bit će očekivano finale ABA lige. Crvena zvezda večeras je na domaćem terenu pred ispunjenom dvoranom Aleksandra Nikolića svladala Mornar rezultatom 88-69 te će protiv podgoričke Budućnosti odlučivati o putniku u Euroligu. Momčad Dušana Alimpijevića dugo se mučila s oslabljenim Baranima, no ključnom se pokazala serija 10-0 koja je krajem treće četvrtine usmjerila vodu na domaći mlin.

Iako su u Beograd došli glasno najavljujući iznenađenje i crnogorsko finale, igrači Mihaila Pavićevića iz glavnog se grada Srbije vraćaju pognutih glava. Boris Bakić je sredinom prve četvrtine doveo goste u prvo, i jedino, vodstvo na susretu  (14-15), no tada je krenuo nalet Zvezde. Prvo je tricu ubacio Taylor Rochestie, da bi se potom razigrali i centri 'Crveno-bijelih' Alen Omić i Stefan Janković pa je semafor već na početku druge dionice, naklon trice Jamesa Feldeinea, pokazivao 29-19 – prvu dvoznamenkastu prednost beogradskog sastava.

Domaćini su vrlo dobro zaustavili američki dvojac Barana, a bez Uroša Lukovića koji se nije uspio oporaviti od ozljede te je u prvom poluvremenu na terenu proveo tek nešto manje od dvije minute Crnogorce je u prvome dijelu vukao Nemanja Vraneš. No, sve što su gosti uspjeli napraviti jest smanjiti na minus sedam krajem druge dionice (42-35) nakon čega je uslijedila serija 10-2 aktualnog regionalnog prvaka pa se na odmor otišlo s ugodnih 15 razlike Beograđane (52-37).

FOTO: Crvena zvezda mts

Izgledalo je u tim trenucima da utakmica mirno plovi ka očekivanom ishodu, no Mornar je imao druge planove. Derek Needham je ubacio u brzinu više, a kada mu se priključio probuđeni Vraneš gosti su prišli na jednoznamenkasti zaostatak i natjerali domaćeg trenera na minutu odmora. Zvezda je ponovno, sedmi put za redom, iskoristila bonus prije svog suparnika pa su Crnogorci malo po malo topili zaostatak. Vraneš je trima slobodnim bacanjima na ulasku u 28. minutu smanjio na samo minus dva (58-56), a mogli su gosti i povesti da im ruka nije drhtala s linije penala. Ipak, kao i nebrojeno puta do sada, kada je najviše trebalo povukao je Rochestie i s dvije trice inicirao seriju svoje momčadi 10-0 kojom je Zvezda završila treću četvrtinu pa se u odlučujućih deset minuta ušlo s ugodnih plus 12 beogradskog sastava.

Bilo je jasno da će Mornar morati nešto mijenjati ako želi doći do povijesnog uspjeha pa su igrači Mihaila Pavićevića dodatno stisnuli u obrani i prvi put u dvije utakmice iskoristili bonus prije protivnika, a na teren se vratio i nedovoljno oporavljeni Luković, no gosti večeras nisu imali šanse. Ognjen Dobrić je povezao dvije trice i svojim petim dalekometnim ubačajem odbio još jedan nalet Crnogoraca, a kada je atraktivno zakucao u kontri za 78-62 četiri i pol minute prije kraja i dobio ovacije prepune dvorane bilo je jasno da će Zvezda za tjedan dana braniti jadransku krunu.

Upravo je mladi košarkaš rodom iz Knina bio najefikasniji igrač u redovima pobjednika s 19 koševa, a ruku mu je dao Taylor Rochestie s 18 poena i šest asistencija, dok je najbolji u redovima Mornara ponovno bio Nemanja Vraneš koji je ubacio 21 koš i uhvatio pet skokova.