Regija
Od pohvale predsjednika Obame do Ljubljane

Od pohvale predsjednika Obame do Ljubljane

Union Olimpija pronašla zamjenu za Nikolu Jankovića.

Sukladno najavama, nakon izgradnje domaćeg kostura momčadi jedini slovenski predstavnik u regionalnoj ligi okrenuo se dovođenju stranih pojačanja. Prvo od njih bio je mladi hrvatski reprezentativac Roko Badžim koji je prošlog petka potpisao za Ljubljančane, a nakon njega u glavni grad Slovenije stigao je i Amerikanac Jordan Morgan.

Morgan je košarkašku karijeru započeo na sveučilištu Michigan gdje je proveo četiri sezone. Samo tri od te četiri se bavio košarkom pošto je čitavu prvu prosjedio radi ozljede koljena. Upravo je ta godina oblikovala njegov akademski i sportski put te od njega napravila neklasičan primjer studenta-sportaša. Za razliku od većine košarkaša koji završe sveučilišne programe s prvostupničkom diplomom iz društvenih znanosti, ako i to, Morgan je prvo diplomirao, a kasnije i magistrirao industrijsko inženjerstvo. I premda mu košarkaška karijera nije bila statistički impresivna, upravo je zbog svojih uspjeha u učionici svojedobno dobio pohvalu tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame. Za vrijeme sveučilišne karijere nije se isticao napadačkim brojkama, ali igra u obrani ga je dovela do odabira u najbolju defanzivnu petorku divizije.

Iako je stekao obrazovanje s kojim bi na tržištu mogao bez problema naći unosan posao, ljubav prema košarci je bila jača. Nakon što nije odabran na draftu zaputio se u Europu i prvu je godinu profesionalne karijere odradio u Rimu sa solidnim učinkom od 7.5 koševa i šest skokova po utakmici. Druge je godine lutao po francuskim klubovima druge i prve lige, da bi sezonu završio u Razvojnoj ligi, a prošlo je ljeto potpisao za grčki Kymis u čijim je redovima prosječno zabijao 11.6 koševa uz devet skokova po utakmici.

- U Europi sam tri sezone i ponudu Union Olimpije sam prihvatio objema rukama, pošto se radi o renomiranom klubu s bogatom poviješću igranja u europskim natjecanjima. Svjestan sam izazova igranja u nekoliko natjecanja i važnosti osvajanja domaće titule, što mi je prezentirano kao glavni cilj kluba – kazao je novi igrač ljubljanskog sastava za službenu stranicu kluba.

Prilično snažan igrač niskog težišta trebao bi praviti dosta problema pod oba obruča. Šut mu svakako nije jača strana, no slobodna bacanja ne izvodi ni približno toliko loše kao Nikola Janković umjesto koga je doveden.

- Pratili smo Morgana već dosta vremena, a ove smo godine konačno uspjeli postići dogovor. Predstavljen mu je naš projekt i odgovornost s kojom će se morati nositi kao igrač, što je ambiciozni Amerikanac s oduševljenjem prihvatio – kazao je direktor Union Olimpije Matevž Zupančič.

Morgan je poznat po svojoj filantropiji, a u rodnome je gradu osnovao neprofitnu udrugu kojoj je cilj popravljanje obrazovne i socijalne situacije mladeži u Detroitu.