Europa i Svijet
Regija
Od tvrdog kamena do ACB lige

Od tvrdog kamena do ACB lige

Autor: Paulo Sarić

Bivši igrač Cibone pridružio se Marku Popoviću.

Jedan od brojnih igrača koji su nezadovoljni neplaćanjem napustili Cibonu proteklih godina, Emir Sulejmanović, pronašao je novi klub. Riječ je o španjolskom prvoligašu Fuenlabradi u kojemu će se priključiti hrvatskom reprezentativcu Marku Popoviću.

Mladi bosanskohercegovački reprezentativac teške životne priče košarkom se počeo baviti u Finskoj u koju je izbjegao s obitelji nakon pada Srebrenice. Emir je rođen u šumi u okolici grada u kojemu se dogodio najteži zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata, a s ostatkom obitelji se ujedinio tek nakon godinu dana nakon što mu je otac izišao iz logora. Težak životni put dodatno se otežao kada mu je majka umrla mlada kada je imao samo pet godina. Košarkom se počeo baviti u 12. godini u Finskoj, a prijelomni se trenutak u njegovoj karijeri dogodio kada su ga primijetili skauti Union Olimpije na kadetskom Europskom prvenstvu.

Vrlo je mlad debitirao u Euroligi, protiv Real Madrida, da bi 2013. preselio u njegovog rivala Barcelonu. U Kataloniji je ostao tri godine, a vrijeme je većinom provodio u B momčadi. Kratko se zadržao na posudbi u talijanskom Capo d'Orlandu, a prošlo je ljeto potpisao ugovor sa zagrebačkim sastavom. Do odlaska Ante Tonija Žižića nije dobivao veliku priliku, a potom je odigrao nekoliko vrlo dobrih utakmice prije nego je početkom svibnja napustio Cibonu radi nepoštovanja ugovorenih obveza.


Prošle je sezone u dresu Vukova nastupio u 21 susretu Jadranske lige i za 15-ak minuta na parketu prosječno zabijao 7.2 poena i četiri skoka, dok je nešto bolje brojke bilježio u košarkaškoj Ligi prvaka gdje je imao 7.7 koševa i 5.3 skoka po susretu. Nastupao je za U-16 i U-20 reprezentacije Finske, države u kojoj je odrastao, ali se kao senior odlučio za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Ugovor je potpisan na dvije godine.