Europa i Svijet
Hrvatska
Odgođen i EuroBasket, predloženi datumi Olimpijskih kvalifikacijskih turnira

Odgođen i EuroBasket, predloženi datumi Olimpijskih kvalifikacijskih turnira

Za žensku reprezentaciju nema promjena.

Izvršni odbor FIBA-e sastao se danas putem video konferencije na izvanrednom sastanku o utjecaju trenutne pandemije virusa COVID-19 na kalendar FIBA-e.

FIBA je prošlog tjedna pozdravila potvrdu izmijenjenih datuma za Olimpijske igre Tokio 2020. (23. srpnja – 8. kolovoza 2021.) i zahvalila Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) na suradnji i pravovremenom rješavanju ove složene situacije.

Nakon pažljive analize mogućih scenarija i pridržavanja preporuka Regionalnih ureda FIBA-e i Komisije za natjecanja, Izvršni odbor FIBA donio je sljedeće prilagodbe kalendara:

FIBA seniorski turniri – muški

Olimpijski kvalifikacijski turniri igrat će se između 22. lipnja i 4. srpnja 2021, a točne datume još mora odobriti MOO.

Europsko prvenstvo (EuroBasket 2021) je odgođeno na godinu dana i igrat će se između 1. i 18. rujna 2022. godine.

Kako bi ograničili opterećenje igrača i povećali mogućnosti unutar kalendara, dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje su se trebale igrati u rujnu 2022., igrat će se krajem kolovoza 2022., odnosno tijekom pripremne faze za Europsko prvenstvo.

FIBA seniorski turniri – žene

Za našu Žensku seniorsku reprezentaciju promjena ipak neće biti – datumi kvalifikacija za Europsko prvenstvo i samog Europskog prvenstva ostaju nepromijenjeni.

„Što se tiče EuroBasketa koji će se igrati u rujnu 2022. i njegovog pripremnog perioda – mislim da možemo biti zadovoljni. Kako su kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo pomaknute u pripremni period za Europsko prvenstvo, time smo sigurno dobili na fondu igrača“, rekao je predsjednik HKS-a g. Stojko Vranković koji je i sam, među ostalim kao član Upravnog odbora FIBA Europe, sudjelovao u razgovorima oko promjena u kalendaru.

Pojasnio je pobliže i situaciju s Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima: „Bilo je govora da će se Olimpijski kvalifikacijski turniri pomaknuti na rujan ove godine, no moje je stajalište bilo da, uz trenutnu situaciju s pandemijom te gospodarsku situaciju koja slijedi, a uzimajući u obzir i posljedice potresa u Zagrebu to ne bi bilo ostvarivo. FIBA je sagledala cjelokupnu situaciju, saslušala mnoge i donijela odluku da se ti turniri ipak odgode za sljedeću godinu.“