Europa i Svijet
Odličan otpor Hrvatske za tijesan poraz u Celju

Odličan otpor Hrvatske za tijesan poraz u Celju

Autor: Teo Cilar Photo: HKS

Hrvatska nije uspjela i treći puta u nizu slaviti protiv Slovenije u Celju. Nakon Eurobasketa 2013. i prijateljske utakmice 2018. Slovenija je uz sudački vjetar u leđa došla do teško izborene pobjede nad Hrvatskom.

Hrvatska je upisala poraz od Slovenije na pripremnoj utakmici u Celju rezultatom 94:88 (25:25, 16:21, 36:26, 17:16). Za razliku od utakmice u Ljubljani, Hrvatska je pružila odličan otpor unatoč sudačkom kriteriju koji je Sloveniji donio 27 slobodnih bacanja, a Hrvatskoj svega 9 u cijeloj utakmici. 

Hrvatska je za razliku od utakmice u Ljubljani odigrala odlično prvo poluvrijeme protiv Europskih prvaka Slovenaca i na veliki odmor otišla vodstvom 41:46. Izbornik Damir Mulaomerović iznenadio je Slovence ostavivši Bojana Bogdanovića, Marija Hezonju i Ivicu Zubca na klupi, a utakmicu je počeo s Krunoslavom Simonom, Ivanom Ramljakom, Jaleenom Smithom, Darijem Šarićem i Karlom Matkovićem. To se pokazalo kao pun pogodak jer je ova petorka krenula odlično, posebno u obrani te je povela s 11:3. Slovenci su do kraja četvrtine preokrenuli i poveli, ali Hrvatska na kraju perioda ipak izjednačava na 25:25. Vrlo izjednačena je bila i druga četvrtina, ali Hrvatska krajem perioda igra bolje i na odmor se odlazi našim vodstvom od pet poena razlike.

Drugo poluvrijeme izbornik Mulaomerović kreće s najboljom petorkom. Bogdanović, Hezonja, Smith, Zubac i Šarić. Preko Bogdanovića i Zubca dolazimo do najviših plus 9 u dva navrata početkom perioda. Slovenija odgovara uz sudački vjetar u leđa i prelazi u vodstvo, najviše su imali plus osam nakon trice Zorana Dragića na 15 sekundi do kraja četvrtine. Zadnji napad Hrvatska je ipak realizirala, svoju treću tricu u ovom periodu ubacio je Simon i smanjio na minus pet uoči posljednjih deset minuta utakmice. Nezaustavljiv je za Hrvatsku u trećem periodu bio Goran Dragić koji je ubacio 14 poena. 

Odmah na početku posljednje dionice, tricu za Sloveniju ubacuje Aleksej Nikolić za novih plus osam. To su bili jedini poeni s obje strane u iduće tri i pola minute, da bi Hrvatska preko Bogdanovića i Zupca odgovorila mini serijom 4:0 i smanjila na 80:76. Tu smo i stali, nismo realizirali nekoliko napada što Slovenci koriste i bježe na 87:76. Seriju prekida Šarić polaganjem za minus devet na 3:15 do kraja utakmice, a nakon dobre obrane, tricu ubacuje Smith i opet uvodi utakmicu u neizvijesnije vode. 

Vlatko Čančar pogađa tešku dvicu preko Zubca za plus 8. Još jednom smo se vratili na minus četiri na 40 sekundi do kraja, ali bliže nismo uspjeli i Slovenija je na kraju slavila s 94:88. Zanimljivo, Slovenci su zadnjih par minuta treće četvrtine i cijelu četvrtu igrali bez Luke Dončića. Čančar i Goran Dragić predvodili su Sloveniju s 21 odnosno 19 poena dok je Šarić za Hrvatsku ubacio 18, Bogdanović 15, a Smith i Zubac po 13.