Hrvatska
Okreću li Osječani leđa Zadru ili se prsa o prsa bore za hrvatsku košarku i Zadrane?

Okreću li Osječani leđa Zadru ili se prsa o prsa bore za hrvatsku košarku i Zadrane?

Autor: Branko Tabak

Ponovilo se...

Košarkaši Zadra u subotu 9. ožujka na Višnjiku dočekuju lidera ABA lige Crvenu zvezdu. Utakmica je to u kojoj će Zadrani tražiti pobjedu koja bi ih ostavila u elitnom regionalnom natjecanju i sljedeće sezone, utakmica za desetak tisuća gledatelja, utakmica o kojoj ovisi budućnost zadarskog kluba... I ono što je važno, utakmica koja počinje oko 17, a završava oko 19 sati.

Niti 24 sata nakon toga Zadrani se moraju teleportirati u Osijek i protiv Vrijednosnica odigrati utakmicu HT Premijer lige koja je značajna kao dio borbe za startnu jedinicu domaćeg prvenstva uoči doigravanja.

Pokušali su Zadrani pomaknuti susret s Osječanima za četvrtak 7. ožujka, dobili su pomak na nedjelju.

Istu stvar Osijek je priredio Zadru u prvom dijelu natjecanja. Tada je Zadar u subotu 3. studenoga oko 21 sat slavodobitno napustio parket dvorane Leon Štukalj u Novom Mestu u kojoj je u okviru ABA lige pobijedio Krku, putovao cijelu noć i u ranim jutarnjim satima nedjelje stigao kući. Isti dan navečer u 20 sati zaigrali su protiv Vrijednosnica.

- Prema pravilniku utakmice HT Premijer lige se moraju igrati u petak, subotu ili nedjelju. Odgovorili smo Zadranima da smo spremni izaći iz tih okvira ako dobijemo i službenu suglasnost povjerenika natjecanja. I mi naše utakmice Alpe-Adria kupa igramo sredinom tjedna pa ne tražimo odgodu termina, zašto bi Zadru ili Ciboni bilo drugačije? Pravilnik je upravo napravljen da bi dao prednost domaćem prvenstvu ispred ostalih i svima nam u interesu mora biti jačanje Premijer lige, zaključio je tada sportski direkto KK Vrijednosnice Osijek Renato Martinko.

Iako Savez ne može ići protiv svog pravilnika pa slati pismena odobrenja zna se da nitko tko je izašao u susret hrvatskim predstavnicima u ABA ligi pa pomaknuo utakmice za ponedjeljak, utorak ili četvrtak nije kažnjen.

Nitko ne bi kaznio Vrijednosnice da su pristale na datum 7. ožujka. Ključno je pitanje okreću li Osječani leđa Zadru ili se prsa o prsa bore za hrvatsku košarku i Zadrane, koji toga nisu svjesni? Prava borba bi bila da su se pridržavali zacrtanog datuma i inzistirali da se obje utakmice igraju u subotu kada su Zadrani imali zakazane i termine utakmica protiv Krke i Crvene zvezde. Ovako regionalni vuk sit (ABA liga), nacionalne ovce na broju, samo što bleje jedna na dugu. Najčešće su račun plaćali, ni krivi ni duži, igrači Zadra i Cibone. Cedevita je problem riješila formiranjem B ekipe, ali ne može to baš svatko. 

Osijek je zauzeo svoj stav, drži ga se i ima na to pravo. Naše je pravo da s njim složimo ili ne.   

Oko jedne stvari se ipak slažemo - moramo jačati nacionalnu ligu. To u prvom redu podrazumijeva smanjivanje lige na osam članova kako bi se dogodila koncentracija igračke kvalitete u manjem broju klubova.

Bi li među njima mjesto našao i Osijek?