Europa i Svijet
Panathinaikos je prvak Grčke, Olympiacos uručio otkaz treneru Sfairopoulosu

Panathinaikos je prvak Grčke, Olympiacos uručio otkaz treneru Sfairopoulosu

Autor: Saša Ćirić

Grčka, mjesto gdje je sport više od igre.

U posljednjoj, petoj utakmici finalne serije, Panathinaikos je pred svojim navijačima pobijedio Olympiacos rezultatom 84-70.

Gostima je pripao prvi dio, te se na poluvrijeme otišlo s rezultatom 31-35. Drugi dio je malo kasnio s početkom, zbog (pre)vatrene atmosfere u dvorani. Kao i bezbroj puta dosad, prepuna Oaka je bila jezičac na vagi domaće momčadi. Treću četvrtinu su Zeleni letjeli terenom, pa s čak 29 postignutih poena i svega 15 primljenih, potpuno okrenuli momentum utakmice. Kada je nekoliko minuta prije kraja KC Rivers postigao tricu za 72-55, svima u dvorani (pa i gostima iz Pireja) je bilo jasno da je pitanje pobjednika riješeno. 

Najefikasniji u domaćim redovima bio je Mike James (18 poena), a valja istaknuti i učinak Chrisa Singletona (9 poena, 17 skokova). Jamel McLean je postigao 16 poena za goste, a Georgios Printezis 12.

Nedugo nakon utakmice iz tabora Olympiacosa došla je vijest da je dogovoren prestanak suradnje s trenerom Giannisom Sfairopoulosom, koji ih je u četiri sezone vodio do dva naslova prvaka Grčke te dva finala Eurolige. Ipak, osrednja sezona je otvorila oči vodećim ljudima kluba, koji su došli do zaključka da je momčadi potrebno osvježenje. Već se spominju i potencijalni nasljednici, a favoriti za ovu užarenu klupu su Joan Plaza, te naš i naš Andrea Trinchieri odnosno Velimir Perasović.

U zelenom taboru je puno veselija atmosfera, pa je uprava kluba odlučila ponuditi novi ugovor motoru momčadi, velikom Nicku Calathesu. Iz grčkih kuloara se saznaje da je ponuda teška oko 6,5 milijuna eura za 3 godine, a kako je Calathes već najavio želju za povratkom u NBA, bit će zanimljivo kako će se ova situacija rasplesti. Isto tako, i glavni strijelac momčadi iz Atene pokazuje volju za ostankom ako uprava povuče prave poteze. Makar je Mike James, poput Calathesa, tijekom sezone spominjao da mu je cilj vratiti se u NBA, nakon osvojenog naslova je malo korigirao stavove. Naime, James tvrdi da želi ostati u Panathinaikosu ukoliko uprava zadrži kostur momčadi i, po mogućnosti, je malo pojača.

Voljeli ih ili ne, morate priznati da s Grcima nikad nije dosadno!