Hrvatska
Pepeljuga i princeza i Branko Periša najpošteniji čovjek među svim poznatim Zadranima

Pepeljuga i princeza i Branko Periša najpošteniji čovjek među svim poznatim Zadranima

Autor: Nebojša Gunjević Photo: Arhiva Nebojše Gunjevića

Zadarske košarkaške priče (29)

Otvoreno pismo koje su potpisali svi igrači pokazalo je kako na relaciji Grad i „najljepši cvijet našeg zadarskog sporta“, puno toga „smrdi“. Dodatna knedla u grlu je to što je Otvoreno pismo došlo nakon što su nekoliko dana prije Splićani usred Zadra pobijedili 74:72, a na poluvremenu je u korist gostiju, kod kojih su najbolji bili Skansi i Lovre Tvrdić s po 20 koševa, bilo čak 12 razlike.

Đuro Stipčević poentira na Kupu Zadra

Zadar u novom prvenstvu na početku dočekuje Crvenu zvezdu i situacija nikako nije dobra. Klub je odigrao samo dva prijateljska susreta sa Splitom a „pripreme za ovogodišnje prvenstvo nisu baš bile zadovoljavajuće“ i „brojne teškoće pratile su naše košarkaše, koji gotovo da i nisu – izuzev utakmica – imali zajednički trening“. Radnike i učenike teško je uskladiti i „pomanjkanje dvorane za rad u zimskim mjesecima onemogućilo je sistematski trening naših košarkaša, a nadolaskom ljepših vremena nisu se mogle iskoristiti sve mogućnosti, jer sve do ovog tjedna osvjetljenje na igralištu nije bilo ispravno“.

A na drugom Kupu Zadra će se „od košarke oprostiti ljubimac zadarske publike Franko Jurišić“.

 No, uz članak „Zadar nespreman?“ novine donose i osvrt “Teško bez sredstava” te puno manju vijest kako je od 30. ožujka 1965. „Branko Periša novi predsjednik KK 'Zadar'“. „Istaknuti društveno-politički i sportski radnik“ i privrednik, „najpošteniji čovjek među svim poznatim Zadranima“, Klub će povesti stopama od sedam milja prema njegovu zlatnom razdoblju i ispisivanju najljepših priča zadarske košarkaške bajke, koju vjerojatno tada nisu mogli sanjati ni najokorjeliji navijači. Pepeljuga će postati princeza. A onda i kraljica.

Pljesak suigrača Franku Jurišiću Zubi (13) na oproštaju