Intervjui
Pero Dujmović, košarkaški agent i organizator prestižnog kampa: Stvari moraju krenuti nabolje

Pero Dujmović, košarkaški agent i organizator prestižnog kampa: Stvari moraju krenuti nabolje

Autor: Z.D.

Pero Dujmović igračku je karijeru zbog ozljede okončao prilično rano, a potom se upustio u poduzetničke vode koje ga nisu udaljile od košarke

Košarkaški agent i organizator košarkaškog kampa Basketball camp CROATIA Zabok Terme Tuhelj u razgovoru za Basketball.hr govori o svom košarkaškom jučer, danas i sutra. 

Početak je, naravno, bio na parketu, s loptom u ruci...

'Nakon 10 profesionalnih sezona od HKK Zrinjskog iz Mostara preko  KK Zrinjevac Zagreb, Hapoel Galil Izrael, Union Olimpije, Fenerbahce Ulker Turska, Charleroi Belgija, Cholet Francuska, Cedevite Zagreb, završio sam relativno rano sa nepunih 30 godina teškom ozljedom Ahilove tetive u HKK Široki. Kroz karijeru imao sam priliku biti prvak i osvajač kupa s Olimpijom u Sloveniji, osvajač Superkupa u Turskoj, sudionik top 16 Eurolige, top 16 Uleb kupa, prvak BIH… Jednostavno nakon teške ozljede 2008. godine nisam bio spreman prolaziti kroz proces rehabilitacije i shvatio sam da energiju koju trošim i koja je potrebna za karijeru sportaša usmjerim u drugi segment košarkaške igre.'

Jeste li kao igrač razmišljali čime ćete se baviti nakon profesionalne karijere?

'S obzirom da sam podrijetlom iz poduzetničke obitelji, još za vrijeme karijere zanimalo me spojiti biznis i sport odnosno košarku, pa je opcija košarkaškog zastupnika za mene bila idealna kombinacija strasti i posla.'

I tako je došlo vrijeme odluke, mnogim sportašima najkritičnijeg dijela životnog puta. Prijelaz na život poslije aktivnog bavljenja košarkom. 

'Definitivno je ta faza života za svakog sportaša specifična. Nakon godina svakodnevnog treniranja po 6-7 sati dnevno, putovanja, utakmica dođete u situaciju da je sve to prošlost i da se morate prilagoditi sasvim novom načinu života, obaveza bez toliko adrenalina i sa puno više obaveza koje kao sportaš zaboraviš. Dok igraš, posebno na nekom višem nivou, život ti je organiziran do u detalje i za svaku sitnicu imaš nekoga u klubu tko će ti pomoći i usmjerit te, u „običnom“ životu to, naravno, nije tako.

Dino Rađa i Pero Dujmović 

No, vi ste se u svemu odlično snašli i uz sve ostali uz košarku.

'Odlučio sam iz košarkaških tenisica, nakon završetka karijere 2008. godine, krenuti u posao košarkaškog agenta. Dvije godine kasnije postao sam prvi Hrvat koji je položio FIBA licencu za košarkaškog zastupnika. Nakon toga osnivam agenciju PEPI SPORT, koja je u proteklih deset godina koliko djeluje, realizirala skoro tisuću transfera u Europi i svijetu i tako pronašla svoje mjesto na karti košarkaških agencija. Agencija je između ostalog sponzor košarkaške škole u Mostaru, BIH pod identičnim nazivom PEPI SPORT, sa preko 100 polaznika.

Organizator ste renomiranog i među polaznicima omiljenog košarkaškog kampa Basketball camp CROATIA Zabok Terme Tuhelj

S obzirom na prirodu mog posla ideja organizacije kampa prisutna je godinama, ali jednostavno nismo htjeli biti samo jedan od kampova, nego najbolji i najorganiziraniji u regiji. Kada sam osjetio priliku da pokrenem to na idealnoj lokaciji Termi Tuhelj, uz ogromnu podršku prijatelja i košarkaškog fanatika gospodina Dragutina Črnjevića iz KK Zabok, osnovao sam košarkašku školu Croatia kao nositelja projekta Basketball camp CROATIA Zabok Terme Tuhelj.

Polaznici Basketball campa Croatia

Rezultati su fantastični. 

Rezultati kampa su iznad svih očekivanja od prvog dana organizacije. Ove godine najavljujemo 4. izdanje, a do sada je na kampu sudjelovalo preko 1.000 polaznika iz više od 25 europskih i svjetskih zemalja. Moje subjektivno mišljenje je da smo uspjeli oformiti jedan od najboljih kampova u Europi i samim time se izdižemo iznad  prosjeka hrvatske košarkaške stvarnosti.

Kakve su povratne informacije uključenih?

Basketball camp CROATIA priprema se 351 dan u godini, u čemu mi asistira g. Marino Čačić koji je dostupan polaznicima odnosno zainteresiranima kroz cijelu godinu, a ovih 14 dana samoga kampa pridruži mu se dvadesetak vrhunskih trenera (Ante Nazor, Jakša Vulić, Luka Bujas, Petar Maleš, Jeronimo Šarin, Petar Babić, Ivan Perinčić, Bariša Krasić i mnogi drugi). Na kampu svake godine ugostimo i top imena hrvatske košarke, tako su nam se do sada pridruživali: Neven Spahija, Jurica Golemac, Dino Rađa, Roko Ukić, Kruno Simon, Gordan Giriček i drugi. Smještaj je u hotelu s 4****, polaznicima je na raspolaganju vrhunski aqua park, treninzi se održavaju u klimatiziranoj dvorani s tri terena i to su uvjeti za rad koji spadaju sam vrh u europskim okvirima. Boravak i suživot mladih iz cijeloga svijeta kojima je zajednička ljubav prema košarci, daje nam za pravo da potvrdimo ono što nam je bio prvotni cilj, a to je da polaznici ponesu prelijepe uspomene s  kampa, upoznaju svoje idole, treniraju s njima i odlaze bogatiji za nove prijatelje i košarkaška znanja.

Pero Dujmović i Jurica Golemac 

Koji su vaši daljnji planovi vezani uz kamp?

Prvotni plan je zadržati nametnuti standard organizacije i rada na kampu. Naravno pokušati svake godine osigurati nove predavače, demonstratore, goste pa tako od 2021. godine imamo stalnog gosta Roka Stipčevića sa svojim „Skills and mentality by Rok“ programom čime je, ionako zanimljiv program kampa (predavanje sportskih psihologa, nutricionista,  sportski kvizovi, natjecanja), postao još sadržajniji i bogatiji.

Terme Tuhelj 

Kako vidite generalno stanje hrvatske košarke i što napraviti da bi podigli razinu kvalitete kako klubova tako i reprezentacije

Mislim da svi skupa (klubovi, savezi, igrači, treneri, agenti, suci, mediji….) moramo uložiti napor kako bi zajedničkim snagama pokušali unaprijediti trenutnu košarkašku realnost. Za tako nešto potreban je iskren dijalog i međusoban respekt svakog košarkaškog djelatnika i ja sam uvjeren da stvari moraju krenuti na bolje, a naš kamp je idealan primjer za to.