Hrvatska
PH za juniore: Cedevita i GKK Šibenik za naslov prvaka!

PH za juniore: Cedevita i GKK Šibenik za naslov prvaka!

Autor: Saša Ćirić

Narančasto finale juniorskog turnira. Jordano u maniri Jordana vodio Cedevitu do finala, a Nakić i Šarić poput Duranta i Currya predvodili Šibenik do slavlja nad jako dobrim Splitom.

Prvi su na parket izašli igrači Cedevite i Cibone. U početnoj fazi utakmice je to bio sasvim izjednačen dvoboj. Dvije minute prije kraja na semaforu svijetli 20-20, ali s tri uzastopna ubačaja Karla Matkovića narančasti odlaze na prvi predah s prednošću od šest poena (26-20). Druga četvrtina je u potpunosti pripala Cedeviti, koja na krilima sjajne napadačke igre (čak 34 poena u deset minuta!) na poluvrijeme odlazi s visokih 19 poena prednosti (60-41). U trećem dijelu je na scenu stupio Antonio Jordano, kojeg ima na obje strane terena. Ipak, Cibona pokazuje svoju najbolju igru u cijeloj utakmici, pa preko raspoloženog trojca Prkačin, Jularić i Bistrović vraćaju utakmici kakvu-takvu neizvjesnost. U posljednji period se ušlo s prednošću Cedevite od deset poena (81-71). Četvrtu četvrtinu pogođenim slobodnim bacanjem Bistrovića otvaraju Cibosi, ali slijedi serija Cedevite od 10-0, za vrijeme koje ponovno briljira Matković. Jularić i Prkačin u narednim minutama smanjuju na 13 razlike (93-80), ali više od toga nisu mogli. Konačni rezultat utakmice je 103-87, a najbolji u redovima Cedevite bili su Jordano (22 poena, 7 skokova, 5 asistencija, 4 ukradene ali i visokih 9 izgubljenih lopti) i Darko Bajo (18 poena, 6 skokova).  Kod Cibone su se u najboljem svjetlu pokazali Roko Prkačin (27 poena, 10 skokova), Antonio Jularić (22 poena, 8 asistencija) i Dino Bistrović (22 poena, 4 skoka, 3 ukradene lopte).

Puna statistika utakmice je na sljedećem linku: Cedevita 103 87 Cibona


Cedevitin protivnik u finalu biti će momčad GKK Šibenika. Narančasti, koji su za ovu prigodu obukli bijelu garnituru dresova, su u neizvjesnoj završnici pobijedili odličnu momčad Splita rezultatom 82-78. Prva četvrtina je protekla u obostranom ispitivanju snaga, što je rezultiralo utakmicom srednjeg tempa bez pretjerano rizičnih taktičkih zamisli. Kod Žutih su u tim trenucima najistaknutiji igrači Gabrijel Marić i Bruno Rebić, dok na šibenskoj strani sve počinje i završava s Tonijem Nakićem i Domagojem Šarićem, a rezultat na kraju prve četvrtine je 20-19 za Split. Polaganjem i zakucavanjem Lovre Runjića Splićani pokazuju mišiće u početnim minutama druge četvrtine. Šibenik se konsolidira u periodu koji dolazi pa tricom Marka Vlaića, odnosno dvicom Josipa Marina prelaze u vodstvo (26-24). Prednost od jednog do maksimalno dva posjeda je na strani Šibenčana svo vrijeme, pa se na veliki odmor odlazi s rezultatom 41-38. 

Treća četvrtina se pokazala ključnom, jer u susretu u kojem veći dio vremena momčadi provedu u egalu jedna povede s dvoznamenkastom razlikom, to je obično znak da je utakmica prelomljena. Igrači Petra Maleša su u prvoj polovici treće dionice pojačali obranu i ubrzali tranziciju i protok lopte u napadu. Rezultiralo je to serijom 13-4, koju je trener Splita Milan Karakaš zaustavio minutom odmora 6:06 prije kraja četvrtine. Premda je Šarić u idućem napadu postigao tricu za najviših +15 (57-42), povratak Splićana kreće u tom trenutku. Ivan Omrčen u idućem napadu uzvraća tricom, da bi Luka Radoš pola minute kasnije polaganjem uz prekršaj Robina Rajčića smanjio na 57-48. U tim trenucima se budi Ivan Vrgoč, za kojeg Šibenčani nemaju lijeka. S pet poena u nizu kompletira seriju Splita od 11-0 za rezultat 57-53. Rajčić s novim ubačajem nakon dvije i pol minute prekida šibenski napadački post, a momčad u žutim dresovima kao da se u tim trenucima ispuhala ganjajući rezultat pa bijeli koriste taj momentum da vrate dvoznamenkastu prednost. Vlaićev ubačaj pet sekundi prije kraja četvrtine donosi Šibeniku prednost od 12 poena na ulazu u posljednju dionicu (65-53). 

Prvih nekoliko minuta posljednje četvrtine se igra koš na koš. Nakić nakon dvije minute postavlja rezultat 71-57, ali Rebić ekspresno uzvraća tricom. Dvojac Rebić – Marić je zaslužan i za iduća četiri poena svoje momčadi, čime se u nešto više od minute primiču na 7 poena zaostatka (71-64). Slijedi nervozno razdoblje obje momčadi, s puno promašaja i pogrešaka u obrani i napadu. Pet minuta prije kraja Ivan Perasović postiže tricu za potpuni povratak Splita u susret. Premda je na drugoj strani dva napada kasnije uspio blokirati pokušaj Ivana Gulina, potonji posprema otpadak za prvi šibenski koš nakon pune četiri minute igre. Ponovno na scenu stupa odlični Rebić, koji nešto preko tri minute do isteka vremena postiže poene za samo dva poena zaostatka Splita (73-71). Obrnuto od situacije s početka četvrtine, sada Nakić Rebiću uzvraća ekspresnom tricom, ali Rebić se ne da i postiže još jedan koš. Lijepim floaterom Šarića Šibenik na ulazu u posljednje dvije minute ima +5 (78-73), a Karakaš poziva minutu odmora. Nakon prekršaja Jelića, Rebić pogađa oba bacanja te vraća utakmicu unutar jednog posjeda. Kreće psihološka igra ruleta slobodnih bacanja, na koju Šibenčani dobro reagiraju. Nakić pogađa oba, pa devedeset sekundi do kraja semafor pokazuje 5 poena prednosti za Šibenik (80-75). Petnaest sekundi kasnije Perasović pogađa novu tricu. Uslijedilo je nekoliko nervoznih napada s puno pogrešaka, što ide na ruku bijelima. U tim trenucima s dvije izvrsne reakcije ističe se rezervni playmaker Šibenika, hitronogi Ivan Nerber. Prvo je, premda najniži rastom na terenu, uzeo skok u napadu kojim je ukrao desetak sekundi vremena, da bi u kontri Splita lukavo s leđa izbio loptu Rebiću. Klupa Splita zove novu minutu odmora dvadesetak sekundi prije kraja. Lopta u posljednjoj akciji Splićana dolazi do Omrčena, koji promašuje. Loptu hvata Vlaić, koji je fauliran. Mirno pogađa oba bacanja za konačnih 82-78, a Split loše izvodi loptu i slavlje Šibenčana može početi.

Kod Šibenika su najistaknutiji pojedinci bili Nakić (25 poena, 11 skokova) i Šarić (20 poena), dok je odličnu rolu s klupe imao Vlaić (12 poena, 6 skokova, 3 asistencije). Split je predvodio Rebić (20 poena, 6 skokova, 7 asistencija), a pratio ga je Marić (17 poena, 7 skokova).

Puna statistika na linku: GKK Šibenik 82 78 Split


Utakmica za treće mjesto, u kojoj će snage odmjeriti Cibona i Split, se igra sutra s početkom u 13:45. Finale, u kojem nastupaju Cedevita i Šibenik, će se igrati s početkom u 16:00.