Hrvatska
PH za juniore: Split treći, Cedevita prva nakon velike borbe sa Šibenikom

PH za juniore: Split treći, Cedevita prva nakon velike borbe sa Šibenikom

Autor: Saša Ćirić

Mladići iz Splita su u utakmici za treće mjesto bili uvjerljivi protiv Cibone, dok su u finalu Cedevitini igrači tek u završnici slomili čvrste Šibenčane.

Drugog dana natjecanja juniorske završnice prvenstva Hrvatske su na rasporedu bili susreti za treće mjesto, odnosno finale.

S početkom u 13:45 su na teren izašli igrači Splita i Cibone. Od samog početka su se Splićani nametnuli kao kvalitetniji suparnik. Cibosi su nešto i pokušavali u prvoj - nakon nepunih sedam minuta igre imaju tri poena prednosti (17-14). Tada kreće serija Splita, koji u naredne dvije minute radi seriju 11-2 i prelazi u vodstvo. Na prvi mali odmor se odlazi s pet razlike za Split (26-21), a najraspoloženiji u redovima žutih je Gabrijel Marić. Druga četvrtina je donijela još snažniju obranu Splita, ali i efikasniji napad, što rezultira s čak 32 postignuta poena i svega 15 primljenih. Razlika na poluvremenu je 22 u korist Splićana (58-36), i od tog trenutka je svakim trenutkom bilo sve jasnije da su Cibosi pali psihički i predali se. Split je do kraja samo podizao razliku do konačnih +30 (112-82).

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Lovre Runjić (17 poena), te Ivan Perasović i Marić (po 16 poena svaki). Kod Cibone je na razini igre iz polufinala bio tek Dino Bistrović (23 poena, 7 skokova).

Statistiku utakmice možete naći na sljedećoj poveznici: Split 112 82 Cibona


Finalna utakmica između Cedevite i Šibenika je bila na rasporedu u 16:00. Prije desetak dana su ove iste momčadi odmjerile snage u dvorani na Velesajmu, a Cedevita je slavila uvjerljivo. Da će ova utakmica biti potpuna suprotnost, dalo se naslutiti od samog početka. Nakon šest minuta igre Šibenčani vode sa šest poena razlike (17-11), s dobrim učinkom cijele petorke predvođene već iskusnim seniorima Tonijem Nakićem i Domagojem Šarićem. Kod domaće momčadi Antonio Jordano nikako ne uspijeva pronaći pravi ritam, ali zato probleme gostima stvara visoka linija, predvođena Darkom Bajom i Matejem Bošnjakom. Na kraju prvog perioda semafor pokazuje +5 za momčad Petra Maleša (25-20). Bajo dobro otvara drugu četvrtinu, pa svojim ofanzivnim učinkom nakon manje od tri minute pokreće preokret Cedevite. Šibenik pokušava razbiti ritam domaćih čestim izmjenama i preuzimanjima, ali ništa nema učinka - jedini ubačaji gostiju u prvoj polovici druge četvrtine su trice Nakića i Ivana Nerbera. S druge strane u prvi plan dolaze Ante Brzović i Mateo Vidović koji s po četiri poena dižu razliku u korist Cedevite na +9 (40-31). Narančasti (Cedevita je nastupala u crnim dresovima) se do kraja poluvremena konsolidiraju i postižu sedam poena zaredom. Posljednji ubačaj prije velikog odmora je djelo Bošnjaka na asistenciju Jordana, pa se na poluvrijeme odlazi s rezultatom 42-38 u korist Cedevite.


Treću četvrtinu bolje otvaraju gosti, koji s pet poena Ivana Gulina brzo vraćaju vodstvo na svoju stranu, a seriju upotpunjuje tricom Martin Jelić, pa na semaforu stoji rezultat 42-46. Cedevita ekspresno okreće rezultat serijom 8-0, pa se rezultat vraća na istu razliku kao što je bila na poluvremenu - četiri razlike za Zagrepčane. Ali, kako je ova utakmica već u više navrata pokazala, preokretima nikad kraja. Za novi prelazak u vodstvo Šibenika je zaslužno više faktora; od zatvaranja obrambenog skoka, dobrog protoka lopte u napadu, pa do preciznog šuta u konačnici. Dobre minute ima mladić koji je i u polufinalu pokazao da ima precizan šut, Marko Vlaić. S pet poena zatvara treću četvrtinu, a u zadnjih deset minuta finala se ulazi s rezultatom 58-54 za Šibenik. 

Trener Cedevite, Marko Trninić, uspijeva podići intenzitet igre kod svojih igrača. Rezultiralo je to brzom tricom Roka Radovića, a zatim i ukradenom loptom i polaganjem u kontri Jordana za preokret nakon samo četrdesetak sekundi igre. Maleš je prisiljen pozvati minutu odmora, ali se stanje na terenu ne mijenja znatnije nakon nje. Nakon što je u jednoj akciji promašio zakucavanje, Karlo Matković se nakon tridesetak sekundi iskupio uspješnijim pokušajem u kontranapadu. Šarić prekida seriju domaćih ubačajem za dva poena, ali već u idućem napadu slabo gradi Matkovića te ga faulira nakon što je mladi centar Cedevite skočio u napadu. Slijedi nervozno razdoblje u kojem niti jedna od momčadi ne može povezati konce u napadačkom dijelu, ali Jordano novom ukradenom loptom i polaganjem ponovno tjera trenera gostujuće momčadi na time-out. Sjajni Gulin na drugoj strani pogađa tešku tricu preko ruke i vraća utakmicu unutar jednog posjeda razlike. Nakon njega, na red ponovno dolazi i Šarić, čija trica za +1 Šibenika će se pokazati kao koš za posljednje vodstvo gostiju na utakmici. Tada počinje show Jordana, koji u razmaku od 63 sekunde pogađa tri trice i rješava pitanje pobjednika (78-71). Gosti ponovno zovu minutu odmora, nakon koje Šarić pogađa novu tricu za 78-74. Više od toga gosti nisu mogli pa pobjedu domaćih potvrđuje Matković košem 22 sekunde prije kraja, te se s rezultatom 80-74 Cedevitina klupa i stručni stožer spuštaju u teren da bi proslavili naslov prvaka.

Kod pobjednika je Jordano nevjerojatnom posljednjom četvrtinom došao do ukupno 15 poena, koliko je ubacio i Bajo (7 skokova). Dobru i raznovrsnu utakmicu je odigrao i Vidović (11 poena, 6 skokova, 6 asistencija, 3 ukradene lopte), kao i Matković (11 poena, 9 skokova). Šibenčane su predvodili Gulin (18 poena) i Šarić (17 poena, 6 asistencija), te Nakić (15 poena, 7 skokova, 7 asistencija). 

Statistiku utakmice možete naći na sljedećoj poveznici: Cedevita 80 74 Šibenik