Hrvatska
Regija
Pjesnik 'ispod Peke': Potrebna je brza reakcija. Pojačanje, ili dva, za sezonu bez alibija!

Pjesnik 'ispod Peke': Potrebna je brza reakcija. Pojačanje, ili dva, za sezonu bez alibija!

Autor: Paulo Sarić

Agresivnost, borbenost i trčanje u oba smjera – recept za sezonu bez stresa.

Pod svodom Krešinog doma i na obližnjoj atletskoj stazi ŠRC Višnjik već se desetak dana naporno radi i neumorno nižu četiristometarski krugovi. Pripreme košarkaša Zadra u punom su zamahu, a odnedavno se počelo raditi i s loptom, na veselje mladića koji će za nešto više od mjesec dana krenuti u novu napornu sezonu na dva fronta.

Da smo mislili toliko trčati, bavili bismo se atletikom – u šali su dobacivali Zadrani prolijevajući znoj po tartanu popularnih 'Banina'.

Dobru atmosferu ne kvare ni sunce koje nastavlja pržiti i u zadnjim danima kolovoza niti nekompletan igrački kadar u kojem i dalje nema američkog dvojca Allen-Farr koji bi se trebao priključiti idući tjedan. Premda je nakon završetka prošle sezone kazao da bi od prvog dana priprema volio imati kostur momčadi na okupu, trener Ante Nazor ne skida osmjeh s lica.

Krenuli smo 12. kolovoza i zadovoljni smo s dva mikrociklusa što su iza nas. Nadam se da ćemo sljedeći tjedan, kada dođu dva igrača iz Sjedinjenih država, kompletirati momčad nakon čega krećemo s drugom etapom i pripremnim utakmicama – izjavio je splitski strateg kojeg nisu pokolebale ni brojne 'košarice' koje su Dalmatinci dobili ovog ljeta – ne smijemo zaboraviti da imamo određene limite što se tiče financija, a bilo je i nekih igrača koji su bili naša želja, ali Zadar očito nije bio njihova. Odredili smo da nećemo nikoga moliti i da idemo s momcima koji ovdje žele doći i koji žele prihvatiti ovu sredinu, filozofiju, način igranja i težak rad. To je jedina formula za ono što očekujemo u nadolazećoj sezonu - kvalitetnu igru te izbjegavanje stresa.

FOTO: Naporni treninzi garancija su uspješne sezone (KK Zadar)

Odbijenice su stizale s raznih adresa i iz raznih razloga. Jedni nisu bili zadovoljni financijskim uvjetima, drugi su se vidjeli u važnijoj ulozi nego im je bila projicirana, treći se, pak, nisu željeli s rogatim bosti i radi nekoliko desetaka osoba suženog pogleda na svijet dovoditi u probleme sebe, svoju obitelj i čitav klub.

Takvih razmišljanja nisu bili Ivan Siriščević i Jan Palokaj koji su se ovo ljeto priključili dalmatinskom abaligašu i pokazali smjer u kojem KK Zadar želi ići u narednim sezonama.

Radi se o igračima koje jako dobro poznajemo. Ivan je iskusan igrač, dok je Jan praktički do jučer bio junior, što otkriva ono čemu stremimo - spoju mladosti i iskustva.

Vremena za pripreme nema previše. Sezona počinje za nešto više od mjesec dana, a Zadrani prvu utakmicu igraju 27. rujna u gostima kod Škrljeva.

Nadam se da ćemo što prije kompletirati i da ćemo start sezone dočekati što je moguće spremniji jer nas odmah na početku čekaju vrlo važni izazovi, kako u hrvatskom prvenstvu tako i u regionalnoj ligi – dodao je trener Ante Nazor koji je prioritizirao dovođenje još jednog visokog igrača.

FOTO: Dogodine ponovno u dresu Zadra? (Šime Zelić, Basketball.hr)

U kombinacijama su brojna imena, većinom povratnici u zadarski dres, no konačni dogovor još uvijek nije postignut.

Radimo na tome. Moramo brzo reagirati i biti kompletni kad nam se priključe momci koji dolaze iz SAD-a. Imamo opciju za visokog igrača, a bilo je i nekih kombinacija za još jednog niskog. Vidjet ćemo hoćemo li se odlučiti za dovođenje dva igrača ili jednog kvalitetnijeg – kazao je 40-godišnjak otkrivši svoju viziju ovosezonskog Zadra – ideali na kojemu ćemo inzistirati su agresivna igra u obrani, posebno na domaćem terenu, igranje s viškom borbenosti i energije kako bismo pokrili svoje nedostatke te trčanje u oba smjera. Imamo jednu od najmlađih momčadi u posljednjih nekoliko godina te se nadam da će takav stil igre afirmirati pokojeg igrača.

Za što će to biti dovoljno, pokazat će vrijeme, no ciljevi su jasno definirani.

Proći ABA ligu bez stresa kakvog smo doživjeli lani, i kakve smo znali doživljavati nekih prijašnjih godina, i postići stabilnost. Što se tiče hrvatskog prvenstva i kupa, ciljevi su uvijek najviši. Drugačije razmišljanje bilo bi pogubno za Zadar. Ova sredina ne trpi alibije – zaključio je Nazor.