Time-out
Pljucanje i iz pištolja pucanje

Pljucanje i iz pištolja pucanje

Autor: Nebojša Gunjević Photo: Privatna arhiva Nebojše Gunjevića

Nebeski koš na drugi obruč (9)

Pošto je 1948. Zadar igrački devedesetkovan „jer je sedam najboljih igrača muške momčadi i nekoliko članova ženske ekipe napustilo Zadar“, u prvoj ligi dvije ga sezone nema. Ponovno igra 50. i 51. „i to vrlo dobro“, pokazujući kako će zadarski košarkaški korijen teško biti iščupan. Premda za deseterostrukoga uzastopnog poslijeratnog državnog prvaka Crvenu zvezdu nastupa i tada najbolji zadarski košarkaš Tullio Rothlitzer, Zvezda je u Zadru te dvije godine u gadnim problemima.  

Novinar Drago Marić i Tullio Rochlitzer 1996.

Zadrani su četvrti na državnom prvenstvu 1951. te susret s beogradskim klubom gledaju brojni navijači. Domini je dao 9, Sovitti 8, Šešelja 4 a Đorđo Zdrilić, koji se prisjetio tih dana, 1 koš za Zadrovih 22:16. „Mene je Tullio Rochlitzer, koji je bio ispljucan, izvrijeđan od naše publike, da bi napustio igralište, udario nogom u stražnjicu. I sudac ga je isključio, a jer je mislio kako sam ga provocirao, isključio je i mene. Publika ga je vrijeđala i govorila da je izdajica jer je iz Zadra prešao u Crvenu zvijezdu. 

Đorđo Zdrilić u dresu Zadra

Ne da smo bili nenormalno motivirani, mi smo bili u stanju ginuti za pobjedu. To se ne da opisati – park je bio pun, stabla oko igrališta su bila puna, tribine su sve bile pune pa sve do Kazališta lutaka. Bilo je i pet tisuća ljudi. Bilo je ljudi sa pištoljima. Mislim kako je to bilo 50. godine, a ne 51. Nije htio dalje igrati i trpjeti te uvrede. Pljucanje po njemu, i to sve. Pamtim da je neki oficir pucao pištoljem u zrak. Toliko je daleko to išlo“ – rekao je Đorđo Zdrilić.


Publika se penjala i na stabla