Europa i Svijet
Pobjedu Warriorsa zasjenila teška ozljeda povratnika Duranta

Pobjedu Warriorsa zasjenila teška ozljeda povratnika Duranta

Autor: Teo Cilar

Golden State Warriorsi smanjili su vodtsvo Toronto Raptorsa na 3-2 u seriji, ali ostali bez Kevina Duranta i Kevona Looneyja.

Dramatična završnica pete finalne NBA utakmice otišla je na stranu branitelja naslova. Iako su na manje od tri minute do kraja bili na minus šest i činilo se kako je sve gotovo te da će Raptorsi proslaviti svoj prvi naslov prvaka u povijesti kluba, prvaci su odgovorili serijom 9:2 do kraja utakmice i smanjili vodstvo Toronta na 3-2 u pobjedama. 

Toronto Raptors-Golden State Warriors 105:106 (28:34, 28:28, 22:22, 22:27) 3-2


Za Warriorse je sve izgledalo idilično na početku pete finalne utakmice. Vratio se Kevin Durant, a na terenu je izgledao kao da ni nije pauzirao gotovo mjesec dana. Za nepunih 12 minuta koliko je proveo na terenu, ubacio je 11 poena (3/3 trica) i uhvatio dva skoka. Dominirao je i Steph Curry i najviše zahvaljujući njima, Warriorsi su nakon prvih 12 minuta imali 6 poena prednosti. 

Uslijedila je tada kobna druga četvrtina. Nakon nepune tri minute igre, kada je krenuo igrati 1 na 1 protiv Sergea Ibake, ozljedio se Durant. Opet se uhvatio za isto mjesto kao i kod prve ozljede i odmah je bilo jasno da je teška ozljeda u pitanju. Kasnije se to ispostavilo točnim, samo što sada u pitanju nije bila ozljeda lista nego još gore, ozlijedio je Ahilovu tetivu. Koliko je ozljeda teška biti će poznato tokom dana. Valja spomenuti i sramotnu reakciju navijača Raptorsa koji su s erupcijom oduševljenja ispratili ozljedu KD-a, na što su im igrači Raptorsa gestikulacijom rukama pokazivali da prestanu to raditi. Iako u šoku zbog nove ozljede suigrača im Duranta, ostali ratnici nastavili su u dobrom ritmu te na poluvrijeme odlaze s šest poena razlike, a u ovom periodu valja istaknuti DeMarcusa Cousinsa koji je u kratko vrijeme nakon ulaska u igru ubacio 7 poena. 

Warriorsi su krenuli dobro u treći period, opet su pobjegli na dvocifrenu prednost, ali mnoštvo izgubljenih lopti i brzopletih neizrađenih šuteva vraćali su Raptorse u igru. Novi šok za Warriorse bila je obnovljena ozljeda Kevona Looneyja koji je igrao unatoč bolovima, ali nakon novog pada na bolno mjesto, niti on nije mogao nastaviti utakmice pa je za njega kao i za Duranta ovo finale gotovo. Warriorsi su i nakon trećeg perioda bili na šest poena prednosti.

Raptorse nije slušao šut za tri poena, njihov najbolji igrač Kawhi Leonard nije imao svoj dan, ali očekivalo se od njega da se probudi, a to se i desilo uz, treba biti iskren i reći, sudački vjetar u leđa. Warriorsi su imali vodstvo 95:91 na 5:42 do kraja, a onda kreće serija Toronta 12:2. Norman Powell je zakucao u kontri nakon asistncije Leonarda koji je prije dodavanja napravio očite korake, a onda je i sam krenuo u egzekuciju. Zabio je svoju prvu tricu na utakmici za prvo vodstvo Raptorsa na utakmici 96:95, a zatim je stavio još jednu dvicu za 98:95. Post Warriorsa prekinuo je Draymond Green košem ispod koša, a Leonard je tada ubacio još pet poena u nizu za 103:97 na samo tri i pol minute do kraja utakmice. Sve je tada bilo na strani Raptorsa, imali su momentum, seriju 12:2, a onda neviđenu glupost radi trener Toronta Nick Nurse koji zove minutu odmora i tako prekida seriju svojih košarkaša, što im se na kraju osvetilo.

Prvo je Thompson zabio svoju šestu tricu za minus tri, a nakon što su obranili napad Raptorsa, tricu kod Warriorsa promašuje Curry, ali u napadu skače Cousins koji silovito zakucava loptu u koš koji na kraju nije bio priznat zbog pravila da se lopta ne smije pospremiti u koš ako se nalazi iznad obruča. Ova situacija bila je škakljiva zato jer, iako je lopta bila iznad obruča, nije bila u njegovom cilindru, nego gotovo čitavog promjera van obruča. Bilo kako bilo, koš nije priznat. Warriorsi su se opet obranili što kažnjava Curry novom tricom i poravnava rezultat na 103:103 na 70 sekundi do kraja utakmice. 

Leonard na drugoj strani promašuje tricu, a junak utakmice Thompson pogađa svoju sedmu tricu za novo vodstvo Warriorsa 106:103. Kada je Marc Gasol promašio, a Cousins uhvatio skok na 37 sekundi do kraja, činilo se kako je sve gotovo. Ali Curry neoprezno dodaje loptu Greenu koji se spetljao te suci sude zadnje polje. Kyle Lowry to kažnjava i polaganje dovodi Raptorse na minus jedan na 29 sekundi do kraja. Warriorsi idući napad opet nisu završili šutem na koš, Cousinsu je suđen prekršaj u napadu prilikom bloka pa su tako Raptorsi dobili priliku za pobjedu. Očekivalo se da će posljednji napad završiti Leonard, ali bio je udvojen pa je proslijedio loptu kod Freda VanVleeta koji je proslijeđuje do Lowryja na krilo čiji šut na kraju blokira Green za slavlje Warriorsa na kraju i povratak serije u Oakland. 

Curry je predvodio Warriorse s 31 poenom, 8 skokova i 7 asistencija, Thompson je ubacio 26 uz 6 skokova i 4 asistencije (trica 7/13), Cousins je ušavši s klupe zabio 14 uz 6 skokova. Durant je zabio 11, a Green je na kraju bio opet nadomak triple-doublea s 10 poena, 10 skokova i 8 asistencija. Kod Raptorsa opet najbolji Leonard s 26 poena, 12 skokova i 6 asistencija, ali uz dosta lošiji šut nego u prijašnjim utakmicama (9/24), a imao je i 5 izgubljenih lopti. Lowry je ubacio 18 uz 6 asistencija i 4 skoka, Gasol 17 uz 8 skokova, s klupe je odličan bio Serge Ibaka s 15 poena i 6 skokova. Pascal Siakam zabio je 12 uz 4 skoka dok je dvoznamenkast bio još i Van Vleet s 11, ali sve to nije bilo dovoljno u ovoj utakmici protiv Warriorsa.