Hrvatska
Regija
Podnevni triler na Gripama pripao gostima iz Podgorice: Splićani izgubili nakon dva produžetka

Podnevni triler na Gripama pripao gostima iz Podgorice: Splićani izgubili nakon dva produžetka

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Split - Ivica Čavka

Žalit će Splićani za ovim bodovima.



 

KK Split ni iz četvrtog pokušaja u ovosezonskom izdanju AdmiralBet ABA Lige nije uspio upisati svoju prvu pobjedu. U nedjeljnoj matineji na Gripama bodove iz Splita u nevjerojatnom trileru odnose dečki iz podgoričkog SC Derbya, koji su slavili rezultatom 94-101 nakon dva produžetka.

Splićani i Podgoričani su bili svjesni da pobjeda u ovom dvoboju donosi višestruku korist. Dok bi Studentski centar uhvatio priključak s momčadima iz sredine ljestvice, Splićani bi se napokon oslobodili okova dna abaligaškog poretka, ali bi i razbili psihološku barijeru koja se nadvija nad Gripama od početka regionalne sezone.

Početak utakmice se može svesti pod davno izlizani klišej "premda je domaćin poveo...", jer je na uvodnu tricu Tonka Vuke podgorička momčad odgovorila s deset poena u nizu - Fletcher Magee je ubacio dvije trice, a po dva poena dodali su Kenan Kamenjaš i Vasilije Baćović. Srđan Subotić nije imao izbora nego da pozove minutu odmora, što je ipak donijelu potrebnu stabilnost momčadi. Splićani se preko ubačaja iz reketa Roka Ukića i nove Vukine trice vraćaju unutar jednog posjeda zaostatka, što je bila uvertira za fazu u kojoj niti jedna momčad nije uspjela ostvariti značajniju prednost. Floater Kylea Vinalesa sa zvukom sirene je odveo goste na +3 (18-21) nakon prvih deset minuta, što nam je dalo za pravo vjerovati kako ćemo gledati neizvjesnu utakmicu.

No, početak druge četvrtine nije bio najbolji za domaće, kojima je nedostajalo agresivnosti u obrani, pa su se gosti često prelako dovodili u lake situacije za poentiranje. Jedino što je u tim trenucima funkcioniralo u igri Splićana bila je pick igra s Darkom Bajom, koji se sjajno kretao po reketu gostujuće momčadi. Ipak, gosti su uspješno iskoristili fizičku prisutnost Kenana Kamenjaša, pa se na poluvrijeme otišlo s visokih 10 razlike (31-41) za "Studente".

Iz svlačionice se vratio neki drugi Split. Agresivnost je podignuta na obje strane terena, pa se razlika topila iz sekunde u sekundu. Sjajni Bajo i Karlo Žganec su uspostavili dominaciju pod obručima, dok su Ukić i Nejc Barič prodorima pod koš potpuno poremetili obrambenu koncepciju momčadi Andreja Žakelja. Sredinom treće dionice Splićani uspijevaju izjednačiti (45-45), no pozitivnu seriju domaćih promptno prekida Magee novom tricom. Ipak, Žuti ne klonu duhom i vrlo brzo dolaze i do prednosti (55-50), ali Vinales i Magee ne daju da se u četvrtu četvrtinu uđe s više od jednog poena prednosti za domaću momčad (55-54).

Prvih šest-sedam minuta četvrte dionice je apsolutno pripao gostima. U toj sekvenci sve poene gostiju su postizali Kamenjaš i Vinales, pa se činilo kako će to biti laka pobjeda "Studenata". Novi Vinalesov floater na isteku 35. minute dao je gostima prednost od osam poena (57-65), no Splićani tada vade dalekometnu artiljeriju. U seriji 14-3 Ukić je ubacio dvicu i tricu, Vuko tricu, a Tre McLean dvije trice, pa se u posljednjih minutu i pol regularnog dijela ušlo s +3 za Split(71-68). Baćović smanjuje na pola koša, ali na drugoj strani Žganec iskorištava dva slobodna bacanja. Loptu je četrdesetak sekundi prije kraja uzeo Vinales i pogodio tricu za izjednačenje. Do kraja niti jedna momčad ne uspijeva iskoristiti svoje napade, pa se ušlo u produžetak (73-73).

Splićani su, kako bi se reklo, izbacili dušu u prve dvije minute produžetka. Rezultat nije izostao. Sedam poena u nizu domaćih dovelo ih je na rub pobjede (80-73), ali sjajni Vinales i Magee vraćaju goste u igru, dok s druge strane Barič u završnici produžetka gubi dvije važne lopte. Gosti serijom 10-3 vraćaju utakmicu na početno stanje, pa se ulazi u drugi produžetak. Splićani nisu imali snage na izvlačenje dodatne energije, pa su gosti na kraju slavili sa sedam poena razlike.

Hrvatski predstavnici u ABA ligi koji se ne zovu Cibona tako do nedjeljnog popodneva još ne znaju za pobjedu.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Vinales (37 poena, 9 asistencija), Kamenjaš (18 poena, 13 skokova), dok su Žute predvodili Žganec (18 poena, 11 skokova), Ukić i McLean (po 14 poena).