Europa i Svijet
Hrvatska
Poljska u njegovom srcu

Poljska u njegovom srcu

Autor: Paulo Sarić

„Ponajbolji centar u povijesti kluba“ ostaje još najmanje jednu sezonu u Anwilu.

Hrvatski centar Josip Sobin produžio je ugovor s poljskim Anwilom iz Włocławeka objavljeno je sinoć na službenoj stranici kluba. Rođeni Splićanin ostat će još jednu sezonu pod paskom hrvatskog stručnjaka Igora Miličića, a uvjeti ugovora su isti kao i prošle godine te se on automatski produžuje na još jednu sezonu ukoliko Anwil izbori nastup u europskim natjecanjima.

Iskusni igrač fine leđne tehnike, lako moguće najbolje od svih hrvatskih igrača, svojim je igrama u dresu kluba iz središnje Poljske očarao sve navijače, ali i upravu kluba.

- Josip je jedan od najboljih, ako ne i najbolji [igrač] u klupskoj povijesti. Ima izvrsne osnove, širok repertoar napadačkih poteza, te se izuzetno trudi u obrani i ima razvijene radne navike. Stoga sam presretan što će ga navijači Anwila imati priliku gledati i naredne sezone – velike je pohvale dao hrvatskom centru direktor kluba Arkadiusz Lewandowski.

Sobin je karijeru započeo u Splitu u kojemu je dobio priliku nakon uspješne karijere u mlađim kategorijama. Nakon sedam, točnije šest jer je jednu sezonu odradio na posudbi u Trogiru, godina provedenih u dresu kluba iz rodnog grada koje su kulminirale nastupom u regionalnoj ligi, došao je Zadar. Na sjeveru Dalmacije se brzo nametnuo u jednog od nositelja igre te je svojom borbenošću i pristupom utakmicama brzo kupio naklonost dosta probirljive publike. Tijekom dvije sezone u KK Zadar rastao je iz utakmice u utakmicu, a posljednje je sezone bio uvjerljivo najbolji igrač kluba u regionalnoj ligi s 13 koševa i 8.7 skokova po susretu, te valorizacijom od čak 18.6. Nakon odlaska iz Hrvatske prešao je u španjolsku Fuenlabradu gdje je u ograničenoj minutaži nastavio s dobrim igrama, no zov parketa je bio jači pa je odlučio prijeći u Poljsku.. Prošle je sezone u 37 utakmica zabijao nešto manje od 11 poena u prosjeku uz 6.4 skoka te je brzo postao ljubimac navijača. Što u Poljskoj misle o njemu dovoljno govori to da ga nakon jedne sezone stavljaju u konkurenciju za – najboljeg igrača u povijesti kluba!