Hrvatska
Ponovno kolo kroz tjedan, krećemo u utorak...

Ponovno kolo kroz tjedan, krećemo u utorak...

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: KK Cedevita junior

Liga za prvaka i Liga za ostanak

Sve utakmice 8. kola Lige za prvaka te dvije Lige za ostanak igraju se u srijedu 26. travnja, dok će kolo dan ranije otvoriti Dinamo i Alkar.

LIGA ZA PRVAKA

KK FURNIR – KK CIBONA –  SRIJEDA 26. TRAVNJA 2023.,
 ZAGREB, SD DUBRAVA, ĐURE PREJCA 2,  20 SATI

Mlada momčad Furnira na svom parketu dočekuje osvajača posljednja tri nacionalna trofeja (dva Kupa te jedan naslov prvaka) Cibonu. Cibosi tri kola prije kraja drže startnu jedinicu s velikim izgledima da ju i sačuvaju. Stoga će u Dubravi zaigrati angažirano i motivirano kao da je u pitanju finale doigravanja. Momčad Jeronima Šarina skuplja dragocjeno iskustvo za sljedeću sezonu, a iz prikrajka čega priliku da se netko posklizne baš na njoj. U svakom slučaju očekuje nas košarkaški praznik, baš onakav kakav je u Dubravi svaki puta kada gostuje Cibona.

KK CEDEVITA JUNIOR – KK ZADAR – SRIJEDA 26. TRAVNJA 2023.,
 ZAGREB, DVORANA 2 DOMA SPORTOVA, TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, 18:00 SATI
 SPORTSKA TELEVIZIJA

Zadar je porazom na Gripama u velikoj mjeri smanjio svoje izglede za najbolju poziciju uoči doigravanja, no uz tri pobjede u Zagrebu (Cedevita Junior, Cibona, Dubrava) ta je misija ostvariva. Kao i svaki puta kada je u pitanju Danijel Jusup, njegova momčad ići će korak po korak. Cedevita Junior je sigurna na četvrtom  mjestu s neznatnim izgledima da se probije i poziciju više. Prvi preduvjet je pobjeđivati. I to već od srijede.

GKK ŠIBENKA – KK SPLIT  – SRIJEDA 26. TRAVNJA 2023.,
  ŠIBENIK, SPORTSKA DVORANA BALDEKIN, STJEPANA RADIĆA 44, 19:00 SATI

Šibenka još čeka pobjedu u Ligi za prvaka, Split malo po malo gradi put prema samom vrhu vrebajući, poput Zadra, priliku da s njega sruši Cibonu. Bez obzira na trenutnu formu i položaj na ljestvici ovaj je dalmatinski derbi uvijek imao posebnu draž. Jasno je da su Splićani favoriti, ali nešto će se pitati i Šibenčane.

LIGA ZA OSTANAK

KK DINAMO-ZAGREB – KK ALKAR – UTORAK 25. TRAVNJA 2023.,
  ZAGREB, KOŠARKAŠKI CENTAR DRAŽEN PETROVIĆ, SAVSKA 30, 20:00 SATI

Alkar je domaćim porazom od Gorice kliznuo na posljednje mjesto Lige za ostanak, a gostovanje kod vodeće momčadi ovog dijela lige Dinama kvalifikacijska je utakmica za Sinjane. U dosadašnjem dijelu sezone nekoliko puta su odigrali najbolje kada je bilo najpotrebnije, a sada je možda i najpotrebnije. Dinamo zna što dobiva ovom pobjedom, matematičku potvrdu prvoj plasmana u doigravanje za naslov prvaka Hrvatske. Motivi različiti, motivacija obostrano na najvišoj razini.

KK DEPOLINK ŠKRLJEVO – KK ZABOK – SRIJEDA 26. TRAVNJA 2023.,
ČAVLE, DVORANA MAVRINCI, 19:00  SATI


DepoLink Škrljevo je gostujućom pobjedom kod Bosca, a prije toga i domaćim uspjehom protiv Dinama dovelo svoju sudbinu u svoje ruke. Nastavak pobjedničkog niza protiv Zaboka približio bi igrače Damira Rajkovića osnovnom cilju, ostanku u HT Premijer ligi, ali istovremeno i upleo u igru za mjesto u doigravanju za naslov prvaka. Samopouzdanje je ono što u ovom trenutku krasi Škrljevčane, za razliku od gostiju iz Zaboka koje je poraz na svom parketu od Dinama dobro uzdrmao. Obje momčadi su na istom omjeru pobjeda i poraza (9-20) pa je potpuno jasno što i jednima i drugima ova utakmica donosi i odnosi.


KK GORICA – KK BOSCO – SRIJEDA 26. TRAVNJA 2023.,
 VELIKA GORICA, GRADSKA SPORTSKA DVORANA VELIKA GORICA, RAKARSKA ULICA 19, 19:00 SATI

Gorica je nakon dva domaća poraza u dramatičnim završnicama (Dinamo, Zabok) i Sinju slavila nakon dva produžetka te ponovno ima priliku pred svojim navijačima napraviti značajan korak prema doigravanju. Goričani, baš kao Zabok i DepoLink Škrljevo imaju 9 pobjeda, i veliku priliku konačno doći do malo zraka. U ruletu natjecanja Lige za ostanak u preostala tri kola podjednako su daleko udaljeni od doigravanja za naslov prvaka i ispadanja. Bosco s deset pobjeda još uvijek ima više mira u svlačionici, no u završna tri kola sve se može izokrenuti. Momčad Ivana Tomasa nasušno treba jednu pobjedu kako bi izbjegla spašavanje žive glave u zadnjem kolu.