Europa i Svijet
VIDEO: Portoriko ludim preokretom šokirao Iran

VIDEO: Portoriko ludim preokretom šokirao Iran

Autor: Teo Cilar

Na samom početku Svjetskog prvenstva vidjeli smo nevjerojatni preokret.

Prvi krug skupine C otvorili su Iran i Portoriko. I kad je sve izgledalo da je gotovo te da će Iran koji je dominirao više od 37 minuta utakmice, vidjeli smo veliki preokret u režiji Davida Huertasa i strijelca pobjedničkog koša, Javiera Mojice.Portoriko je slavio s 83:81 (30:16, 19:15, 16:20, 16:32).

Ovaj susret obilježila je dominacija Irana koji bio uvjerljiv gotovo cijelu utakmicu. Na susretu su imali najviše 19 poena prednosti, na poluvremenu su vodili s 18 razlike, a u posljednji su period ušli s vodstvom od 14 poena razlike. Utakmicu su kontrolirali sve do 2:40 do kraja kada su imali vodstvo 78:67. Kada su pomislili da je sve gotovo i da pobjedu imaju u rukama, krenuo je "one man" show Davida Huertasa koji je u seriji Portorika 14:0 ubacio 11 poena od čega su bile tri trice, od čega je s jednom prvo poravnao rezultat na 78:78, a s drugom na 16 sekundi do kraja doveo Portoriko do vodstva 81:78.

Tu utakmica nije bila gotova jer na 4 sekunde do kraja najbolji igrač Irana, centar Hamed Haddadi ubacuje tricu s 9 metara za 81:81. Kada se činilo da će utakmica u produžetak, Javier Mojica je stavio "točku na i" u ludom povratku svoje reprezentacije i zabio koš za pobjedu na 0.8 desetinki do kraja za veliko slavlje Portorika. 

Utučene Irance je predvodio Haddadi s 22 poena, 16 skokova i 4 asistencije, Behnam Yakhchalidehkordi je zabio 22, a Mohammadsamad Nik Khahbahrami 14 uz 5 skokova. Kod Portorika samo dva igrača s dvoznamenkastim brojem poena, a uvjerljivo prvo ime susreta bio je Huertas s 32 poena, 4 asistencije i 3 skoka. Gary Browne je ubacio 10 uz 4 asistencije i 4 skoka, a strijelac pobjedničkog koša Mojica 8 poena uz 4 skoka. 

Sažetak lude utakmice možete vidjeti ispod u videu.


Portoriko će u ponedjeljak u nemoguću misiju protiv Španjolske, a dva dana kasnije će vrlo vjerojatno u utakmici za prolazak skupine tražiti pobjedu protiv Tunisa. Šokirani Iran tražiti će pak prvu pobjedu protiv Tunisa.