Hrvatska
Regija
Posljedice incidenta protiv FMP-a. Zadar kažnjen zatvaranjem dijela tribina za utakmicu s Olimpijom!

Posljedice incidenta protiv FMP-a. Zadar kažnjen zatvaranjem dijela tribina za utakmicu s Olimpijom!

Autor: Paulo Sarić

Uz KK Zadar, kažnjen je i KK Partizan. Novi disciplinski sudac Jadranske lige ozbiljno shvaća svoj posao.

Samo dan nakon vijesti o potpisu Luke Žorića koji bi trebao biti veliko pojačanje KK Zadar pred nastavak sezone iz ABA lige došla je loša vijesti po hrvatskog abaligaša. Zbog incidenta na utakmici 12. kola regionalne lige protiv FMP-a zatvoren je dio dvorane „Krešimir Ćosić“ pred nadolazeću utakmicu s KK Petrol Olimpija.

- Zbog neprimjerenog ponašanja njihovih navijača i neadekvatne organizacije susreta 12. kola ABA lige između Zadra i FMP-a koji je odigran 21. prosinca 2018. godine, disciplinski sudac ABA lige Saša Pavličić - Bekić donio je odluku o izricanju kazne Zadru zatvaranjem dijela tribina za prvu sljedeću utakmicu ABA lige u kojoj će Zadar biti domaćin, temeljem članaka 1, 3, 4, 5, 7.2, 11, 14, 29.2g, 29.1h i 30.2 Disciplinskog kodeksa ABA lige. Zadar će ovu kaznu odraditi na utakmici 14. kola ABA lige protiv Petrol Olimpije – piše u službenom priopćenju ABA lige.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Podsjetimo, u posljednjoj je minuti utakmice protiv FMP-a došlo do kraćeg prekida susreta radi reakcije domaćih navijača na ponašanje gostujućih igrača koje su pojedinci na tribinama shvatili uvredljivim te su prema klupi beogradskog sastava poletjeli različiti predmeti poput kovanica i upaljača, a mogla su se čuti i rasistička skandiranja usmjerena prema osobama srpske nacionalnosti poput: „Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi, samo krvi četnika iz Knina“.

Zadar je kažnjen radi „neusvajanja svih preventivnih mjera za izbjegavanje ometanja prije, tijekom ili nakon utakmice ili bilo koje situacije, uključujući prekapacitiranost, koje ugrožavaju dobrobit osoba koje prisustvuju utakmici, uključujući nedostatak ili nedovoljan broj članova osiguranja ili pasivnost članova osiguranja u dvorani“, odnosno radi „ponašanja dijela skupine osoba ili neidentificiranog pojedinca, koje uključuje vrijeđanje, omalovažavanje ili počinjenje djela koji pokazuju nedostatak poštovanja prema članovima službenog osoblja, drugom pojedincu, javnosti, navijaču ili bilo kojoj drugoj osobi općenito, kada takve radnje ne predstavljaju ozbiljni prekršaj“.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Iz KK Zadar nema službene reakcije, no kako se može doznati ni odgovorni u dalmatinskom abaligašu još uvijek ne znaju o kojim se tribinama radi. Neslužbeno se nagađa da bi moglo biti riječ o 'Obiteljskom VIP-u' smještenom uz gostujuću klupu.

Više informacije trebalo bi biti poznato sutra ili tijekom tjedna koji je pred nama. Ne treba ni spominjati da je ovo znatan marketinški udarac naporima zadarskog kluba. Naime, zatvaranje jednog ili više sektora neće bitno utjecati na popunjenost dvorane s obzirom na njezin kapacitet, no stvara ružnu sliku o klubu u javnosti i među zainteresiranim sponzorima.

Dodajmo ovome da je na 'ćakuli' s navijačima održanoj prije dva dana izrijekom kazano da je KK Zadar prošle sezone platio približno 50.000,00 eura kazne radi ponašanja navijača od čega otprilike trećina otpada na Tornadov sektor.

FOTO: Basketball.hr

Ne ulazeći u detalje, jasno je da se s tim novcem može pokriti plaća jednog solidnog igrača, ili možda još bitnije - dvojice vrhunskih stručnjaka koji bi pomogli u radu kako prve momčadi tako i omladinskih kategorija.

Ili, možda još plastičnije kazano, razlika u plaći Joshue Bostica i Prestona Knowlesa koji su usred prošle sezone napustili zadarski klub.

A svim je ljubiteljima košarke jasno koliku bi oni ulogu odigrali u završnici prošle sezone…