Europa i Svijet
Hrvatska
Potencijalni hrvatski reprezentativac zamijenjen u Toronto Raptorse

Potencijalni hrvatski reprezentativac zamijenjen u Toronto Raptorse

Autor: Paulo Sarić

Kanadska momčad je željela izbjeći plaćanje poreza na luksuz, pa su povukli potez koji je u njihove redove doveo bivšeg igrača Cibone.

Nakon što su prije nekoliko dana određeni iznosi koje NBA momčadi smiju potrošiti na plaće igrača naredne sezone, a pogotovo nakon što se ispostavilo da će oni biti postavljeni na niže granice nego što se očekivalo, brojne momčadi su odlučile izbjeći plaćanje poreza i, pogotovo, poreza na luksuz, zamjenama igrača za one koji iziskuju niže troškove.

U sličnoj se situaciji, pogotovo nakon produljenja ugovora s Kyriem Lowreyjem na dodatne tri godine za koje bi trebao dobiti okruglih 100 milijuna dolara, našao i jedini NBA klub iz Kanade – Toronto Raptors. Kako bi izbjegli nepotrebno gubljenje novca i plaćanje poreza na luksuz u zadnjih nekoliko dana Raptorsi su napravili dvije zamjene. Jednu s Pacersima u kojoj su poslali Coryja Josepha u Indianu, a zauzvrat dobili CJ Milesa, te drugu, onu nama zanimljiviju u kojoj su u potezu rješavanja visokog ugovora DeMarrea Carrolla zamijenili svoga krilnog igrača, zajedno s odabirima prve i druge runde, u Brooklyn za Justina Hamiltona.

Bivši igrač Cibone rođen je u SAD-u, no majka mu je Hrvatica i u Zagrebu je prije potpisa za Vukove proveo jednu godinu pohađajući osnovnu školu Pantovčak. Nakon završetka sveučilišne karijere 45. pickom odabrali su ga Philadelphia 76si koji su ga odmah poslali u Miami. Profesionalnu košarku ipak nije započeo u najjačoj ligi svijeta, već se vratio u Zagreb, u redove Cibone u kojoj se zadržao tek nekoliko mjeseci. Pošto je još tada zagrebački klub imao tendenciju neplaćanja igrača, u siječnju 2013. je preselio u Rigu, da bi naredne dvije sezone proveo s druge strane oceana, između NBA i Razvojne lige. Prije dvije godine se vratio u Europu, u redove Valencije, a lani je potpisao višegodišnji ugovor s Netsima.

Prošlo se ljeto pojavila opcija da visoki NBA-ovac zaigra za Hrvatsku na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre, no sredinom lipnja je dogovorio potpis ugovora s Brooklynom i njegov agent je od njega tražio da otkaže nastup u reprezentaciji. Posljednje što smo čuli od njega o toj temi došlo je prije nešto više od pola godine kada je u razgovoru za CroatianSports.com progovorio o igranju za nacionalnu vrstu.


Inače, tijekom dana pojavile su se špekulacije da bi Toronto trebao raskinuti ugovor s bivšim Cibosom kako bi uštedjeli dodatni milijun na plaćama, a situaciju iz prvog reda navodno prati Hamiltonov bivši klub Valencija koja bi rado u narančasti dres vratila svog nekadašnjeg igrača, pogotovo znajući da s hrvatskim papirima ne zauzima mjesto stranca po pravilima ACB lige. Potencijalni hrvatski reprezentativac prošle je sezone u redovima Netsa prosječno ubacivao 6.9 koševa uz 4.1 skok po utakmici.