Hrvatska
Potez gospodina: Rimac se nakon trijumfa u Zadru ispričao zbog ponašanja svojih igrača

Potez gospodina: Rimac se nakon trijumfa u Zadru ispričao zbog ponašanja svojih igrača

Autor: Paulo Sarić

Pobjeda protiv Zadra je uvijek specijalna, pobjeda koja se uvijek pamti.

Pogleda li se samo konačan rezultat činit će se da je to bila relativno lagana pobjeda Cedevite koja je opravdala ulogu favorita i već u prvom susretu došla do 'breaka' u polufinalnoj seriji doigravanja za prvaka Hrvatske. No, Rimčevi su momci do očekivanog trijumfa stigli tek nakon dodatnih pet minuta igre, prije svega zahvaljujući dobroj roli Andrije Stipanovića koji je osam od svojih deset poena ubacio u produžetku, ali i zahvaljujući trici Ivana Ramljaka za plus pet (64-69) koja je nagovijestila da Zagrepčani neće propustiti iskoristiti priliku da naprave prvi korak ka finalu.

- Moram priznati da smo dobili teže nego smo očekivali. Doveli smo se u situaciju da Little odlučuje o pobjedi. Neću reći da smo bili neodgovorni, ali dosta toga smo promašili i doveli se u nezgodnu situaciju. Sljedeću utakmicu moramo biti pametniji i vjerujem da ćemo lakše pobijediti. U Zadar smo došli samo s jednim ciljem: pobijediti na bilo kakav način. To smo i ostvarili i u Zagrebu ćemo tražiti novu pobjedu – izjavio je Ramljak nakon susreta.

Za razliku od hrvatskog reprezentativca, trener Cedevite bio je puno oprezniji pred sam početak dvoboja, svjestan da dolazi u goste ćudljivoj momčadi koja je pobjedom nad MZT-om skinula teret s leđa te opušteno kreće u završnicu domaćeg prvenstva.

- Ne bih se složio s Ramom da smo očekivali lakšu pobjedu. I kao igrač i kao trener sam puno puta gostovao u Zadru i znam da su to uvijek zahtjevne i kompetitivne utakmice u kojima se treba naći način kako pobijediti. Nekada zahvaljujući dobrom šutu, nekada zahvaljujući obrani kakvu smo vidjeli u četvrtoj četvrtini i produžetku. Zadar je zabio deset poena u posljednjoj dionici i pet u produžetku. Na kraju smo našli način kako pobijediti – rekao je Slaven Rimac nakon 'breaka pod Pekom'.

FOTO: Marin Sušić (KK Cedevita)

Obje su momčadi imale dosta loš postotak šuta, pa je prevagu donio skok. 'Vitamini' su uhvatili 16 lopti više od Zadrana te čak 14 u napadu iz čega su dolazili do brojnih laganih poena. Na koncu su upravo ofenzivni skokovi i poeni iz reketa Andrije Stipanovića usmjerili vodu na gostujući mlin.

- Želje nam nije nedostajalo. Momci su bili svjesni važnosti utakmice. Teško mi je o tome i govoriti jer će izgledati da tražim opravdanja, a Cedevita je ipak najkvalitetnija momčad, no imali smo problema s ozljedama što se i osjetilo jer su neki igrači igrali na pozicijama koje im nisu prirodne pa je napad trpio. No, znao sam da ćemo, odigramo li dobru obranu, biti u prilici pobijediti. Na kraju je tako i bilo – otkrio je strateg aktualnog hrvatskog prvaka.

Jedan od igrača na koje se referirao je američki razigravač Justin Cobbs koji je prvih 20 minuta prosjedio na klupi te je izgledalo da jučer neće upisati ni minutu u Krešinom domu, da bi se na iznenađenje mnogih pojavio na parketu već na startu treće četvrtine.

- Imao je problema. Teško je igraču koji izlazi iz ozljede i želi igrati kazati da ne može, pogotovo kada je nositelj. Odlučio sam mu dati priliku. Zagrijao se i dao nam četiri-pet kvalitetnih minuta, posebno napadački. Istaknuo bih i Tonija [Katića] koji je jako dobro odradio produžetak.Posljednja dva mjeseca, praktički od reprezentacije, ima određenih problema, a nama je njegov doprinos jako bitan jer ima dubinu u igri i otvara pasove – kazao je 44-godišnji stručnjak.

FOTO: KK Partizan NIS

Posebno poglavlje utakmice otpada na komunikaciju Ede Murića i Andrije Stipanovića s domaćom publikom. U Zadru nikada nije lako igrati, a to su na svojoj koži osjetili i slovenski te bosanskohercegovački reprezentativci koje su dalmatinski tifosi uzeli na zub. Murića već u prvoj četvrtini, Stipanovića u produžetku.

O razlozima je teško govoriti, no dvije stvari valja istaknuti. Uvrede su dolazile s dijela tribine zbog kojeg je KK Zadar ove sezone već platio podosta kazni te je kažnjen i zatvaranjem tri četvrtine dvorane zbog incidenta na utakmici s Partizanom, ali treba spomenuti da ni igrači hrvatskog prvaka nisu ostali hladni na povike navijača.

- To nikome ne treba. Bio sam igrač i znam kako je lijepo proslaviti kada zabiješ koš na gostujućem terenu. To ponekad izgleda kao provokacija, ali tvrdim da su to sve ispravni momci koji nisu provokatori i koji ne traže ništa van košarke,van sporta i fair-play igre. Ako je netko to shvatio kao provokaciju ja se ispričavam u njihovo ime. Morate shvatiti da je Zadar za sve nas koji nismo igrali ovdje, ipak… Drago ti je kad pobijediš! To je pobjeda koja je specijalna, pobjeda koju svaki igrač pamti. Tako da ih mogu shvatiti. No, ako je netko to shvatio kao provokaciju ispričavam se u njihovo ime – zaključio je Rimac.