Europa i Svijet
Hrvatska
POZDRAV IZ LITVE: Priča o 'Zelenoj šumi' i onima koji je pokušavaju sjeći

POZDRAV IZ LITVE: Priča o 'Zelenoj šumi' i onima koji je pokušavaju sjeći

Autor: Branko Tabak

Liga ima deset klubova, nitko ne ispada, Hrvati se broje na prste jedne ruke...Litva!

Povijesni uspjeh Žužinog Neptunasa, Stipčevićev Rytas treći, a nikad gori u zadnjih 20 godina

Litvansko prvenstvo se bliži kraju. ostalo je još jedno kolo i ponešto zaostalih utakmica, no nepoznanica kada je doigravanje u pitanju nema.

Žalgiris ima odigrati još tri utakmice, no bez obzira na njihov ishod u doigravanje ide s prvog mjesta. Od ove sezone doigravanje se igra sa smanjenim brojem utakmica pa će se polufinale igrati na dvije, a finale na tri dobivene utakmice.

Neptunas, u kojemu je pomoćni trener Hrvat Jurica Žuža, je ostvario povijesni uspjeh. Zauzeo je drugo mjesto prvi puta u povijesti i to ponajviše zahvaljujući pobjedama protiv Žalgirisa. Neptunas je slavio u sva tri dosadašnja susreta. Četvrti ih očekuje uskoro. Jučer je Neptunas bio bolji od Šiauliaija 96-75.

Rytas je treći. Momčad Roka Stipčevića prvi puta u zadnjih 20 godina kreće s ove pozicije, prije su uvijek bili na jednoj od one gornje dvije. Jučer je uz 8 Stipčevićevih poena Rytas pobijedio Skycopa 84-57.

Pretposljednje deveto mjesto, zahvaljujući nedjeljnoj pobjedi protiv Žvaigždesa 90-86, pripalo je Nevežisu za kojeg igra Martin Junaković. Martin je jučer postigao 10 poena, ali i imao velik broj izgubljenih lopti - čak 7.

Litvanska liga se igra četverokružno, deset je klubova, prvih osam ide u doigravanje. Nitko ne ispada jer trenutno nema klubova koji zadovoljavaju kriterije igranja Prve lige (dvorane u prvom redu).

Sustav natjecanja ostaje isti i za sljedeću sezonu. Devet je klubova bilo za, jedan protiv. Pogađate, Žalgiris, koji uz 30 kola Eurolige igra i 36 u domaćem prvenstvu. Plus kup i doigravanje koje su dosegnuli i u litvanskom prvenstvu i u Euroligi (ispali u četvrtfinalu 3-1 od Fenerbahçea).

Današnju priču o litvanskoj košarci završit ćemo podsjetnikom.

Žalgiris u doslovnom prijevodu znači zelena šuma. Ovaj klub desetljećima dominira u zemlji košarke (od 25 prvenstava uzeli su ih 20, a Rytas ostalih 5). Ostali s vremena na vrijeme odsjeku poneko stablo. Biti prvi do Žalgirisa je čast. Tri puta ih dobiti u sezoni, poput Žužinog Neptunasa, to je već za povijest.   Uzeti im trofej - e to je nešto posebno. Ove sezone to je uspjelo Rytasu, a čovjek odluke u finalnoj utakmici protiv Žalgirisa bio je Hrvat Rok Stipčević.

Nek' se zna!