Europa i Svijet
Hrvatska
Poznato svih 16 sudionica EP za žene, izvlačenje u ožujku

Poznato svih 16 sudionica EP za žene, izvlačenje u ožujku

Među njima je i Hrvatska.

Nakon drame u završetku kvalifikacija, poznato je svih 16 reprezentacija sudionica na Europskom prvenstvu za žene koje se od 17. do 27. lipnja igra u Francuskoj i Španjolskoj.

Drame, doduše, za Hrvatsku nije bilo u tolikom obimu jer je već nakon utakmice protiv Njemačke u četvrtak, 4. veljače, naša Ženska seniorska reprezentacija zasjela na prvo mjesto u svojoj skupini i čekala razvoj situacije u utakmicama odigranima u subotu. Utakmica protiv Sjeverne Makedonije je, naime, bila otkazana radi pozitivnih nalaza u makedonskom stožeru te posljedično bliskih kontakata s ostatkom reprezentacije.

Na Europskom će prvenstvu nastupiti 16 reprezentacija, a dok su se Francuska i Španjolska kao zemlje domaćini automatski kvalificirale, sve ostale zemlje su prolazile kvalifikacije koje su započele još u studenom 2019. godine. Od 33 ekipe podijeljene u 9 grupa, samo su prvoplasirane u svakoj skupini i pet najboljih drugoplasiranih zaslužile mjesto na EuroBasketu.


Hrvatska, Belgija Bjelorusija, Češka, Rusija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Švedska bile su prvoplasirane po skupinama, dok su kao pet najboljih drugoplasiranih  Europskom prvenstvu završile Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Italija i Turska. Zanimljivost je da se Latvija, koja se čak u oba navrata organizacije tzv. epidemioloških ‘balona’ prijavila kao domaćin ne bi li osigurala kakvu-takvu prednost, nije uspjela kvalificirati – nedostajalo joj je tek pola koša u ukupnom zbroju pri određivanju najboljih drugoplasiranih.

# REPREZENTACIJA POBJEDE/PORAZI +/-
1 Italija (Q) 3-1 +52
2 Crna Gora (Q) 3-1 +22
3 Bosna i Hercegovina (Q) 3-1 +21
4 Turska (Q) 2-2 +25
5 Grčka (Q) 2-2 +12
6 Latvija 2-2 +11
7 Mađarska 2-2 +7
8 Ukrajina 2-2 +2
9 Velika Britanija 2-2 -1


Ždrijeb za Europsko prvenstvo za žene će se održati 8. ožujka 2021. u Valenciji u Španjolskoj. Izvući će se četiri skupine s po četiri ekipe, a sve će se moći pratiti putem live streama na FIBA YouTube kanalu i svim društvenim mrežama FIBA Women’s EuroBasket.